Norther – Dreams Of Endless War (2002)

MAINOS:

Sittemmin suurempaa mainetta niittäneen, pääkaupunkiseudulta ponnistavan Northerin debyyttialbumi jäi julkaisuvuonnaan (2002) yllättävän pienelle huomiolle. Bändiä on alusta alkaen leimattu turhaan jo tuolloin kovassa nosteessa olleen Children Of Bodomin kopioijaksi tai heidän maineellaan ratsastajaksi.

Kyseessä on kuitenkin vahvasti eri tyyppiset bändit, olkoon että musiikkinsa lokeroidaan suurpiirteisesti samaan melodeath-kategoriaan. Siinä missä Bodomjärven lapset rakentelivat kappaleitaan vahvan teknisyyden ja paikoin kiemuraisten kuvioiden ympärille, Norther luotti enemmän suoralinjaiseen ilmaisutyyliin.

Albumin suunta osoitetaan heti avausraidan ”Darkest Time” myötä. Kappale lyö kitaroineen ja koskettimineen päälle äkisti nousevan myrskytuulen tavoin. Vokalisti Petri Lindroos osoittaa myös heti alkutahdeista alkaen olevansa todellisia laulumiehiä.

Levyn edetessä yhtye vyöryttää jäistä metalliaan vimmatulla tahdilla kappale toisensa jälkeen, eikä kuulijalle anneta juuri tilaa hengähtää. Suoraviivaista paahtoa maustetaan hienoilla ja tarttuvilla kitaramelodioilla sekä erittäin tarttuvilla sanoituksilla. Yhtyeelle omaleimaista on myös vahva ja koukuttava koskettimien käyttö. Kappaleisiin on saatu tarttumapintaa vaihtelemalla saumattomasti groovaavista, jopa rock-henkisistä osioista blackmetal-tyyliseen ilmaisuun pistäytyen välillä deathin sekä perinteisemmän powerin puolella.

Vaikka heikkoja hetkiä levyllä ei ole, niin nostettakoon tämän 43-minuuttisen vahvimmaksi anniksi loppupuolelle sijoittuvat raivoisan kauniit ”Dream” sekä ”Victorious One”. Levyn päättää hieno instrumentaalinen tunnelmapala ”The Last Night” ja Europe-coveri ”The Final Countdown”, joka tosin olisi saanut olla puettuna rosoisempaan muotoon erottuakseen selkeämmin alkuperäisestä.

Dreams Of Endless War” on tuotannollisesti hyvin valmis albumi, huomioon ottaen että se on parikymppisten muusikonalkujen ensituotos. Äänimaailma on selkeä ja helposti lähestyttävä, mutta ei  liian siloiteltu. Sanoitusten puolesta levy tarjoaa noin tuhat ja yksi tapaa siihen kuinka ihmiselo voi päättyä – rauhassa, väkivaltaisesti, harkiten, omasta tai jonkun muun tahdosta. Kokonaisuus on kansitaidetta myöden erittäin eheä, onnistunut ja aikaa kestävä teos. Levylle on onnistuttu loihtimaan tarttuvia kappaleita sortumatta liian valmiisi pureskeltuun kertakäyttömateriaaliin.

Kaikista kopiointisyytöksistä huolimatta Northerin ensilevy on hienoimpia koskaan tehtyjä melodeath-julkaisuja. Levy seisoo tukevasti saappaillaan jättäen monet viitekehyksensä suurnimet taakseen makaamaan veriselle taistelutantereelle.

10-/10

Markus Salmela

1.Darkest Time
2.Last Breath
3.Released
4.Endless War
5.Dream
6.Victorious One
7.Nothing Left
8.The Last Night
9.The Final Countdown (Europe -cover)

+ artikkelit

Ei oppinut hallitsemaan mitään soitinta, joten tyytyy kirjoittamisen ohella valokuvaamaan niitä, jotka tämän taidon omaavat. Vapaa-aikaa rytmittävät matkailu, kilpauinti ja black metal. Edellämainittujen lisäksi kiinnostunut eläimistä (ei siinä mielessä).