Usurper – Lords Of The Permafrost (2019)

Mainos:
Saarihelvetti

Chicagolainen Usurper on palannut 12 vuoden mittaiselta tauolta. Alun perin 1993-2007 toiminut Celtic Frostin perintöä kunnioittava black/thrash/heavy -ryhmä julkaisi noiden vuosien aikana viisi albumia.

Tässä osoitteessa bändin telakalle jäänti tuli yllätyksenä, sillä erityisesti viimeisimmiksi jääneet kolme levyä olivat vakuuttavia. ”Necronemesis” (2000)/”Twilight Dominion” (2003)/”Cryptobeast” (2005) -kolmikolla kitaristi Rick ”Scythe” Spraguen johtama ryhmä tuntui toden teolla löytäneen oman tyylinsä.

Usein näin pitkän hiatuksen jälkeen tehdyt comebackit jäävät suutareiksi bändien kadotettua särmänsä. Tässä tapauksessa sääntöön tehdään poikkeus. Heti brutaalin ”Skull Splitterin” käynnistyessä käy selväksi, että sama ilkeä peto on edelleen elossa ja voi hyvin.

Kappalemateriaali on tutun turvallista paahtoa, jossa aiempien levyjen rosoisuus ja tehokkaat thrash-riffit paiskaavat tassua Dan ”Tyrantor” Lawsonin raa’an ulosannin kanssa. Sanoituspuolella mennään myös tutuilla urilla. Sprague on ammentanut tekstejä suosikkiaiheistaan, esimerkiksi yliluonnollisista tapahtumista sekä historiasta.

Tiukalla raastolla starttaava levy vakuuttaa tasaisella ja vahvalla materiaalillaan. Mukaan ei ole päästetty pahoja rimanalituksia. Keskivaiheilla vauhti hieman hyytyy, mutta loppua kohden iskut alkavat taas löytää perille. Erityisesti ”Black Tide Rising”/ ”Mutants Of The Iron Age” -päätöskaksikko tarjoaa rankat kyydit ja jättää levystä hyvän vaikutelman.

Asiallisista biiseistä huolimatta jää väkisin odottamaan paria oikein syvälle uppoavaa ruoskaniskua – sellaista ultimaattista turpasaunaa, kuten takavuosien ”Metal Lust” tai ”The Bones Of My Enemies”, jotka räjäyttäisivät vääräuskoiset metallin viholliset tuhannen paskaksi.

”Lords Of The Permafrost” ei nouse haastamaan Usurperin diskografian terävintä kärkeä, mutta se on ilman muuta tervetullut paluulevy. Usurper ei ole menettänyt taukonsa aikana piiruakaan siitä vaarallisuudesta, pahuudesta ja tiukkuudesta, jotka saivat aikanaan kiinnostumaan yhtyeen materiaalista. Kyseessä on kokonaisuutena tasainen ja kuuntelua kestävä albumi, joka todistaa tekijällään olevan vielä paljon annettavaa. Tervetuloa takaisin äijät!

7½/10

Miika Manninen

1.Skull Splitter
2.Beyond The Walls Of Ice
3.Lords Of The Permafrost
4.Cemetary Wolf
5.Warlock Moon
6.Gargoyle
7.Black Tide Rising
8.Mutants Of The Iron Age

JÄTÄ VASTAUS

Kommenttisi
Pistä nimesi tähän