Oathbringer – Tales Of Glory (2022)

Joskus käy niin, että eteen tulee täysin yllättäen bändejä ja heidän tekemiään levyjä, jotka vetävät maton alta, lyövät nenän niskaan ja yksinkertaisesti sulattavat naaman. Näin ei käy kuin harvoin, mutta nyt vuonna 2022 oli kunnia tutustua yhtyeeseen nimeltä Oathbringer.

Kyseessä on serbialainen heavy metal-yhtye, joka on toiminut nykyisellään vuodesta 2020. Aiemmin yhden miehen projektibändinä alkanut toiminta kulki nimellä Riddle Of Steel, mutta muiden jäsenten löydyttyä mukaan riviin siirryttiin nykyisen tittelin alle.

Oathbringerin heavy metal on perinteille uskollista ja äijät ovat Manowarinsa, Manilla Roadinsa ja Brocas Helminsa kuunnelleet. Sävellyksissä on siis mukana aimo annos primitiivistä voimaa, jota ryhdittävät thrash-vaikutteiset jämäkät riffit, melodisuus sekä tunnelmoivampi ulosanti.

Tales Of Glory” -levyn kappalemateriaali on jämäkkää ja soundimaailma on juuri sopivan raaka tällaiseen tykitykseen. Tätä vierastavat varmasti ne, jotka tahtovat musiikkinsa parhaalla mahdollisella ja kristallin kirkkaalla tuotannolla. Raaemmasta ulkoasusta pitävät puolestaan tulevat varmasti ottamaan tämän albumin omakseen.

Eeppisen intron jälkeen kuulijasta otetaan tiukka ote ”Odin´s Call”/”Hail To The King”/”Stand Or Fall” -kolmikolla. Biisit ovat mitä parhaimmat muurinmurtajat levyn alkuun ja särmikkäät iskut uppoavat syvälle.

Räyhäkkään alun jälkeen siirrytään astetta tunnelmallisempien sävellysten pariin. ”Alone In The Dark” sekä ennakkoon tarjoiltu jousisoittimin varusteltu J.R.R. Tolkienin innoittama ”The Ring” pudottavat kierroksia. Nämä kappaleet tuovat oivan hengähdystauon rivakampien taisteluhymnien sekaan. Erityisesti raitojen laulumelodiat ovat hienoja ja jälkimmäisestä vedosta voi helposti odottaa kasvavan bändin oma ”Bard´s Song – In The Forest”, jota hoilataan porukalla keikoilla.

Päätöskaksikosta löytyy myös vahva annos ruutia. ”Shayol Ghul” on jälleen ankarampi piiskaus, joka pohjustaa viimeisenä näytöksenä kuultavalle ”Morialle” hyvät asemat. Päätösraita menee myös lyriikoidensa osalta Tolkienin maailmaan ja ensimmäisenä singlenä julkaistu kappale on albumin ehdotonta parhaimmistoa.

Serbialaiset tekevät kovan tempun heti ensi yrittämällä. Kappalemateriaali on laadukasta alusta loppuun ja bändi onnistuu hienosti sovittamaan särmikkäämmän sekä raa’an heavy metallinsa yhteen tunnelmoivan ja eeppisen ilmaisun kanssa. Täydellinen ”Tales Of Glory” ei ole, mutta siitä ei löydy heikkoa kappaletta. Ehdottomasti tämän vuoden kovinta satoa tähän mennessä. Voihan Crom sentään, on muuten kova levy!

8½/10

Miika Manninen

1. Arrival
2. Odin´s Call
3. Hail To The King
4. Stand Or Fall
5. Alone In The Night
6. The Ring
7. Shayol Ghul
8. Moria

+ artikkelit

Lappeenrannasta kotoisin oleva, nykyinen siilinjärveläinen, joka on hengittänyt ja syönyt metallimusiikkia 20 vuoden ajan. Tutustuminen "alaan" tapahtui perinteisen heavy metalin myötä ja myöhemmin musiikkimaku onkin laajentunut runsaasti metallin saralla. Elämääni runsasta lisäväriä musiikin lisäksi tuovat perhe, sekä jonkinasteinen urheiluhulluus.