Avantasia – The Metal Opera (2001)

Saksalainen Tobias Sammet oli nuoresta iästään huolimatta ehtinyt päätyä laajalti metallimaailman tietoisuuteen uuden vuosituhannen alkumetreillä. Vuonna 1977 syntyneellä power metal -yhtye Edguyn biisinikkarina ja vokalistina kunnostautuneella nuorukaisella oli vyöllään jo useamman albumin verran kokemusta. Pääbändinsä parissa operoimisen lisäksi hänellä oli myös muita erittäin kunnianhimoisia suunnitelmia.

Vuoden 2000 lopulla kirjoittajan silmiin alkoi osua uutisia massiivisen Avantasia-metallioopperan valmistelusta, jonka pääkapellimestarina Sammet toimi. Spektaakkelin ensimmäinen osa ”The Metal Opera” näki päivänvalon tammikuun lopulla 20 vuotta sitten ja levyn käsiin saatua jo pelkästään kansilehtisen tietoja silmäillessä tuli ällikällä lyödyksi.

Sammet oli saanut jo oopperansa ensimmäiselle osalle massiivisen edustuksen metallimaailman isoja nimiä, jotka eivät esittelyjä kaipaa. Ääntään levylle lainasivat mm. Kai Hansen, David DeFeis, Rob Rock, Oliver Hartmann, nyt jo edesmennyt André Matos sekä Ernie-taiteilijanimen takaa paljastunut Michael Kiske. Soittotaitoaan puolestaan projektin käyttöön tarjosivat myös hevidiggareille tutut Henjo Richter, Markus Grosskopf ja Alex Holzwarth.

Alkusoiton jälkeen käynnistyvän ensimmäisen varsinaisen biisin ”Reach Out For The Light” myötä käy kupletin juoni harvinaisen selväksi. Kappaleiden sisältämä melodisuuden juhla yhdistettynä eri vokalistien hienoihin laulusuorituksiin tarjoaa edelleen saman kaltaiset sävärit, kuin levyä ensi kertoja kuunnellessa. Materiaalin taso on kova koko tunnin mittaisen matkansa, eikä yksikään raita ole filleriosastoa. Keskivaiheilla kuultava ”Breaking Away” jää ainoana hieman vaisummaksi, mutta ei ole sekään huono biisi. Musiikki on yksinkertaisesti niin tasokasta, että kyseinen kappale jää hittipotentiaalisten sävellysten rynnäkössä jalkoihin.

Albumin alkupuoliskon vakuuttavuus ja tasokkuus olisivat jo yksinään hyvän arvosanan arvoisia, mutta Sammet säästi tehokkaimmat syvyyspommit loppuun. ”Avantasia”, ”Sign Of The Cross” ja päätösraita ”The Tower” ovat sellaista korvakarkkia, jota ei joka päivä tai edes joka vuosi tule vastaan. Kappaleet sisältävät introja sekä kertosäkeitä, jotka ovat kuin ohjekirjaesimerkkejä siitä, miten power metal -biisi saadaan nousemaan lentoon ja tarttumaan takaraivoon lähtemättömästi.

”The Metal Opera” on suuri power metalin merkkipaalu ja yksi uuden vuosituhannen kovimmista metallialbumeista. Se ei ole menettänyt piiruakaan tehokkuudestaan parin vuosikymmenen vieriessä ohi, vaan päinvastoin. Levystä on todella vaikea löytää huomautettavaa Sammetin onnistumisen sävellystyössä hipoessa täydellisyyttä. Kyseessä on mestariteos, jollaisia syntyy vain harvoin. Todellinen klassikko.

Menestystarina sai jatkoa vuotta myöhemmin toisen osan myötä. On vaikea sanoa, olisiko Sammet tuolloin vuonna 2002 Avantasian levolle laskiessaan uskonut, että myöhemmin projekti heräisi uudelleen henkiin. Jopa niin elinvoimaisesti ja massiivisesti, että sen myötä Edguy vetäytyi telakalle ja pääarkkitehti latasi kaiken energiansa Avantasiaan.

9½/10

Miika Manninen

1. Prelude
2. Reach Out For The Light
3. Serpents In Paradise
4. Malleus Maleficarum
5. Breaking Away
6. Farewell
7. The Glory Of Rome
8. In Nomine Patris
9. Avantasia
10. A New Dimension
11. Inside
12. Sign Of The Cross
13. The Tower

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here