Blaze Bayley – The Redemption Of William Black (Infinite Entanglement pt. III) (2018)

Kuva: Jutun yhteydessä mainittu yhtye/artisti/levy-yhtiö/tiedottaja ja/tai sen lähettämä lehdistö- tai promootiokuva tai kuvassa ilmoitettu valokuvaaja.

Englannin Birminghamissa toukokuussa 1963 syntyneen Bayley Alexander Cookin ura kaikkine käänteineen on varmasti tuttu jokaiselle metallimusiikkia seuranneelle. Miehen levytysura on oman (soolo)bändinsä kanssa edennyt jo yhdeksänteen albumiin, kun lasketaan Blaze-, sekä Blaze Bayley -nimillä julkaistut studiolevyt.

Vuonna 2012 kauppoihin saapunut ”The King Of Metal” oli laulajan sen astisen uran pohjanoteeraus ja kuulosti äärimmäisen väsyneeltä, niin biisimateriaalin kuin artistin itsensä osalta. Odotukset eivät siis olleet kovin korkealla, kun Blaze ilmoitti työskentelevänsä massiivisen, science fiction-tarinan ympärille rakennettavan konseptialbumitrilogian parissa.

Neljä vuotta ”The King Of Metalin” jälkeen ilmestynyt trilogian avaus ”Infinite Entanglement” linkosi kuitenkin kaikki epäilykset toiseen galaksiin, sillä kyseessä on kerrassaan mainio levytys. Kakkososa ”Endure And Survive” ei pettänyt, vaan levy oli jälleen täynnä voimakkaita heavy metal-biisejä. Odotukset tarinan viimeistä osaa kohtaan nousivat suuriksi ja tässä on jo vuoden päivät odotettu, kuinka William Blackin lopulta käy.

Uuden albumitrilogian myötä Blazella on pitkästä aikaa ollut myös vahva bändi apunaan, kun brittiläisen Absolvan jäsenet ovat mukana niin Bayleyn livekokoonpanossa, kuin trilogian kaikilla osilla. Herrojen panos on ollut todella suuri, sillä kitaravelho Chris Appleton on ollut Blazen ohella tuottohommissa mukana ja herra on myös säveltänyt ison osan levyjen biiseistä. Kasassa on dynaamisin Blaze-kokoonpano sitten uuden vuosituhannen alussa Rob Naylorin, Steve Wrayn, Jeff Singerin sekä John Slaterin mukana olon jälkeen.

Albumi käynnistyy siitä, mihin ”Endure And Survive” loppui ja heti alkuun annetaan taas vakuuksia siitä, että hyviä biisejä riittää tarjoiltavaksi kolmososalle. Levy ei suostu häviämään tasossa edeltäjilleen piirua. Bändi kuulostaa edellisten osien tapaan loistavalle, Blazen ääni on vahvassa tikissä, kitaristi Appleton on todella kova tekijä ja herran nimi kannattaa painaa mieleen. Rytmiryhmä Karl Schramm (basso)/Martin McNee (rummut) tekee hienoa työtä täydentäen vahvan bändikemian, joka on välittynyt studiotyön lisäksi livetilanteessa.

Levyn kovimmat hetket koetaan ”Redeemerin”, ”Are You Heren” sekä videobiisi ”Prayers Of Lightin” tarttuvassa ja nopeammassa kyydissä, kun taas hitaasti käynnistyvä mutta samalla jylhiin sfääreihin nouseva slovari ”Human Eyes”, kiilaa levyn parhaaksi biisiksi. ”The Redemption Of William Black” on vahva albumi, joka kantaa alusta aina eeppisen ”Eagle Spiritin” loppuun. Kappale sulkee hienon trilogian sen ansaitsemalla tavalla.

Muutamissa kohdissa, kuten trilogian parissa aiemminkin, tulee hyvässä mielessä deja-vu ”Silicon Messiahin” suuntaan ja näissä levyissä on kieltämättä samaa henkeä, kuin Bayleyn ensimmäisellä ja monien mielestä parhaalla albumilla. Hienoa siis nähdä, että laulajalta löytyy edelleen kyky tehdä 18 vuoden takaisen julkaisun kanssa vertailukelpoista materiaalia.

Infinite Entanglement -trilogia on ollut tekijöiltään kunnianhimoinen ja vaativa projekti, mutta lopulta todella onnistunut kokonaisuus.”The Redemption Of William Black” on sille komea lopetus. Levy on vähintään aivan yhtä vahva, kuin kaksi edeltäjäänsä ja hieno osoitus siitä, että Blaze Bayley tarjoaa edelleen faneilleen validia musiikkia.

8+/10

Miika Manninen

1. Redeemer
2. Are You Here
3. Immortal One
4. The First True Sign
5. Human Eyes
6. Prayers Of Light
7. 18 Days
8. Already Won
9. Life Goes On
10. The Dark Side Of Black
11. Eagle Spirit

+ artikkelit

Lappeenrannasta kotoisin oleva, nykyinen siilinjärveläinen, joka on hengittänyt ja syönyt metallimusiikkia 20 vuoden ajan. Tutustuminen "alaan" tapahtui perinteisen heavy metalin myötä ja myöhemmin musiikkimaku onkin laajentunut runsaasti metallin saralla. Elämääni runsasta lisäväriä musiikin lisäksi tuovat perhe, sekä jonkinasteinen urheiluhulluus.