External – The Blurry Horizon (2018)

Tampere/Parkano-akselilta käsin operoiva Extrenal on neljän vuoden ikäinen pumppu. Nuorista sälleistä koostuva yhtye on kehittänyt musiikkityyliään lähtötilanteesta reilusti, eikä materiaalin asettaminen yhteen ainoaan genrelokeroon ole enää mahdollista.

Thrash-bändinä aloittanut nelikko on ehtinyt julkaista pari demoa vuosina 2015-2016 ja nyt on vuorossa debyyttitäyspitkä ”The Blurry Horizonin” muodossa. Kyseessä on todella mielenkiintoinen matka thrash-pohjalle rakennettuun, progressiivista ja jopa post black metal-tyyppistä tunnelmointia sisältävään maailmaan.

Albumin käynnistävä ”The Escapist” on heti kärkeen hieno osoitus musiikin monipuolisuudesta. Utuisin tunnelmin maalaileva ja tunnelmoiva kappale käynnistyy rauhallisesti, mutta muuttuu raskaammaksi loppuaan kohden. Aivan kuin pilvetön taivas, joka peittyy salakavalan nopeasti uhkaavista ja tummista pilvistä juuri ennen myrskyä.

Toisena kuultava ”I Through Eyes Can See” on juuri niin myrskyisä kuin avausbiisin lopun perusteella osasi odottaa. Tiukalla thrash-riffittelyllä käynnistyvä purkaus yllättää täysin ja ennen kaikkea positiivisesti. ”Parasight” jatkaa tästä ja on jotain aivan muuta kuin kaksi edeltäjäänsä. Nyt mennään Meshuggah-tyylisten rytmikuvioiden kautta yhteen levyn progressiivisimmista teoksista. Hienon kertosäkeen sisältävään biisiin on otettu mukaan myös Anna Lampelan ääni vokalisti Aleksi Haukkaluoman tulkinnan tueksi.

Vahvan alun jälkeen on mahdollista pistää vielä isompaa vaihdetta silmään. Monipuolinen ”Rusting Out” hilaa itsensä levyn parhaaksi kappaleeksi. Reilut 8 minuuttia kellottava sävellys on oiva osoitus nuoren yhtyeen biisinkirjoitustaidosta sekä omaperäisyydestä. Hieno raskaamman thrashin, progressiivisen ilmaisun, puhtaan naislaulun ja örinän vuorottelun sekä tunnelmoivien kosketintaustojen yhdistelmä on upeaa kuultavaa.

Levyn päättävä ”The Beautiful Void” matkaa takaisin samoihin utuisiin maisemiin, kuin avauskappale. Sen komea jylhyys onnistuu tavoittamaan samoja tunnelmia, kuin mihin jo kuopattu amerikkalaisbändi Agalloch parhaimmillaan ylsi. Haukkaluoman ja Lampelan vahvan dueton myötä albumi lyödään pakettiin mitä hienommalla tavalla.

”The Blurry Horizon” on moniulotteinen ja ennen kaikkea haastava teos, joka tarvitsee aikaa avautuakseen. On turha odottaa, että kokonaisuus iskee saman tien tajun kankaalle, vaan tämä levy vaatii työtä. Kyseessä on kaiken vaivannäön arvoinen albumi ja ennen kaikkea poikkeuksellisen kypsä debyytti. Näin valmiita ja persoonallisia pelinavauksia kuulee todella harvoin.

8/10

Miika Manninen

1.The Escapist
2.I Through Eyes Can See
3.Parasight
4.Rusting Out
5.Slave Of One´s Own Creation
6.The Beautiful Void
7.Legion (bonus)

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here