MAINOS:Kotimaisen Evil Driven kolmas albumi “Demons Within” julkaistaan huhtikuun alkupuolella.

Uuden levyn ilmestymistä odotellessa jututimme bändin jäseniä niin musiikin säveltämisen, miehistönvaihdosten kuin jalkapallon tiimoilta. Kysymyksiin vastasivat kitaristit Ville Viren ja J-P Pusa, basisti Matti Sorsa sekä vokalisti Viktoria Viren.

Uusi albuminne ”Demons Within” julkaistaan ensi kuun alussa. Ymmärsinkö oikein, että levyn julkaisua siirrettiin vallitsevan tilanteen vuoksi viime vuoden lopulta tänne?

Ville: Kyllä näin pääsi käymään. Se piti julkaista ensin viime vuoden heinäkuussa, josta siirrettiin tammikuulle ja levy-yhtiö käski siirtämään sen vielä tähän huhtikuulle. Viimeinen siirto ei johtunut koronahommista vaan levy-yhtiön omista asioista. Aluksi siirto harmitti, mutta kun kertoivat syyn, niin ei harmittanut enää.

Matti: Levyn julkaisua jouduttiin tosiaan siirtämään muutamaan otteeseen meistä johtumattomista syistä.

Levystä on putoillut jo useampia positiivisia arvosteluja ja teillä tuntuu olevan vahva kannatus myös muissa maissa. Millä mielin olette seurailleet uuden materiaalin vastaanottoa?

Ville: Kyllä sen itse kuulee että levy on erittäin vahva, erityisesti mikäli tykkää tämän tyylisestä musiikista. Kaikkia ei pysty miellyttämään, mutta itse olen kyllä lopputulokseen erittäin tyytyväinen ja kaikki kenelle on levyä soitettu, kovasti ovat diggailleet. Mukavaa, että saatiin tämä nyt Japaniin ja Jenkkeihinkin myyntiin.

J-P: Helpottunut olo siinä mielessä, että levyn teon aikaan uppoutui tuotokseen niin ettei osannut oikeastaan muodostaa mitään ennakkokäsitystä siitä miltä levy kuulostaa ulkopuolisen kuulijan korvaan.

Matti: Mielenkiinnolla odotan tulevia levyarvioita uudesta albumistamme. Omasta mielestäni kyseessä on bändin ehdottomasti paras levy tähän mennessä. Sanoisin myös näin, vaikka en itse olisi bändissä. Tarkoitan siis todella sitä mitä sanon.

Edellinen albumi, ”Ragemaker” otettiin myös hyvin vastaan. Aiheuttiko tämä paineita uuden materiaalin tekoprosessin suhteen?

Ville: Ei aiheuttanut paineita, koska tiesin että ei uusi materiaali heikompaa ole. Ainoat pelonväristykset tulivat siinä vaiheessa kun näitä uusia biisejä piti alkaa nauhoittaa, mikä ei mennyt ongelmitta. Meidän oli tehtävä pakon sanelemana miehistövaihdoksia. Ne ovat aina vähän ikäviä asioita, mutta bändi edellä pitää mennä.

J-P: Biisimateriaali oli tällä kertaa myös vähän pidemmälle asti pureskeltua ennen nauhoitusten aloittamista.

Viktoria: Levyä oli mukava tehdä kun tehtiin se itse. JP nauhoitti ja miksasi koko homman. Lauluosuudet oli mukava tehdä, kun sai itse soveltaa mitä haluaa ilman minkäänlaista aikataulupainetta. Demoista jo kuuli että todella hyvä levy on kyseessä eli ei ollut mitään painetta.

Matti: En ollut vielä bändissä silloin kun “Demons Within” -levyn alkutahdit sävellettiin. Biisintekijät ovat tehneet mahtavaa työtä. Parhaita biisejä mitä olen Evil Drivelta koskaan kuullut!

Kokoonpanossa tapahtui tosiaan muutamia muutoksia edellisen levyn jälkeen. Löytyivätkö uudet jäsenet helposti ja kuinka he ovat sulautuneet Evil Driven rosteriin?

Ville: Antti Tani tuli rumpuihin ja Matti Sorsa bassoon. Rumpalin löytäminen oli haastavaa, ensin jo otettiin yksi rumpali tuohon ennen Anttia, koska oli olevinaan hirveä kiire. No, se ei oikein lähtenyt vaikka yritettiin. Tällaisen musiikin soittaminen edellyttää, että on tietyt perusasiat ns. selkärangassa. Onneksi sitten Antti löytyi ja vielä yllättävän läheltä. Todellinen huippukannuttaja ja mukava kaveri. Bassoon saatiin myös huippusoittaja, Matti Sorsa. Nyt kyllä basso- ja rumpusektori ovat aivan eri tasolla ja sen kuulee heti kun pohja on kunnossa.

Viktoria: Ovat kotiutuneet erittäin hyvin. Uudet soittajat veivät bändin aivan eri tasolle soitannollisesti. Mikä upeinta, yhtye tuntuu nyt kuin isolta perheeltä, jossa kaikki tykkäävät siitä mitä tehdään eikä ole ylimäärästä narinaa. Myös se on mukavaa, että vietetään aikaa yhdessä muutenkin kun vain treeneissä ja keikoilla.

J-P: Niin taisi olla ex-kannuttelija Juha (Beck), jonka vinkistä Antti bändiin löytyi. Kyllä uusien ihmisten kanssa äänitysten parissa työskennellessä menee hetki totutteluun, mutta aika helpolla päästiin. Siitä huolimatta, että uudet kaverit pistettiin ns. suoraan tosipaikan eteen.

Evil Drive
Kuva: Evil Drive

Somepäivitystenne perusteella bändin leirissä ei olla jääty ns. tuleen makaamaan, vaan neljättä albumia on jo työstetty kovalla sykkeellä. Onko joku erityinen asia motivoinut teitä, kun uutta materiaalia syntyy noin kovalla tahdilla?

Ville: Tehdään tosiaan jo seuraavalle levylle sävellystyötä. Nyt on uusien soittajien myötä aivan uudet tuulet biisien kirjottamisen suhteen. Ennen minä ja J-P teimme pääasiassa sävellystyön, mutta nyt joka tyyppi osallistuu luovaan tekemiseen ja biiseistä on tulossa selvästi monipuolisempia kuin edellisillä levyillä. Todella kovan luokan biisinvääntäjiä on nyt mukana. Innolla odotan mitä tulevan pitää.

Viktoria: Nyt on tulossa upeita ja erilaisia biisejä. Ville ja J-P ovat aina tehneet sävellykset kahdestaan, nyt prosessiin osallistuvat kaikki, joten materiaali saa eri näkökulmia. Yleensä kun samat tekijät ovat vastauussa, kappaleet toistavat samaa kaavaa, mutta nyt on eri meininki ja tämä helpottaa myös paljon J-P:n sekä Villen hommia.

J-P: Tosiaan biisien demoilu on ottanut hyvin tuulta alleen. Tuntuu, että suuri osa tuosta motivaatiosta on tullut uusien jäsenten suunnalta.

Matti: Kun tällä hetkellä tuntuu että koko maailma on pysähtynyt, niin ajattelimme käyttää tämän ajan hyödyksi säveltämällä uutta materiaalia. Neljännestä levystä tulee todella monipuolinen, koska kaikki bändin jäsenet osallistuvat tällä kertaa sävellystyöhön.

Moni artisti/bändi päätyy nykyään julkaisemaan musiikkiaan ainoastaan suoratoistopalveluiden välityksellä. Onko teille ollut aina selvä asia, että Evil Driven musiikki ilmestyy myös fyysisinä levyinä?

Ville: Aina tulee fyysinen jo sen takia, että siihen on mahdollisuus ja levyt myyvät kuitenkin sen verran, että se mahdollistaa fyysisten tekemisen myös seuraavalla kerralla.

Viktoria: Tehdään aina fyysinen levy. Uudesta albumista tehdään myös vinyyli kun taas keikat joskus saa alkaa. Levyt myy keikoilla hyvin ja erityisesti vinyyli käy siellä kaupaksi aivan eri tavalla kun nettikaupoista.

Matti: Itse henkilökohtaisesti pidän fyysisistä tuotteista, koska on eri asia kuunnella musiikkia levyltä kuin suoratoistopalveluista. Fyysinen levy on enemmän tuote kuin musiikki internetissä, joka on kuin bittejä avaruudessa. Toivottavasti fyysisten äänitteiden painattaminen olisi taloudellisesti järkevää vielä monen vuoden ajan.

Mitä bändejä/levyjä olette itse kuunnelleet viime aikoina?

Ville: Hommasin Spotifyn, joten on tullut kuunneltua aika paljon tätä nykymetallia – eri bändejä ja niiden soundeja ym. Kovia yhtyeitä on liikenteessä, mutta tietysti aina näitä vanhoja legendoja tulee myös kuunneltua.

Viktoria: At The Gates, Kreator, Carcass, Children Of Bodom ym.

Matti: Viime aikoina olen kuunnellut mm. Children Of Bodomia (tietyistä syistä), Cradle Of Filthiä sekä Iron Maidenia.

Bändin jäsenistön keskuudessa jalkapallo on kannatusta saava laji ja AC Milan  osan suosikkijoukkue. Tätä kirjoittaessa joukkue on Serie A:ssa toisena pari pinnaa Inter Milanin perässä. Vieläkö tulee mestaruus ja nappaako Zlatan maalipörssin voiton kotiin?

Ville: Minä ainakin olen, muut ei taida futista paljon katella. Tuskin mestaruutta tulee, itselle oli top-4 tavotteena, että saisivat mestareiden liigapaikan. Kyllä Zlatan toi ryhtiä koko joukkueeseen.

Matti: En juuri seuraa jalkapalloa, mutta aina kun West Ham United pelaa niin kannatan heitä. Fanaattiset Iron Maiden -diggarit ymmärtävät syyn tälle asialle.

Jatketaan vielä samalla linjalla. Eli, jos jalkapallon EM-kisat pelataan kesällä, miten uskotte Suomen pärjäävän kisoissa?

Ville: Kaikki sen tietää miten siinä käy. Sanotaan nyt, että hieno homma kun ylipäätään joukkue pääsi kisoihin. Paska säkä jos kerran kun pääsee kisoihin niin niitä ei edes järjestetä. Mutta parasta toivotaan.

Lopuksi vielä terveisenne Metalliluolan lukijoille?

Ville: Ehdottomasti kannataa tutustua meidän uuteen levyyn jos melodinen metalli kiinnostaa. Ja pysykää terveinä, toivotaan että pandemiapaska loppuu.

Viktoria: Toivotaan että korona kuolee pian, että pääsisi taas keikkailemaan. Voikaa hyvin ja kuunnelkaa heviä.

Matti: Pysykää terveinä ja nähdään festareilla sitten kun se taas on mahdollista!

Evil Drive julkaisee kolmannen albuminsa “Demons Within” 2.4.2021.

Haastattelu: Miika Manninen
Kuvat: Evil Drive & Peter Saari ©Metalliluola

EVIL DRIVE on:
Viktoria Viren – vocals
J-P Pusa – guitar
Ville Viren – guitar
Antti Tani – drums
Matti Sorsa – bass

EVIL DRIVE online:
Instagram: https://www.instagram.com/evildriveband/
Facebook: https://www.facebook.com/evildriveofficial
Twitter: https://twitter.com/evildriveband

+ artikkelit

Lappeenrannasta kotoisin oleva, nykyinen siilinjärveläinen, joka on hengittänyt ja syönyt metallimusiikkia 20 vuoden ajan. Tutustuminen "alaan" tapahtui perinteisen heavy metalin myötä ja myöhemmin musiikkimaku onkin laajentunut runsaasti metallin saralla. Elämääni runsasta lisäväriä musiikin lisäksi tuovat perhe, sekä jonkinasteinen urheiluhulluus.