Reaperium – Gray Chants With Silver Linings (2023)

Reaperium on viime vuosikymmen loppupuolella akustisten covereiden parissa aloitellut yhtye, joka on toiminut nykymuodossaan vuodesta 2020. Sodankylästä tulevan porukan musiikki on melodista heavy metallia, jossa on pieniä goottivaikutteita. Verrokiksi kotimaisista bändeistä sopisi esimerkiksi ensimmäisten levyjensä aikainen Lullacry, mutta “Pyssykylän” ryhmä on liikkeellä tunnelmoivamman materiaalin voimin.

Bändin debyyttialbumi “Gray Chants With Silver Linings” näki päivänvalon hiljattain ja kahdeksan biisin kattaus on onnistunut sisääntulo. Jäsenillä on kokemusta metallimaailmasta jo aiemmin ja tämä myös kuuluu sävellysten kypsyytenä.

Yhtye luottaa tunnelmoivaan ja melodioihin nojaaviin ratkaisuihin kappaleissaan. Sävellykset eivät välttämättä ole samalla tavoin tajuntaan murjoutuvia kuin mainitulla Lullacrylla, mutta useammat kuuntelukerrat tuovat koukut esiin.

Albumin soundimaailma ei ole täydellisin mahdollinen, mutta biisikattauksen luoma tunnelma ja hyvä studiokemia pelastaa paljon. Vokalisti Marketta Maunu puolestaan onnistuu tuomaan tulkinnallaan lisää eloa biiseihin niinä harvoina hetkinä, kun puhti meinaa hetkellisesti loppua.

“Gray Chants With Silver Linings” on toimiva ja hyvin toteutettu debyyttialbumi. Bändi on onnistunut rakentamaan kuuntelua kestäviä sävellyksiä ja ennen kaikkea ehjän kokonaisuuden. Iso hittejä ei ehkä ole, mutta jokainen biisi puolustaa paikkaansa levyllä. Parissa kohdassa suuntaa hieman haetaan, mutta vahinko otetaan lätkätermein “seuraavassa vaihdossa takaisin”. Hyvä ja mielenkiintoinen pelinavaus, johon kannattaa tutustua.

8-/10

Miika Manninen

1. Sailing Towards Unknown
2. Shattered
3. Anxiety
4. Reaperium
5. Bride Of Darkness
6. Shadow Of My Guilt
7. One Sentence
8. Alone

+ artikkelit

Lappeenrannasta kotoisin oleva, nykyinen siilinjärveläinen, joka on hengittänyt ja syönyt metallimusiikkia 20 vuoden ajan. Tutustuminen "alaan" tapahtui perinteisen heavy metalin myötä ja myöhemmin musiikkimaku onkin laajentunut runsaasti metallin saralla. Elämääni runsasta lisäväriä musiikin lisäksi tuovat perhe, sekä jonkinasteinen urheiluhulluus.