25 vuotta Polttopisteessä: Haastattelussa juhlavuottaan viettävä Burning Point.

kuvakaappaus
MAINOS:Oululainen Burning Point saavuttaa suuren merkkipaalun, kun 1999 perustettu melodisen power metallin yhtye täyttää 25 vuotta.

Siinä missä monet muut aikalaiset ovat jo lopetelleet, on oululaisryhmä kestänyt vuosien tuomat haasteet eikä polttoaine ole loppumassa. Bändi voi itse asiassa mainiosti ja työn alla on uusi, järjestyksessään yhdeksäs studioalbumi.

Yhtyeen kuulumisia piipahtivat kertomassa alkuperäisjäsen/kitaristi Pete Ahonen, sekä pari vuotta laulajan tonttia hoitanut Niko Rauhala. Herrojen kanssa puhuttiin mm. bändin historiasta, tulevista tapahtumista, uudesta albumista sekä jääkiekosta.

25 toimintavuotta on huima ja kunnioitettava saavutus bändille, suuret onnittelut siitä! Näin urheilutoimittajamaisesti on pakko kysyä, että miltä nyt tuntuu? Lisäksi, Pete, kerrotko mistä Burning Pointin osalta kaikki alkoi ja kuinka bändi syntyi?

Pete: Kiitos, kiitos mutta täytyy sanoa että hujauksessa on mennyt aika! Eikö me pari vuotta sitten aloitettu, hah hah!

Aikoinaan oltiin samassa työpaikassa alkuperäisen kitaristin Jukan (Kyrö) kanssa ja hän pyysi minua laulamaan johonkin hänen demoonsa. Sanoin, että: “No en helvetissä!” En ollut ikinä laulanut kuin pikkupierussa ja nyt pitäis muka studioon mennä. Vähän aikaa siinä “väännettiin” ja rohkenin sitten studioon mennä mikin eteen. Siinä monien illanistujaisten “palavereissa” päätettiin sitten kokeilla uutta bändiä ja 1999 oli se vuosi kun Burning Point perustettiin.

Tehtiin yksi demo ja silloinen studiopomo ilmoitti, että: “Paskat te mitään demoja enää tee, aletaan samantien tekemään levyä!” 2001 tuli sitten debyytti “Salvation By Fire” saksalaiselle Limb Musicille. Siitä se lähti ja kaikkea on matkan varrelle sattunut, ylä -ja alamakiä, miehistönvaihdoksia, levy-yhtiöitä jne. Mutta nyt on menty helvetin hyvällä sykkeellä pitkän aikaa ja se helpottaa, ettei tarvitse turhia miettiä ja saa keskittyä olennaiseen eli musiikkiin.

Monet aikalaisbändit ovat jo lopettaneet tai vaipuneet pöytälaatikkoon odottamaan parempia aikoja. Mikä on pitänyt Burning Pointin koneen käynnissä nämä vuosikymmenet?

Pete: Rakkaus lajiin ja minun peräänantamattomuus. Kerran on aloitettu, niin viedään nyt perkele päätyyn asti! 😀 

Näinä vuosina on varmasti sattunut ja tapahtunut monenmoista. Keikkoja on plakkarissa iso tukku. Onko joku tietty esiintyminen jäänyt uralta erityisesti mieleen?

Pete: Joo, on tapahtunut positiivista, mutta toki ollaan saatu oma osamme negatiivisesta. Keikkoja on vuosien varrella tehty mukavasti, mutta nyt covidin jälkeen on ollut “käynnistymisvaikeuksia” keikkojen suhteen. Kaikkemme kuitenkin tehdään, että päästään soittamaan livenä.

Kyllä jokainen keikka on omalta osaltaan mielessä ja huippureissuja/keikkoja on paljon. Jos nyt joku pitää nimetä, niin sanotaan nyt vaikka Sweden Rock. Se oli huikea kokemus.

Otetaan Niko myös mukaan keskusteluun. Kun bändeille karttuu ikää, miehistönvaihdoksia tulee miltei välttämättä ja myös Burning Point on näitä  kohdannut. Kuinka Niko olet kotiutunut bändiin?

Niko: Mielestäni hyvin ovat äijät ottaneet vastaan. Saman henkistä porukkaa, joten on helppoa heilua mukana. Edellisiin miehistöihin en voi tietenkään ottaa kantaa, mutta nyt tuntuu että tällä porukalla mennään vielä napsu eteenpäin.

Sinulla on taustaa kunnioitettavan pätkän verran Masterstroken keulilla. Olet nyt ehtinyt olla tovin mukana ja päässyt muutaman keikan vetämään Burning Pointin kanssa. Eroaako nykyinen meno paljon aiemmista yhtyeistäsi?

Niko: No suurin ero varmasti on se, että kitara ei roiku kaulassa ja voi vaan keskittyä yhteen asiaan. Tietenkin musiikillisesti Burning Point eroaa Masterstrokesta hieman olemalla enemmän sitä korkealta kovaa-osastoa. Yksi ero tietenkin on se, että meikä asuu Ylöjärvellä ja muut ukot Oulussa. Eli treenikämpillä ei tule notkuttua hirveämmin.

Kuva: Raisa Krogerus

Bändin uraa pidempään seuranneena on väkisin osunut silmään, että teillä on vankka kannattajapohja monessa maassa. Onko tulevaisuudessa suunnitelmia tehdä keikkoja esimerkiksi muualla Euroopassa?

Pete: Suunnitelmia on ollut jo vuosia. Pahimmoilleen meillä se “paha karma” on astunut mukaan ja kaikki suunniteltu sekä puhuttu on “kosahtanut kiville”. Nää on näitä, ei me jäädä miettimään “mitä jos”, vaan rinta rottingilla eteenpäin. Verkkoja on vesillä, katsotaan mitä tarttuu.

Teiltä on tulossa myös uusi levy. Kerrotteko uutukaisen syntyprosessista ja koska mahdollisesti pääsemme kuulemaan uusia biisejä?

Pete: Juu, yhdeksäs levy on tulossa AFM Recordsin kautta. Minulla on ollut omat biisit valmiina jo ennen edellisen “Arsonist Of The Soulin ilmestymistä. Seuraavan levyn biisit on jo “valmiina”, sillä teen koko ajan uusia kappaleita ja nyt löytyy 50 julkaisematonta rosterista!

Tällä hetkellä rummut ja suurin osa komppikitaroista on äänitetty. Studiossa on menossa pieni “upgrade”, joten tauko on äänityksissä, mutta asap jatketaan. Meillä on tarkoitus julkaista uusi sinkku tässä lähitulevaisuudessa ja se on cover eräästä 1980-luvun lopun “disco”biisistä.

Nyt kun on bändin juhlavuosi, onko suunnitteilla jotain suurempaa spektaakkelia?

Pete: Ei olla suunniteltu mitään isompaa. Tehdään nyt täysillä tätä uutta levyä ja katsotaan, kuinka se otetaan vastaan.

Pete, olet mukana useammassa muussa bändissä ja kirjoitat biisejä suurelle osalle näistä. Kuinka kirjoitusprosessi menee ja tietääkö yleensä heti, että tämä biisi on esimerkiksi Burning Pointia ja tämä puolestaan menee Ghost Machinerylle?

Pete: Yleensä tietää jo alussa, mille mikä biisi sopii parhaiten, mutta on toki tullut arkistoja selatessa vastaan ahaa-elämys, että tää sopisi ehkä sille tai tälle.

Loppuun pienenä kevennyksenä urheiluaiheinen kysymys: Burning Pointin jäsenistössä tuntuu vallitsevan kohtuullisen vahva Oulun Kärppien kannatus. Niko, sinä olet Tampereelta kotoisin. Seuraatko itse lätkää ja jos kyllä, syntyykö bändin sisällä keskustelua Oulu vs. Tampere-otteluiden tiimoilta?

Niko: Jääkiekko on erittäin lähellä sydäntä ja sitä on päässyt jälleen jätkille kuittaileen, että kukas se mestari taas on. Kyllä sitä on Tapparan miehiä oltu jo pikkunöösistä asti, mutta toki toivon menestystä myös sille toiselle tamperelaiselle seuralle.

Pete: Toki Kärpät on edelleen se 2000-luvun menestynein joukkue. Ja nyt onneksi päästiin mitalikantaan takaisin. Mielenkiinnolla seuraan syksyllä alkavaa Liigaa!

Loppuun vielä terveisenne Metalliluolan lukijoille!

Oikein hyvää kesää ja kiitos supportista! Me palaamme pian! \m/

Burning Point on:

Pete Ahonen – kitarat
Pekka Kolivuori – kitarat
Niko Rauhala – laulu
Juho Palmroos – koskettimet
Jarkko Poussu – basso
Tuomas Jaatinen – rummut

Diskografia:

Salvation By Fire – 2001
Feeding The Flames – 2003
Burned Down The Enemy – 2006
Empyre – 2009
The Ignitor – 2012
Burning Point – 2015
The Blaze – 2016
Arsonist Of The Soul – 2021

Haastattelu: Miika Manninen
Video: Esa Kankaala

Lappeenrannasta kotoisin oleva, nykyinen siilinjärveläinen, joka on hengittänyt ja syönyt metallimusiikkia 20 vuoden ajan. Tutustuminen "alaan" tapahtui perinteisen heavy metalin myötä ja myöhemmin musiikkimaku onkin laajentunut runsaasti metallin saralla. Elämääni runsasta lisäväriä musiikin lisäksi tuovat perhe, sekä jonkinasteinen urheiluhulluus.