Simulacrum – Genesis (2021)

Turun seudulta käsin operoiva Simulacrum sai viime vuonna täyteen kunnioitettavan 20 vuoden iän. Progressiivista metallia soittava ryhmä tarjoaa kannattajilleen lisää aihetta juhlaan julkaisemalla uuden albumin, joka tottelee nimeä ”Genesis”. Kyseessä on bändin kolmas täyspitkä ja se katkaisee lähes kuusi vuotta kestäneen levytystauon.

Päällisin puolin ”Genesis” on malliyksilö. Soundimaailma on kirkas ja tämänkaltaiseen musiikkiin riittävän hiottu. Bändi osaa hommansa ja kosketin -sekä kitaramelodiat ovat parhaimmillaan komeaa kuultavaa. Tämän lisäksi erityisesti karismaattiset laulusuoritukset iskostuvat mieleen.

Suurimmaksi kompastuskiveksi nousee hyvistä puitteista huolimatta kappalemateriaali. Biiseissä on tarttuvia osia ja levyltä löytyy useampi raita, joissa ruutia riittää alusta loppuun. Sekaan on tästä huolimatta eksynyt sävellyksiä, jotka eivät lähde lentoon ja ne jäävät isolta osin hengettömiksi. Tämä aiheuttaa sen, että albumin kuuntelu yhdeltä istumalta alusta loppuun tuntuu vaativalle urakalle.

Parhaimmillaan hyvät riffit yhdistettyinä toimiviin melodiakulkuihin muodostavat miellyttävän kokonaisuuden, joka pitää otteessaan. Esimerkiksi levyn ehdotonta kärkeä edustavan ”Nothing Remainsin” tasoista materiaalia toivoisi kuulevansa yhdeksän sävellyksen joukossa enemmän. Harmittavasti tuollaisia täsmäpommeja on mukana liian vähän ja heikommat biisit rappeuttavat kokonaiskuvaa.

”Genesis” ei odotusten mukaisesti ole helppo ja heti avautuva, vaan se tarvitsee runsaasti kuuntelukertoja päästäkseen oikeuksiinsa. Onnistuneista elementeistä huolimatta lopputuloksesta saatu palkinto tuntuu kovin vaatimattomalle ja työläälle saavuttaa siihen nähden, kuinka paljon albumi vaatii tutustumista itseensä. Genren ystävät saattavat saada levystä enemmän irti, mutta täällä päässä koetaan, että punainen lanka ui turhan syvällä.

6½/10

Miika Manninen

1. Traumatized
2. Nothing Remains
3. Arrhytmic Distortions
4. Like You, Like Me
5. Scorched Earth
6. Genesis part 1: The Celestial Architect
7. Genesis part 2: Evolution Of Man
8. Genesis part 3: The Human Equation
9. Genesis part 4: End Of Entropy

 

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here