Göden – Beyond Darkness (2020)

New Yorkista kotoisin oleva Göden on vielä tuore tapaus, mutta viime vuonna perustetun yhtyeen juuret ulottuvat kauemmas. On matkattava yli 30 vuoden taa ja samassa kaupungissa vaikuttaneen Winterin vaiheisiin. Winter oli pienimuotoiseen kulttisuosioon noussut doom/death metal -yhtye, joka julkaisi yhden albumin sekä yhden EP:n 1990-luvun alussa.

Bändi vaipui hiatukseen julkaisujen jälkeen ja parin uuden yrityksen epäonnistumisen jälkeen jäsenet päättivät, että Winterin matka on päättynyt. Tätä perintöä on nyt jatkamassa Göden, jossa vaikuttavat Winter-miehet Stephen Flam (kitarat) ja Tony Pinnisi (koskettimet). Vokalistiksi löytyi mm. Hanzel & Gretyl-yhtyeessä vaikuttava Vas Kallas ja rumpujen takana käy vierailemassa useampi pienempien piirien tuntema kannuttaja.

Samaan aikaan Winterin ”Into Darknessin” uusintajulkaisun kanssa ilmestyvä ”Beyond Darkness” ei ole helppo levy. Sen pituus saattaa olla monelle liikaa. Esimerkiksi levyn avauskappale, vajaat 10 minuuttia kellottava instrumentaali ”Glowing Red Sun” ottaa heti kärkeen kuulijalta luulot pois. Kokonaisuutena tunnin ja 16 minuuttia kellottava järkäle on melkoinen spektaakkeli nautittavaksi yhdellä puraisulla. Amerikkalaiset onnistuvat tästä huolimatta pitämään pakkansa kasassa komeasti.

Levyn kappalemateriaali on jaettu 19 raidalle, joista kahdeksan on levyn tarinaa selventäviä puhepätkiä/välisoittoja. Nämä toimivat myös hyvinä hengähdystaukoina raskaan ja junnaavan tunnelman keskellä. Flamin rakentelemien pahaenteisten ja synkkien sävellysten taso pysyy laadukkaana koko levyn mitan ja vokalisti Kallas tekee totutusti vahvaa työtä. Jos ko. henkilö ei ole entuudestaan tuttu, kyseessä on laulaja kategoriaan ”jos ei tietäisi naiseksi, ei välttämättä arvaisi kuulemansa perusteella”.

Albumin tasaisesta sävellyskavalkadista ei ole helppoa nostaa esiin yksittäisiä tähtihetkiä, sillä massiivisesta pituudestaan huolimatta kyseessä on nimenomaan voimakas kokonaisuus. Alkupuolelta esiin nousee väkevästi murjova ”Twilight” ja lopusta Winterin viimeiseksi jääneeltä ”Eternal Frost” -EP:lta mukaan raavittu ”Winter”. Biisi vedetään alkuperäisestä poiketen saksaksi ja tämä modaus tuo kappaleeseen uutta syvyyttä.

”Beyond Darknessin” heittämä haaste kannattaa ottaa vastaan, mikäli ei pelkää hypätä doom-altaan syvimpään ja synkimpään päätyyn. Kyseessä on laadukas ja hienosti toteutettu albumi, joka on henkinen jatkumo Winterin yli 30 vuotta sitten aloittamalle työlle. Ehdottomasti alkuvuoden tehokkaimpia syvyyspommeja!

8+/10

Miika Manninen

1. Glowing Red Sun
2. Manifestation I: Tolling Death Bells
3. Twilight
4. Manifestation II: A New Order
5. Cosmic Blood
6. Manifestation III: The Spawn Of Malevolence
7. Komm Susser Tod
8. Genesis Rise
9. Manifestation IV: The Progeny Of Goden
10. Dark Nebula
11. Manifestation V: The Epoch Of Goden
12. I Am Immortal
13. Manifestation VI: The Beginning and the End
14. Ego Eime Gy
15. Manifestation VII: Gaia Rejuvenated
16. Night
17. Manifestation VII: A New Age
18. Thundering Silence
19. Winter

JÄTÄ VASTAUS

Kommenttisi
Pistä nimesi tähän