National Napalm Syndicate – Time Is The Fire (2018)

Kuva: Jutun yhteydessä mainittu yhtye/artisti/levy-yhtiö/tiedottaja ja/tai sen lähettämä lehdistö- tai promootiokuva tai kuvassa ilmoitettu valokuvaaja.

Vuonna 1986 perustettu National Napalm Syndicate ei ehkä ole ollut se kaikkein aktiivisin yhtye albumeiden julkaisutahdin kanssa, mutta aina kun Pudasjärveltä lähtöisin oleva thrash-joukko on uuden levyn julkaissut, on jälki ollut vakuuttavaa. Uusi ”Time Is The Fire” on bändin neljäs täyspitkä ja ennakkoon julkaistujen kahden biisin perusteella ei vanhasta kaavasta tultaisi poikkeamaan.

Levyn biisilistaa tarkastellessa huomio kiinnittyy ensin kappalemäärään, mukana on peräti 16 raitaa ja tällä kertaa pariin biisiin on kynäilty lyriikat suomeksi. Toinen härmäksi väännetty veto ”Kuolema” oli ennakkomaistiaisena ja kappale on hieno näyttö siitä, että yhtye toimii myös oman kielemme voimin. Tiukan intron jälkeen vankkaan thrash-junttaan syöksyvä biisi kuuluu levyn vahvimpaan antiin.

”Pig Moon Rising”-intron lyötyä kone käyntiin, lähdetään enempiä kiertelemättä suoraan asiaan ja nopealla temmolla käynnistyvä ”Obey The System” ottaa kuulijan otteeseensa ja sen verran vahva lukko on kyseessä, että on turha rimpuilla irti ennen kuin levy päättyy. Melodisella introlla käynnistyvä, hienosti sahaavien kitarariffien sekä maukkaiden soolojen kuorruttama ”In The Dead Of The Night” jatkaa tästä ja reilut kuusi minuuttia kellottava biisi jää mieleen edellämainittujen mausteiden sekä yksinkertaisen, mutta hyvän kertosäkeensä ansiosta.

Levyn puolivälin lähestyessä kaahataan vielä jo aiemmin mainitun ”Kuoleman” kyydissä, sekä otetaan kunnolla turpaan vauhdikkaan sekä tuiman ”Bringer Of Painin” tahtiin. Avauspuoliskolta oikeastaan vain ”Knife Against My Throat” jää aavistuksen välimallin rastiksi, mutta biisi ei kuitenkaan ole huono. Muu materiaali vain on saatu viritettyä sellaiseen iskuun, että kärkipaikoille ei ole asiaa. Rauhallisemman, mutta pahaenteisen intron saattelemana käynnistyvä ”Drowning” tuo levyn puolivälin krouviin varsin mallikaasti ja ehkäpä koko pakan komeimman kertosäkeen tarjoava kappale kuuluu aivan albumin eliittiin.

Toinen puoli aloitetaan ”Fallen Gardensin” miltei eeppisen kauniin intron saattelemana ja hienona välisoittona toimiva sävellys on hyvä hengähdystauko, ennen kuin syöksytään toisen ennakkomaistiaisen ”Original Sinin” kyytiin. Videobiisiksi valikoitunut kappale sisältää progressiivisempaa lähestymistapaa tanakan thrash-riffittelyn ohessa ja kappale nousee useampien kuunteluiden jälkeen levyn hienoimmaksi sävellykseksi.

Albumin lopun lähestyessä koetaan pieni suvantovaihe ”Ken Tästä Käy”/”Animal Is Out Of Control”-kaksikon jäädessä lähtöruutuun muun materiaalin painaessa jo kaukana, mutta tilanne korjautuu ”Unholy Madness”/”Welcome To Tomorrow”/”Faces” -kolmikon myötä. Biiseissä päästään taas kunnolla vauhtiin kahden viimeksi mainitun vahvan thrash-vaihteen myötä, ”Unholy Madness” puolestaan ottaa huikkaa black metalin puolelta ja on levyn raskaimpia vetoja. ”Time Is The Fire” paketoidaan ”The Worm Moon”-outron sekä Overkill-laina ”Blood And Ironin” voimin. Cover-valinta on onnistunut ja National Napalm Syndicate tekee hienosti vanhasta thrash-hitistä omannäköisensä.

16 biisiä ja karvan verran alle tunti materiaalia saattaa jakaa hieman mielipiteitä levyn pituuden suhteen ja kokonaisuus olisikin pykälän verran tiiviimpi hieman lyhyemmässä muodossa. Albumin materiaali on pääasiassa viihdyttävää sekä monipuolista, eikä pituus nouse kompastuskiveksi. Kappaleissa on paljon muutakin kuin vain puhdasta thrashia, mukana on black– ja death metal -vaikutteita, esityskieli pyöräytetään pariin otteeseen lontoosta suomeksi ja kuullaanpa vokalisti Ilkka Järvenpäältä örinääkin pariin otteeseen. Erityisesti levyn loppupuolelta löytyvä aiemmin jo mainittu ”Unholy Madness” lähtee rouheammalla vokalisoinnilla komeasti tulille.

Kokonaisuutena ”Time Is The Fire” on hyvä ohjekirjaesimerkki, kuinka tehdä vakuuttava metallilevy. Aivan helpoimmin avautuva julkaisu ei ole kyseessä ja kuuntelukertoja tarvitaan kappaleiden aukeamiselle. Veteraanibändi on vetreässä iskussa ja vaikuttaa siltä, että kyseessä on National Napalm Syndicaten uran paras teos! Tämä on kova statement, mutta hiton kova on bändin suorituskin tällä albumilla.

8+/10

Miika Manninen

1. Pig Moon Rising (Intro)
2. Obey The System
3. In The Dead Of The Night
4. Kuolema
5. Bringer Of Päin
6. Knife Against My Throat
7. Drowning
8. Fallen Gardens
9. Original Sin
10. Ken Tästä Käy
11. Animal Is Out Of Control
12. Unholy Madness
13. Welcome To Tomorrow
14. Faces
15. The Worm Moon (Outro)
16. Bonus: Blood And Iro

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here