Els Focs Negres – Els Focs Negres (2020)

Els Focs Negres on katalaanin kieltä ja taipuu suomeksi muotoon mustat tulet. Nimen takaa löytyy portugalilainen yhtye, joka perustettiin viime vuonna. Jäsenistö on kasannut meriittejä mm. sellaisissa valtavirralta piilossa pysyneissä underground metalliryhmissä kuten Hellspike, Filii Nigrantium Infernalium, Ironsword ja Ravensire.

Viisikko julkaisi nimeään kantavan debyyttialbumin lokakuun lopulla, mutta täysin ilman haasteita ei urakasta selvitty. Kansitaide aiheutti närää firmassa, jonka oli määrä painaa kansilehtiset, sillä taide koettiin liian saatanalliseksi.

Musiikillisesti portugalilaiset liikkuvat speed metal -vaikutteisen heavyn maailmassa, jossa on myös vaikutteita raskaammasta ulosannista. Metallimusiikkiin erikoistunut Metal Archives -sivusto tarjoaa bändin genreksi ”blackened speed/heavy metal”, eikä tämä lokerointi ole huono.

Albumi sisältää kahdeksan raitaa, joista kuusi on bändin omia ja katalaanin kielellä sanoitettuja. Lisäksi portugalilaisten käsittelyyn on päässyt kaksi coveria, TankinTurn Your Head Around” sekä RuthlessinMetal Without Mercy”.

Levyn materiaali on tasokasta ja särmikkäästi rouhivaa. Kappaleissa on onnistuneita melodisia sooloja, jotka tuovat sopivasti ilmavuutta raskaan soiton keskelle. Bändin omat biisit ovat ehdottomasti albumin parasta antia lainavetojen jäädessä statistin rooliin. Portugalilaiset ovat saaneet molempiin omannäköistä energiaa mukaan, mutta silti omia sävellyksiä olisi toivonut mukaan enemmän.

Tiukasta menostaan huolimatta ”Els Focs Negres” ei ole täysin virheetön. Pyyhkeitä ei tule paljoa, mutta esimerkiksi tuotannon kevyt käppäisyys aiheuttaa sen, että muutamissa köörilaulukohdissa laulusoundi puuroutuu. Tuolloin jälki kuulostaa lähinnä lähiöpubin kaveriporukan karaokenäytteelle aamuyön pikkutunneilla. Näitä hetkiä ei ole monta ja toisaalta ne sopivat yhteen musiikkityylille ominaisen, hieman rujomman äänimaailman kanssa.

Raskaalla ja pimeällä tunnelmalla koristeltu kokonaisuus voi olla perushevarille turhan synkkä kokemus ja katalaaniksi kirjoitetut lyriikat saattavat aiheuttaa vieroksuntaa. Ennakkoluulot voi suositella heitettäväksi romukoppaan ja levy kannattaa ottaa haltuun, jos tahtoo levylautaselleen ripauksen rosoisuutta sekä vaarallisuutta. Ehdottomasti yksi vuoden mielenkiintoisimmista ja tehokkaimmista albumeista.

8+/10

Miika Manninen

1. Focs Negres
2. Monestirs de Sang de Porc
3. Les Nits Grotesque
4. Tenebres – Nostra Senyora de Montserrat
5. Consagració de I’infern
6. Metal No Mercy
7. Flux Malèfic
8. Turn Your Head Around

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here