Rage – Wings Of Rage (2020)

Saksalainen Rage on kulkenut pitkän matkan. Alun perin Avenger-nimisenä vuonna 1983 perustettu yhtye on ehtinyt julkaista hurjan määrän musiikkia vuosien varrella. Uuden vuosikymmenen alkupäivinä päivänvalon näkevä ”Wings Of Rage” on Peter ”Peavy” Wagnerin johtaman bändin 24. albumi.

Uutukaista pohjustettiin peräti kolmen sinkkubiisin voimin. ”True”/”Let Them Rest In Peace”/”Chasing The Twilight Zone” antoivat kuvan, että veteraanien sävellyskynässä on edelleen terä tallella, eikä riffivarasto ole ehtynyt. Biisit ovat hivenen geneerisiä, mutta niissä on myös energiaa ja raskasta vääntöä. Lopun materiaalin kimppuun käy luottavaisin sekä toiveikkain mielin.

Sinkkubiisit on sijoitettu levyn ensimmäisiksi ja avaus on siis onnistunut. Neljäntenä esiin marssiva power metal-tykitys ”Tomorrow” tekee särön hyvään tunnelmaan. Kappale ei lähde lentoon millään ja jää auttamatta albumin vaatimattomampaan tarjontaan. Tilanne korjaantuu nimibiisin nostaessa tason takaisin avauskolmikon kantaan. Taattua Rage-laatua edustavan sovituksen yksinkertainen, mutta toimiva kertosäe on lennokas ja se jää helposti päähän soimaan.

Albumin toinen puolisko käynnistyy lyhyen instrumentaalin jälkeen ja tummaa tunnelmaa hönkivä ”Nameless Grave” vakuuttaa. Hitaammalla tempolla etenevä ja orkestraatioilla ryhditetty progressiivisempi sävellys tuo juuri tarvittavaa syvyyttä vauhdikkaan yleisilmeen keskelle. Kappale on levyn parhaimmistoa, mutta parempaa on vielä tulossa. Yhdeksäntenä kuultava ”Shine A Light” on albumin helmi ja se tarjoaa vajaat seitsemän minuuttia komeaa melodista tunnelmointia. Vaikuttavalla kertosäkeellä ja hienolla soololla ryhditetty sävellys ei ole vain levynsä paras vaan kyseessä on myös kovin yksittäinen Rage-biisi pitkään aikaan.

Loppupuolelle on sijoitettu uusi versio ”End Of All Days” (1996)-albumin ”Higher Than The Sky”-yleisösuosikista. Hyvä biisi on toki kyseessä, mutta sen mukanaolo on hieman kyseenalainen. Kokonaisuus nimittäin olisi riittävän vahva ilman vanhan hitin uudelleenlämmitystä. Albumin päättävä ”Blame It On The Truth”/”For Those Who Wish to Die ”-kaksikko puolestaan edustaa levyn keskikastia ja näytös saa niiden myötä onnistuneen lopun.

Kokonaisuutena ”Wings Of Rage” on hyvä näyttö veteraanibändin kunnosta uuden vuosikymmenen alkumetreillä. Uusi ”Trapped!” tämä ei ole, mutta ehdottomasti bändin tuotannon keskikastin paremmasta päästä. Biiseissä on potkua, elinvoimaa sekä tarttuvuutta ja Peavyn vokalisointi on komeaa kuultavaa. Juuri ennen joulua 55 vuotta täyttäneen vokalistin ääni on hienossa kunnossa ja mies kykenee edelleen puhaltamaan lisää voimaa bändin biiseihin. Muutamista kangistavista sekä puuduttavista hetkistä huolimatta levy on viihdyttävä ja lopputulos jää reippaasti plussalle. Älkää huolehtiko, Rage on edelleen voimissaan.

7½/10

Miika Manninen

1.True
2.Let Them Rest In Peace
3.Chasing The Twilight Zone
4.Tomorrow
5.Wings Of Rage
6.Shadows Over Deadland (The Twilight Transition)
7.A Nameless Grave
8.Don´t Let Me Down
9.Shine A Light
10.HTTS 2.0
11.Blame It On The Truth
12.For Those Who Wish To Die

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here