Stargazery – Constellation (2020)

Vuonna 2005 perustetun Stargazeryn levytysura on edennyt paljon odotettuun kolmanteen albumiinsa. Viitisen vuotta sitten ilmestynyt ”Stars Aligned” oli komea suoritus, kuten myös 2011 julkaistu ”Eye On The Sky” -debyytti. On siis sanomattakin selvää, että uutta ”Constellation”-nimeä tottelevaa levyä kohtaan suuntautuu valtaisia odotuksia.

Aiemmilla levyillään vahvoihin melodioihin, suuriin kertosäkeisiin ja kasarivaikutteisiin nojannut bändi jatkaa myös nyt samalla, hyväksi havaitulla polulla. Albumin kimppuun käydessä kannattaa siis valmistautua kohtaamaan aimo annos tarttuvaa sekä laadukasta melodisen heavy metallin ilotulitusta, jossa ei paukkuja säästellä.

Albumin potkaisee käyntiin jyrkän riffin voimin esiin rynnivä sinkkubiisi ”Sinners In Shadows”. Kappale omaa mukavasti hittipotentiaalia ja se on mitä parhain avaus mieleenpainuvine melodioineen. Tunnelmoivampi ”War Torn” jatkaa hyvää pöhinää luottaen simppeliin, mutta toimivaan kertosäkeeseen. Onnistuneen alun täydentää ”Self-Proclaimed King”, jonka kertosäe tarttuu kuin flunssa päiväkodista. Kyseessä on levyn terävän kärjen ehdoton huippuhetki, joka ottaa korkean sijoituksen bändin koko tuotannon hierarkiaa ruotiessa.

Puoliväli saavutetaan ”Ripple The Water”/”I Found Angels”-kaksikon myötä. Ensin mainittu jää hieman statistin rooliin, mutta vain siksi että muu materiaali on sen verran kovatasoista. Jälkimmäinen puolestaan on juuri sopivan juustoinen slovari, joka ottaa hienosti paikkansa levyn kärkipäästä saatellen kokonaisuuden puolivälin krouviin.

Jälkimmäisen puoliskon avaa toisena ennakkomaistiaisena esitelty nimikkobiisi. Naaman sulattavien melodioiden ryhdittämä kappale on kuin ote ohjekirjan kohdasta ”näin tehdään viimeisen päälle onnistunut kappale”. Myöskään levyn loppu ei tarjoa pettymyksiä. ”Caught In The Crossfire”/”Dark Side Of The Moon”/”In My Blood”/”Raise The Flag” -nelikko onnistuu pitämään tason laadukkaana ja biiseistä löytyy edelleen koukkuja melodioiden tai ässäkertosäkeiden muodossa. Erityisesti ”In My Bloodin” kokonaisvaltainen onnistuminen nostaa kappaleen osakkeita, kun taas muut kolme mainittua luovat hyvää pohjaa albumin laadukkkaaseen keskikastiin.

”Constellation” on hyvä esimerkki vanhasta, ”hyvää kannattaa odottaa”-sanonnasta. Odotukset olivat kovat, mutta Stargazery onnistuu siitä huolimatta vastaamaan huutoon. Levystä on vaikea löytää huomautettavaa ja se sisältää tarttuvia sekä mieleenpainuvia hetkiä, joiden pariin palaa mielellään. Kokonaisuus on vahva, useammasta biisistä löytyy hittipotentiaalia eikä sekaan ole päästetty täytekappaleita, jotka heikentäisivät lopputulosta. Ehdottomasti alkuvuoden tähtihetkiä, eikä olisi ihme jos albumi löytyisi kamppailemasta parhaimpien levyen kärkisijoista, kun vuoden 2020 satoa lyödään järjestykseen joulukuussa.

9-/10

Miika Manninen

1. Sinners In Shadows
2. War Torn
3. Self-Proclaimed King
4. Ripple The Water
5. I Found Angels
6. Constellation
7. Caught In The Crossfire
8. Dark Side Of The Moon
9. In My Blood
10. Raise The Flag

JÄTÄ VASTAUS

Kommenttisi
Pistä nimesi tähän