Blind Guardian – Tales From The Twilight World (1990)

Saksalainen Blind Guardian käynnisti 1990-luvun omalta osaltaan julkaisemalla kolmannen albuminsa. Kovalla tahdilla levyjä markkinoille syytäneelle bändille tuore ”Tales From The Twilight World” täytti äskettäin 30 vuotta ja se nosti aikanaan nuoren yhtyeen täysin uudelle tasolle. LP käynnisti komean klassikkosuoran, joka vakiinnutti Blind Guardianin oman genrensä huippunimeksi ja toden teolla metallimaailman tietoisuuteen.

Bändin aiemmat albumit ”Battalions Of Fear” (1988) ja seuraavana vuonna ilmestynyt ”Follow The Blind”, olivat energisiä levyjä, joilla oli omat huippuhetkensä. Tästä huolimatta yhtyeen musiikillinen suuntaus haki vielä kurssiaan ja oppirahoja oli maksamatta eri suuntaan. Kaikki muuttui uuden vuosikymmenen alussa ja palaset loksahtelivat kohdalleen. Bändin tyyli hioutui juuri sellaiseksi, josta saksalaiset tulivat tunnetuksi parhaiten. Andreas Marschallin upeaa kansitaidetta myöten, nyt oltiin asian ytimessä.

Yhdeksän raidan ympärille rakenneltu kappalemateriaali onnistui vakuuttamaan heti ensi kuulemalta ja suhde vain syveni lisäkuunteluiden myötä. Aggressiiviset hyökkäykset sekä eeppiset ja taianomaisesti toimivat tunnelmoinnit sekoittuvat upeasti samaan keitokseen thrash-vaikutteisen speed-hurjastelun kera.

Kuva: Noise

Myös bändin yhteispeli on levyllä kadehdittavan hienoa ja nelikko sai aikaan jotain ainutlaatuista luoden huikean kuuntelukokemuksen. Kitaristikaksikko André Olbrich/Marcus Siepen on täysin aliarvostettu omalla sarallaan, eikä vokalisti Hansi Kürschin tai rumpali Thomen Stauchin suorituksia voi myöskään olla hehkuttamatta. Bändin legendaarinen kokoonpano oli voimansa tunnossa ja nelikon edellisillä levyillä välittämä villi sekä alkukantainen energia alkoi nyt olla oikealla tavalla hallinnassa.

Jälkeenpäin ajateltuna albumi joutui antamaan Blind Guardianin diskografian kärkipäässä tilaa ainoastaan seuraajalleen ”Somewhere Far Beyondille” (1992) sekä bändin tuotannon kruununjalokivelle, ”Imaginations From The Other Sidelle” (1995). Levylle ei eksynyt ainoatakaan hutia ja ”Welcome To Dyingin” sekä ”Lord Of The Ringsin” kaltaiset hitit ovat bändin koko tuotannon tunnetuinta satoa. Näiden esimerkkien lisäksi kokonaisuus on sisältönsä tasoa mitatessa pääasiassa huippuluokkaa.

”Tales From The Twilight World” vei ajattomana klassikkona Blind Guardiania kohti power metallin aallonharjaa. Se kuuluu, ei pelkästään tekijänsä vaan myös genrensä, parhaiden levyjen joukkoon. Albumin materiaali ei ole menettänyt loistostaan piiruakaan, vaan se säväyttää edelleen. Se on hyvän viinin tavoin parantunut vuosikymmenten vyöryessä ohitse ja noussut suureen arvoon. Tämä on yksi niitä levyjä, joita ottaisi mukaansa autiolle saarelle tai laittaisi soimaan, jos pitäisi esitellä voimametallin merkkiteoksia asiasta tietämättömille. Klassikko isolla K:lla.

9+/10

Miika Manninen

1. Traveler In Time
2. Welcome To Dying
3. Weird Dreams
4. Lord Of The Rings
5. Goodbye My Friend
6. Lost In The Twilight Hall
7. Tommyknockers
8. Altair 4
9. The Last Candle

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here