Månegarm – Fornaldarsagor (2019)

Mainos:
Saarihelvetti

Ruotsalainen Månegarm on ehtinyt vaivihkaa jo 24 vuotiaaksi. Tasokkaasta diskografiastaan huolimatta eeppistä folk/viikinki metallia takonut yhtye on jäänyt yllättävän pienten piirien tietoon. Huhtikuun lopulla ilmestynyt ”Fornaldarsagor” on norrtäljeläisten yhdeksäs studioalbumi ja ennakkomaistiaisten perusteella pelissä on isot panokset.

Månegarmin musiikki on alusta pitäen nojannut voimakkaasti eeppisiin ja jylhiin äänimaisemiin sekä death -ja black metal-vaikutteisiin. Pääosaa on näytellyt melodinen folk-poljento, eikä toimivaa konseptia olla lähdetty muuttamaan. Eräs kollega käytti taannoin arviossaan vertausta ”metallimusiikin Nordman”, viitaten erääseen toiseen yhtyeeseen. Tuo vertaus sopii mainiosti myös Månegarmiin, eikä vähiten siksi että Erik Grawsiön tulkinta tuo ajoittain mieleen Håkan Hemlinin raspisen äänen.

Kahdella edellisellä albumillaan ”Legions of the North” (2013) ja ”Månegarm” (2015) bändi flirttaili englannin kielen kanssa herrojen äidinkielen jäädessä pienempään rooliin. Onnistuneesta kokeilusta huolimatta nyt on palattu perusasioiden äärelle ja ”Fornaldarsagorin” esityskieli on jälleen ruotsi.

”Fornaldarsagorin” biisimateriaali on häikäisevän tasokasta alusta loppuun. Äijien sävellyskynä on ollut uskomattomassa terässä ja mukaan on siunaantunut useampi kappale, jotka menevät bändin tuotannon parhaimmistoon. Biiseissä on myös sopivaa variaatiota ja juuri oikeissa kohdissa osataan himmailla kovinta kaahausta heittämällä sekaan tunnelmoivampaa materiaalia.

Hieno ”Sveablotet” potkaisee levyn käyntiin vastustamattomalla tarttuvuudella. Jylhällä ja mukanaan vievällä kertosäkeellä ratsastava kappale on mitä mainioin vaihtoehto toimimaan avausohjelmanumerona. Samankaltainen vankkumaton ote pitää myös videobiisi ”Hervors arvin” lyödessä lisää löylyä kiukaalle. Melodiset, eeppiset ja koukuttavat sävellykset kuten ”Ett sista farväl”, ”Tvenne drömmar” ja ”Krakes sista strid” pitävät myös jatkossa huolen siitä, ettei taso pääse laskemaan missään kohtaa. Tunnelmallisen ”Dödskvädetin” sulkiessa komean luvun bändin historiassa, ei ole epäilystä, etteivätkö ruotsalaiset olisi tehneet ohittamatonta julkaisua.

Månegarm tekee hurjan tempun, sillä ”Fornaldarsagor” on bändin tähänastisen uran paras albumi. Se on kuin kombinaatio edeltävien levyjen parhaita puolia yhdistettynä nykyhetkeen. Kyseessä on harvinainen julkaisu, sellainen jonka pariin tahtoo palata kerta toisensa jälkeen. Levy on kasvanut suuremmaksi kuuntelukertojen myötä ja siitä on vaikea löytää huomautettavaa. Jos aiot ostaa tänä vuonna yhden metallialbumin, sen on oltava ”Fornaldarsagor”.

9-/10

Miika Manninen

1.Sveablotet
2.Hervors arv
3.Slaget vid Bråvalla
4.Ett sista farväl
5.Spjutbädden
6.Tvenne drömmar
7.Krakes sista strid
8.Dödskvädet

JÄTÄ VASTAUS

Kommenttisi
Pistä nimesi tähän