Oenos – Noir II (2019)

Oenos on yhden miehen yhtye, joka esittelee debyyttialbumillaan kunnianhimoisen, monipuolisen ja haastavan kattauksen raskasta musiikkia. Kesäkuun puolivälissä ilmestyneen ”Noir II”:n materiaalin pohja on post metallissa, mutta vaikutteita on haettu laajalta alueelta. Sami Tuohimo on lisännyt musiikkiinsa progressiivisuutta, akustista tunnelmointia, melankoliaa ja doom-, sludge-, sekä black metal -vaikutteita.

Kyseessä on siis monimuotoinen ja runsaasti pureskelua vaativa albumi, jonka sisältö nojaa voimakkaasti instrumentaalibiiseihin. Levyllä myös kaikista instrumenteista vastanneen Tuohimon vokalisointia kuullaan ainoastaan kahdella kahdeksasta kappaleesta.

”Noir II”:n alku on lupaava. Lyhyen avausraidan jälkeen kuultava ”Blandano Valderice” onnistuu kaivamaan esiin samankaltaista alakuloa sekä pimeää tunnelmaa, jota Type O Negative loi aikanaan. Biisi jää huutamaan vain Josh Silvermaisia kosketinosuuksia ja sävellys voisi hyvin olla Peter Steelen porukan tekele bändin uran alkutaipaleelta.

Jatkossa kappaleita vaivaa tietynlainen keskeneräisyys, toisiinsa sopimattomat osat ja kokonaisuuden demomaisuus. Hyviä aihioita löytyy muun muassa toimivien riffien muodossa, mutta alkua vastaavaa onnistumista ei enää tule vastaan.

Biisejä kuunnellessa ei voi olla ajattelematta, että ajatus on katkennut kesken sävellystyön ja talkoita on myöhemmin jatkettu noteeraamatta mitä aiemmin on tehty. Tällaisen monimuotoisuuden sovittaminen samaan muottiin on äärimmäinen haaste, joka onnistuu harvoin. Edes aiemmin mainittu demomaisuus ei nousisi yksin kompastuskiveksi, mutta sävellysten sekavuus yksinkertaisesti saa lopputuloksen sakkaamaan.

Saatekirjeessä Oenoksen soittoa kuvataan ”viinin inspiroimaksi”. Jos ”Noir II” olisi viini, olisi sen valmistusprosessi vielä pahasti kesken. Kaikesta huolimatta jostain työntyy esiin sivumaku, joka herättää lupauksia tulevaa silmällä pitäen. Jalostamalla lopputulos voi olla enemmän kuin alimpien hyllyjen halpiskamaa.

5+/10

Miika Manninen

1.Animus
2.Blandano Valderice
3.Azei
4.Tao
5.Two Messengers
6.Protos
7.Vladika
8.Cancellus II

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here