Kreator – Renewal (1992)

MAINOS:


Saksalainen Kreator oli rouhinut itsensä metallimaaliman tietoisuuteen 1980-luvun hurjilla meriiteillään. ”Endless Pain”/”Pleasure To Kill/”Terrible Certainty”/”Extreme Aggression” -albuminelikko oli nostanut bändin thrash metallin kärkinimeksi ja kuin kirsikkana kakun päälle vuonna 1990 ilmestyi ”Coma Of Souls”. Tuo levy nousee monien mielissä Kreatorin parhaaksi tekeleeksi vielä tänä päivänä.

Mitä Mille Petrozzan johtama yhtye tekisi seuraavaksi, löytyisikö hihasta lisää vastaavia ässiä? Vuonna 1992 ilmestynyt ”Renewal” julkaistiin muuttuneeseen sekä myös erilaiseen (musiikki)maailmaan, kuin edeltäjänsä ja monen muun tavoin Kreator poikkesi mukavuusalueeltaan.

Levyn industrial-henkiset vaikutteet veivät musiikkia kauemmas perinteisestä Kreatorista ja biisit vaativat enemmän sulattelua. Toki tutut ja turvalliset thrash-sävyt kuuluivat erityisesti särmikkäissä kitaroissa sekä Petrozzan tulkinnoissa.

Itse kappalemateriaali kuulosti ensimmäisellä kuuntelukerralla pelottavan heikolle. Tuntui, kuin uudet tuulet olisivat vieneet mukanaan sen tarttuvuuden ja mukanaan vievän voiman, joka oli aiemmin saanut ihastumaan esimerkiksi ”Flag Of Haten”, ”Tormentorin” tai ”Extreme Aggressionsin” kaltaisiin biiseihin.

Kun pintaa syvemmälle malttaa mennä, löytyy lopulta myös sitä tuttua ja turvallista Kreatoria. Karu fakta on silti se, ettei ”Renewal” paini samassa sarjassa kuin edeltäjänsä. Nimibiisi omaa mukavasti tarttumapintaa ja kappale on jäänyt soimaan levyltä useimmin. Myös albumin loppupäästä löytyvät ”Europe After The Rain” ja ”Depression Unrest” ovat kelpo esityksiä, mutta tällainen saalis on Kreatorin levyä puntaroiden liian laiha.

Kokonaisuutena ”Renewal” jäi ilmestyessään aiempien levyjen jalkoihin ja bändin tuohon astisen tuotannon heikoimmaksi. Kokoonpano kokeili rohkeasti siipiään mukavuusalueensa ulkopuolella myös myöhemmin erityisesti 1990-luvun lopulla ilmestyneen ”Endoraman” merkeissä. Tämän jälkeen bändi palautti itsensä ruotuun ”Violent Revolutionin” myötä uuden vuosituhannen alussa.

”Renewal” oli suuri pudotus aiempien levyjen loistosta. Se jää yhtyeen historian vaatimattomampien lukujen joukkoon ja omaa näin 30 vuotta julkaisunsa jälkeen vain ripauksen sitä hienoutta, jota Kreator on pystynyt parhaimmillaan tarjoamaan.

6½/10

Miika Manninen

1. Winter Martyrium
2. Renewal
3. Reflection
4. Brainseed
5. Karmic Wheel
6. Realitätskontrolle
7. Zero To None
8. Europe After The Rain
9. Depression Unrest

+ artikkelit

Lappeenrannasta kotoisin oleva, nykyinen siilinjärveläinen, joka on hengittänyt ja syönyt metallimusiikkia 20 vuoden ajan. Tutustuminen "alaan" tapahtui perinteisen heavy metalin myötä ja myöhemmin musiikkimaku onkin laajentunut runsaasti metallin saralla. Elämääni runsasta lisäväriä musiikin lisäksi tuovat perhe, sekä jonkinasteinen urheiluhulluus.