Blind Guardian – Nightfall In Middle-Earth (1998)

MAINOS:Saksalainen Blind Guardian oli 1990-luvun lopulla voimansa tunnossa. Vuonna 1986 Lucifer´s Heritage -nimisen yhtyeen jatkoksi perustettu ryhmä oli noussut kovaan suosioon vuoden 1992 ”Somewhere Far Beyondin” myötä, julkaissut power metalin merkkiteoksiin luettavan ”Imagination From The Other Siden” kolme vuotta myöhemmin ja tätä seurannutta ”Nightfall In Middle-Earth” -levyä oli pohjustettu paria kuukautta aiemmin kerrassaan loistavalla ”Mirror Mirror”-singlellä.

Vahvasti J.R.R. Tolkienin maailmaan nojaavasta materiaalista aiemminkin tunnettu yhtye kävi tällä kertaa ”Silmarillion”-teoksen kimppuun ja kyseessä oli Blind Guardianin ensimmäinen varsinainen konseptialbumikokonaisuus. Yhden taidevelho Andreas Marschallin uran hienoimmista kansitaiteista sisältävä ”Nightfall In Middle-Earth” on kestänyt aikaa hienosti ja eeppinen matka Keski-Maahan, jolle levy kuulijansa saattaa on vielä 20 vuoden jälkeen mieluinen.

”Nightfall” koostuu yhteensä 22 raidasta, joista puolet on joko välisoittoja tai puhepätkiä liittyen ”Silmarillionin” tarinaan. Nämä väliosat tuovat kokonaisuuteen syvyyttä ja valottavat omalta osaltaan Tolkienin teosta.

Tällä albumilla Blind Guardianin musiikkityyli alkoi toden teolla jalostua mahtipontisempaan ja sinfonisempaan suuntaan. Yhden suurimmista vaikuttajistaan Queenin soundi ja henki tulevat monessa kohtaa mieleen. Aiemmilla levyillä ja etenkin alkupään tuotannossa mukana ollutta speed metal -vaihdetta oli puolestaan vähennetty.

Albumin alku on todella vakuuttava ja kappaleet iskivät jo aikanaan saman tien tajuntaan. ”Into The Storm”, nimibiisi, ”The Curse Of Feanor”, ”Blood Tears”,” Mirror Mirror”… hurjaa tykitystä, jossa hieno biisi seuraa toinen toistaan. Levyn toisella puolikkaalla tahti hieman hiipuu, eikä sovituksissa ole samaa potentiaalia tai koukkuja kuin aiemmin mainituissa. Kapparakenteet muuttuvat myös hieman haastavammiksi ja koukeroisemmiksi, vaatien enemmän aikaa avautuakseen täysin. Toisen puoliskon biiseistä lähimmäksi levyn parasta ilotulitusta pääsevät ”Time Stands Still (At The Iron Hill)”, ”Thorn” sekä ”When Sorrow Sang”.

Bändin ”klassinen” kokoonpano kuulostaa tällä albumilla olevan parhaimmillaan ja herrat pelaavat upeasti yhteen. Erityisesti Hansi Kürschin timanttiset laulusuoritukset rullaavat ihon kananlihalle kerta toisensa jälkeen.

”Nightfall In Middle-Earth” sisältää monta bändin suurimpiin hitteihin lukeutuvaa mestariteosta, mutta myös muutama hieman vaatimattomampi hetki levylle on eksynyt. Kokonaisuus on kuitenkin vahva, eivätkä muutamat kauneusvirheet riko albumin hienoa tunnelmaa. Järjestyksessään kuudes Blind Guardian-levy oli saksalaisten komeaan diskografiaan yksi upea helmi lisää.

8,5/10

Miika Manninen

1. War Of Wrath
2. Into The Storm
3. Lammoth
4. Nightfall
5. The Minstrel
6. The Curse Of Feanor
7. Captured
8. Blood Tears
9. Mirror Mirror
10. Face The Truth
11. Noldor (Dead Winter Reigns)
12. Battle Of Sudden Flames
13. Time Stands Still (At The Iron Hill)
14. The Dark Elf
15. Thorn
16. The Eldar
17. Nom The Wise
18. When Sorrow Sang
19. Out On The Water
20. The Steadfast
21. A Dark Passage
22. Final Chapter: Thus Ends…

+ artikkelit

Lappeenrannasta kotoisin oleva, nykyinen siilinjärveläinen, joka on hengittänyt ja syönyt metallimusiikkia 20 vuoden ajan. Tutustuminen "alaan" tapahtui perinteisen heavy metalin myötä ja myöhemmin musiikkimaku onkin laajentunut runsaasti metallin saralla. Elämääni runsasta lisäväriä musiikin lisäksi tuovat perhe, sekä jonkinasteinen urheiluhulluus.