Blind Guardian – Somewhere Far Beyond (1992)

MAINOS:Blind Guardian oli päässyt kovaan vauhtiin 1990-luvun alussa. Kahden hieman kokeilevan ja omaa tyyliään hakevan albumin (“Battalions Of Fear“/”Follow The Blind“) jälkeen saksalaiset osuivat asian ytimeen “Tales From The Twilight Worldilla” heti uuden vuosikymmenen alussa. Kyseessä oli merkittävä voimannäyttö, jolla palaset loksahtivat kohdalleen ja Blind Guardianin oma soundi löytyi.

Päivälleen 30 vuotta sitten saatiin kuulla, jatkuisiko bändin voittokulku. Andreas Marschallin hieno kansitaide antoi suuria lupauksia ja levyä ensi kerran käpistellessä saattoi vain toivoa, että musiikki puhuisi samalla voimalla kuin kansitaide. Pystyisikö uusi “Somewhere Far Beyond” vastaamaan edeltäjänsä heittämään kivenkovaan haasteeseen?

Albumi käynnistyy “Time What Is Time“/”Journey Through The Dark” -kaksikolla sellaisella voimalla, ettei ollut epäilystä siitä, oliko edellislevyn mahtivire biisien kirjoituksen osalta tallella. Molemmat kappaleet ovat laatutyötä ja jälkimmäisen voi helposti rankata korkealle, kun yhtyeen yksittäisiä sävellyksiä lyödään järjestykseen.

Räyhäkkään alun jälkeen tempo laskee ja lyhyt “Black Chamber” johdattaa jälleen yhteen komeimmista yksittäisistä Blind Guardian -biiseistä. “Theatre Of Pain” tunnelmoi juuri sellaisella sieluun asti ulottuvalla maagisella kosketuksella, jota Hansi Kürsch tovereineen on parhaimmillaan luonut.

Puolivälin krouville saavutaan “The Quest For Tanelornin” myötä ja laadukas matka jatkuu miltei virheettömänä. Kuudentena kuultava “Ashes To Ashes” on sinänsä hyvä kappale, mutta tässä seurassa se jää auttamatta statistin rooliin. Se ei avautunut tuoreeltaan eikä  näin 20 vuoden jälkeen.

Pieni kauneusvirhe otetaan takaisin heti seuraavassa vaihdossa ja kaksiosainen “The Bard´s Song” palauttaa loiston.  “- In the Forest” nousi mahdollisesti tunnetuimmaksi yhtyeen sävellyksistä ja siitä tuli suuri livehitti. “- The Hobbit” ei yltänyt vastaavaan gloriaan huolimatta siitä, että kyseessä on mainio kappale.

Lyhyenä välisoittona toimivan “The Piper´s Callingin” myötä viimeiset naulat lyödään arkkuun albumin nimikkoraidan myötä. Kyseessä on hieno päätös komealle kokonaisuudelle, joka onnistui tekemään kovan tempun nousemalla samaan kastiin edeltäjänsä kanssa.

“Somewhere Far Beyond” on ehjä ja pienistä puutteistaan huolimatta vahva, tunnelmallinen sekä mieleenpainuva. Bändi oli voimansa tunnossa ja onnistui luomaan 1990-luvulla huikean levysuoran, joka kestäisi aikaa loistavasti ja tulisi hakemaan vertaistaan omassa genressään.

9+/10

Miika Manninen

1. Time What Is Time
2. Journey Through The Dark
3. Black Chamber
4. Theatre Of Pain
5. The Quest For Tanelorn
6. Ashes To Ashes
7. The Bard´s Song – In The Forest
8. The Bard´s Song – The Hobbit
9. The Piper´s Calling
10 Somewhere Far Beyond

+ artikkelit

Lappeenrannasta kotoisin oleva, nykyinen siilinjärveläinen, joka on hengittänyt ja syönyt metallimusiikkia 20 vuoden ajan. Tutustuminen "alaan" tapahtui perinteisen heavy metalin myötä ja myöhemmin musiikkimaku onkin laajentunut runsaasti metallin saralla. Elämääni runsasta lisäväriä musiikin lisäksi tuovat perhe, sekä jonkinasteinen urheiluhulluus.