Earthgrave – First Snow of the Final Winter (2018)

Kuva: Jutun yhteydessä mainittu yhtye/artisti/levy-yhtiö/tiedottaja ja/tai sen lähettämä lehdistö- tai promootiokuva tai kuvassa ilmoitettu valokuvaaja.

Pääkaupunkiseudulta kotoisin oleva Earthgrave on vielä kohtuu nuori bändi, mutta vuonna 2016 perustetun melodeath-ryhmän soittajilla sen sijaan on jo kunnioitettava määrä kokemusta vyöllään. Viisikolta löytyy aiempaa taustaa bändeistä, kuten Hatefury, Coldbound, Winterthroned, White Mist sekä Destractive ja ”First Snow of the Final Winter” on aiemmin yhden demon julkaisseen ryhmän ensimmäinen täyspitkä julkaisu. Kokeneilta soittajilta uskaltaakin odottaa laadukasta julkaisua, mutta kyllähän tässä silti jauhot lyödään suuhun!

Tiedättekö sen maagisen tunteen, kun alkaa kuuntelemaan bändiä josta ei ole aiemmin kuullut ja kun tämä uusi musiikki lyö aivan odottamatta vastapalloon sellaisella voimalla, että levyn loputtua joutuu hetken verran keräilemään itseään? No, allekirjoittaneelle Earthgrave tarjosi juuri tällaisen upean hetken.

”Final Embrace”-niminen biisi avaa levyn pitkällä ja eeppisellä introlla, joka rullaa ihon kananlihalle välittömästi. Hienoilla melodioilla, mutta silti raskaalla otteella rakennettu sävellys vie mukanaan ja kyseessä on yksi komeimpia yksittäisiä kappaleita, pitkään aikaan.

Tahti ei tästä myöskään heikkene, vaan ”First Snow of the Final Winter” etenee kuin ydinräjähdyksen jälkeinen paineaalto toinen toistaan komeamman kappaleen voimin. Eeppinen, jylhä, melodinen, raskas… nuo adjektiivit kuvaavat levyä enemmän kuin hyvin ja kyseessä onkin ehdottomasti yksi vuoden parhaista albumikokonaisuuksista.

Musiikillisesti Earthgraven tuotannossa pääosaa esittävät raskaan poljennon keskellä vahvat kitara – ja kosketinmelodiat, joista erityisesti Andras Miklosvarin kiipparit ottavat merkittävää roolia ”First Snow of the Final Winterin” sävellyksissä tuoden upeaa tunnelmaa raskauden keskelle. Toisesta kitarastakin vastaava vokalisti Tuomas Virtanen on myöskin ehdottomasti mies paikallaan.Muutenkin bändin yhteispelistä kuuluu kokemus ja määrätietoinen suoritusvarmuus.

Näin kovatasoiselta levyltä on vaikea lähteä nostamaan esiin yksittäisiä huippuhetkiä, mutta aiemmin jo mainittu avausbiisi ”Final Embrace”, Amon Amarthin ajoittain mieleen tuova ”My Home, My Tomb”, komeiden melodioiden kuorruttama ”Funeral of Gaia” sekä murskaavan hieno päätösbiisi ”Buried in Grief” ovat poikkeuksellisen komeita sävellyksiä. Albumi on myös maltillisen mittainen, bändin runnoessa 8 biisiä reiluun 35 minuuttiin, eli minkäänlaista puutumista ei pääse tapahtumaan vaan levy kantaa upeasti läpi koko kestonsa.

”First Snow of the Final Winter” on debyytiksi todella kovan luokan levy, joka vakuuttaa välittömästi. Onhan tällaista musiikkia toki tehty ennenkin, eikä Earthgraven ”pelikirja” sisällä mitään poikkeuksellisia tai uusia temppuja. Bändillä vain yksinkertaisesti on aivan hemmetin kovia biisejä! Tätä albumia ei voi kuin suositella.

9/10

Miika Manninen

  1. Final Embrace
  2. Torn From The Void
  3. Funeral Of Gaia
  4. My Blood, My Land
  5. Forever Winter
  6. My Home, My Tomb
  7. Bleeding World
  8. Buried By Grief

 

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here