Riot V – Armor Of Light (2018)

MAINOS:

Vuonna 1975 perustettu, alun perin Riot-nimellä tunnettu, yhtye on kulkenut pitkän ja vaiherikkaan tien. Bändi on kokenut lukuisia miehistönvaihdoksia ja ollut telakalla muutamaan otteeseen, viimeisimpänä perustajakitaristi Mark Realen kuoltua vuonna 2012. Matkalle on kuitenkin mahtunut ikävien tapahtumien ja haasteiden lisäksi myös huima määrä loistavia biisejä sekä upeita levyjä. Diskografiaa voisikin luonnehtia poikkeuksellisen tasokkaaksi kautta linjan ja uusi ”Armor Of Light” on New Yorkista kotoisin olevan heavy/power/speed-ryhmän 16. täyspitkä levy.

Täytyy myöntää, etten uskonut bändin enää jatkavan Realen menehtymisen jälkeen vuonna 2012, olihan kysessä ainoa jäljellä ollut alkuperäisjäsen ja muutoinkin iso osa Riotia. Hyvän ”Immortal Soulin” (2011) olisi voinut kuvitella jäävän amerikkalaisten joutsenlauluksi. Kuitenkaan näin ei käynyt, vaan bändi päätti jatkaa matkaansa ja Realen isoihin saappaisiin astui Nick Lee. Myös laulajan paikalla tapahtui muutos Tony Mooren siirryttyä syrjään ja tilalle tuli Jack Starr´s Burning Starrissakin laulava Todd Michael Hall.

Uuden kokoonpanon ensimmäinen näyttö vastaanotettiin vuonna 2014 julkaistun ”Unleash The Firen” muodossa ja kyseinen levy nousi korkealle bändin diskografiassa, jopa kärjen tuntumaan. Neljä vuotta on nyt kulunut ja uutta albumia on jo odotettu, joten kysymys kuuluu miten uutukainen pystyy vastaamaan koviin odotuksiin?

”Armor Of Light” sisältää 12 uutta sävellystä ja albumin avauspuolisko on melkoista korvakarkkia. Levyn käynnistävä ”Victory” on kuin ohjekirjasta napattu näyte, kuinka tehdä tarttuva, raskas ja kerrassaan mainio avausraita. Seuraavat kappaleet ”End Of The World” ja ”Messiah” puolestaan ovat vahvoja perusbiisejä, jotka potkivat mukavasti melodisuudellaan. Todd Michael Hallia voi pitää täysin häpeilemättä yhtenä tämän hetken kovimmista vokalisteista omassa genressään ja miehen suoritus on ilmiömäinen. Hall pystyy herättämään juuri tällaiset ”perushyvät” biisit henkiin aivan uudella tavalla ja tuomaan niihin juuri sitä tarvittavaa ”lisäpotkua” omalla panoksellaan.

Neljäntenä kuullaan sitten se levyn ehkäpä kovin pala. ”Angel´s Thunder, Devil´s Reign” -niminen, vahvaa hittipotentiaalia sisältävä helmi tartuttaa upean kertosäkeensä kuulijan päähän ja saa tämän nyt viimeistään vakuuttuneeksi bändin kunnosta. Avauspuolikkaalla kuullaan vielä hieman deeppurplemainen ”Burn The Daylight” ja levyn kovimpiin biiseihin kuuluva, myös maukkaalla kertosäkeellä kuorrutettu ”Heart Of A Lion”.

Avauskuusikon jälkeen siis ”so far so good”… puseroon meinaa hiipiä salakavalasti pienehkö hyvänolon tunne, onko tämä levy näin kova loppuun ast? No tahti ei onneksi hyydy pahemmin, vaan kone käy edelleen. Materiaali ei ole aivan yhtä suurella hittipotentiaalilla varustettua kuin avauskuusikko, mutta hyviä sävellyksiä on riittänyt myös loppupäähän.

Nimibiisi ja sitä seuraava ”Set The World Alight” kuuluvat vahvaan keskikastiin yhdessä rivakamman ”San Antonion” kanssa, joka aavistuksen liukuhihnatuotanto-meiningistään huolimatta toimii. Lopuista kappaleista puolestaan keskitempoisen, alultaan hieman Dion ”Egyptia” muistuttavan ”Caught In The Witches Eyen” kyydissä päästään taas lähelle levyn kärkipäätä. Levyn päätöskaksikosta ”Ready To Shine” jää väliinputoajaksi, eikä se löydä paikkaansa laadukkaan materiaalin joukosta. Biisi ei sinänsä ole huono, mutta rima on sen verran korkealla, ettei fillereille ole tilaa. Viimeiseksi säästetty ”Armor Of Lightin” raskain sävellys ”Raining Fire” on taas taattua laatua ja hieno albumi saa arvoisensa päätöksen.

Kokonaisuutena ”Armor Of Light” on vahva ja edeltäjiään raskaampi albumi, jolla Riot V todistaa olevansa edelleen huippuiskussa. Yhtyeen hihassa on vielä jokunen ässä jäljellä.

8+/10

Miika Manninen

1. Victory
2. End Of The World
3. Messiah
4. Angel‘s Thunder, Devil‘s Reign
5. Burn The Daylight
6. Heart Of A Lion
7. Armor Of Light
8. Set The World Alight
9. San Antonio
10. Caught In The Witches Eye
11. Ready To Shine
12. Raining Fire

+ artikkelit

Lappeenrannasta kotoisin oleva, nykyinen siilinjärveläinen, joka on hengittänyt ja syönyt metallimusiikkia 20 vuoden ajan. Tutustuminen "alaan" tapahtui perinteisen heavy metalin myötä ja myöhemmin musiikkimaku onkin laajentunut runsaasti metallin saralla. Elämääni runsasta lisäväriä musiikin lisäksi tuovat perhe, sekä jonkinasteinen urheiluhulluus.