Solution 13 – Turmoil Diaries (2023)

Oululainen Solution 13 teki näyttävän paluun pari vuotta sitten, kun “Chapters From Private Hell rikkoi miltei 20 vuoden hiljaisuuden. Seuraavaa albumia ei onneksi tarvinnut odottaa kahta vuosikymmentä, sillä uutta iskusarjaa tarjotaan “Turmoil Diaries” -levyn myötä näin pian.

Kupletin juoni on sama kuin vuonna 2021, eli tarjolla on tiukalla asenteella varustettua groovaavaa ja ajoittain thrash-henkistä paalujunttaa kymmenen biisin verran. Suurimpana erona on se, että “Turmoil Diaries” soi astetta raskaammin kuin edeltäjänsä.

“Chapters From Private Hellin” ehdoton vahvuus oli toimiva kokonaisuus siitä huolimatta, ettei levyltä löytynyt yksittäisiä esiin ponnahtavia raitoja. Lopputulos jäi reilusti plussalle ja albumi oli monella osa-alueella kypsempi sekä dynaamisempi, kuin vuosituhannen alussa ilmestynyt debyytti.

Tällä kertaa odotukset ovat onnistumisen myötä pykälän verran korkeammat ja bändi onnistuu myös vastaamaan huutoon hienosti. Levyn alkupuoli etenee samoissa tunnelmissa kuin pari vuotta sitten ja tuntuu, että samanlaista lopputulemaa kohti ollaan menossa. Positiivisena yllätyksenä loppupuolta kohti mennessä vaihdelaatikosta löytyy vielä yksi lisävaihde.

Erityisesti päätöskolmikko, “Trapped“/”No Smoke Without Fire“/”Thief In The Night” nostaa kokonaisuuden uudelle tasolle. Suuria hittejä nämä raidat eivät ole, mutta ne tuovat juuri sitä nostetta, jota jäi kaipaamaan “Chapters From Private Hellin” tasaisen vahvan materiaalin seasta.

Solution 13 onnistuu kolmoslevyllään ja vastaa edellisen albumin haasteeseen onnistuneesti. Loppupuolen vahva ryöpytys nostaa kokonaisuuden ripauksen edeltäjäänsä vahvemmaksi sekä viihdyttävämmäksi. Bändi on saanut kasaan toimivan ja kuuntelua kestävän levyllisen biisejä, joissa on myös mukavasti tarttumapintaa. “Turmoil Diaries” ei nouse vuosien saatossa klassikoksi, mutta hyvä ja laadukas levy se on.

8+/10

Miika Manninen

1. Dance With The Devil
2. Let The Punishment Fit The Crime
3. Beyond Good And Evil
4. Down In Flames
5. Last Hooray
6. Sands Of Time
7. Thorn In My Pride
8. Trapped
9. No Smoke Without Fire
10. Thief In The Night

+ artikkelit

Lappeenrannasta kotoisin oleva, nykyinen siilinjärveläinen, joka on hengittänyt ja syönyt metallimusiikkia 20 vuoden ajan. Tutustuminen "alaan" tapahtui perinteisen heavy metalin myötä ja myöhemmin musiikkimaku onkin laajentunut runsaasti metallin saralla. Elämääni runsasta lisäväriä musiikin lisäksi tuovat perhe, sekä jonkinasteinen urheiluhulluus.