Runemaster – Wanderer (2020)

MAINOS:

Runemaster perustettiin alunperin jo vuonna 2007, mutta tuolloin bändi vaipui pöytälaatikkoon vasta vuoden verran toimittuaan. Skotlannin Edinburghista tuleva nelikko herätti luomuksensa pienen tauon jälkeen henkiin ja vuodesta 2014 jatkunut tarina on ollut edellistä menestyksekkäämpi.

Eeppistä heavy metallia soittava yhtye on ehtinyt julkaista kolmen EP:n ja yhden kokoelman verran näytteitä osaamisestaan. Maaliskuun alussa päivänvalon näki viimein myös ensimmäinen täyspitkä “Wanderer”.

Runemaster taistelee suurilta osin samoin keinoin kuin esimerkiksi portugalilainen aseveljensä Ironsword tai Amerikasta tuleva taistelutoveri Burning Shadows. Musiikissa luotetaan siis rouheaan ilmaisuun, eikä bändin jäsenistä varmasti kukaan kieltäisi kuunnelleensa Manowarin tai Manilla Roadin kulta-aikojen tuotantoa.

“Wandererin” alku ei ole tavanomaisimmista päästä. Monesti levyjen alkuun lyödään ne ilmeisimmät ja tarttuvimmat iskut. Skotlantilaiset ovat poikkeuksellisesti säästäneet helpoimmin omaksuttavimmat sävellyksensä levyn keskivaiheille ja loppuun. Esimerkiksi avauskaksikko “Raven Lord”/”Hagalaz” on laatukamaa, mutta biisit vaativat hieman kasvuvaraa useampien kuunteluiden muodossa. Puolestaan “Helm Of Awe” ja “Mannaz (Immortal Journey Of The Chainless Mind)” ovat mitä parhaimpia esimerkkejä syvyyspommeista, jotka jäävät kerralla mieleen.

Skotlantilaiset onnistuvat hienosti heti ensimmäisellä albumillaan. “Wanderer” ei ehkä ole genreään mullistava tulevaisuuden kulttiklassikko, eikä se keksi pyörää uudelleen. Kyseessä on yksinkertaisesti varmaotteinen ja hyvä levy, joka esittelee yhtyeen jolla on paljon annettavaa. Muutama tasaisempi hetki jättää toivomisen varaa ja joku voi kokea levyn tuotannon hidasteeksi, mutta tällaiseen musiikkiin pieni käppäisyys on aina hyvästä. Tätä lisää, kiitos!

8/10

Miika Manninen

1. Raven Lord
2. Hagalaz
3. The Blood-Dimmed Tide
4. Inscription Of Metal
5. Pyres Of Heathen Kings
6. Helm Of Awe
7. Mannaz (Immortal Journey Of The Chainless Mind)
8. Maelstrom
9. The Hidden Force
10. Rider Of The Nine
11. Ascendant Lunar Runes

+ artikkelit

Lappeenrannasta kotoisin oleva, nykyinen siilinjärveläinen, joka on hengittänyt ja syönyt metallimusiikkia 20 vuoden ajan. Tutustuminen "alaan" tapahtui perinteisen heavy metalin myötä ja myöhemmin musiikkimaku onkin laajentunut runsaasti metallin saralla. Elämääni runsasta lisäväriä musiikin lisäksi tuovat perhe, sekä jonkinasteinen urheiluhulluus.