DÖ – Astral: Death/Birth EP (2017)

Kuva: Jutun yhteydessä mainittu yhtye/artisti/levy-yhtiö/tiedottaja ja/tai sen lähettämä lehdistö- tai promootiokuva tai kuvassa ilmoitettu valokuvaaja
Kuva: Jutun yhteydessä mainittu yhtye/artisti/levy-yhtiö/tiedottaja ja/tai sen lähettämä lehdistö- tai promootiokuva tai kuvassa ilmoitettu valokuvaaja
MAINOS:Helsinkiläinen doom/stoner-trio julkaisi kahden biisin mittaisen ”Astral: Death/Birth”-EP:n vuoden 2017 keväällä. Kahdesta kappaleestaan huolimatta levyllä on pituutta reilut 20 minuuttia ja se sisältää hienon kattauksen yhtyeen osaamista.

EP:n käynnistää yksinkertaisilla, mutta pirullisen tehokkailla doom-riffeillä murjova ”Astral Death”. Kappaleessa hyödynnetään onnistuneesti death metallin puolelle taipuvia vaikutteita ja sävellys pitää tiukasti otteessaan. Vajaat kahdeksan minuuttia raskaasti, mutta sulavasti rullaavana se on mitä onnistunein avaus, jota kuunnellessa on yksinkertaisesti pakko harjoittaa niskalihaksia.

Levyn toinen biisi ”Astral Birth” käy päälle psykedeelisemmillä aseilla. Rauhallisesti ja tunnelmoivasti käynnistyvä kappale onnistuu luomaan jopa unenomaisen tunnelman ensimmäisten minuuttiensa aikana. Monimuotoinen 12-minuuttinen järkäle löytää instrumentaaliosuuksissaan samanlaista kaihoisuutta, kuin Type O Negative onnistui alkuvuosinaan sävellyksiinsä vangitsemaan. Biisissä on rauhallisesta alustaan huolimatta ”tyyntä myrskyn edellä”-tyyppinen vaaran tunne, eikä turhaan. Kappaleen loppupuolella alkaa tuima myrky, jossa kuulijaa moukaroidaan raskailla riffeillä sekä painostavalla tunnelmalla.

”Astral: Death/Birth” on suorastaan pirullisen laadukas julkaisu, jonka molemmat kappaleet kuuluvat DÖ:n parhaimpien yksittäisten biisien joukkoon. Raskas myllytys pysyy mielenkiintoisena ja sekaan heitetty monipuolisuus lisää kokonaisuuden viehätystä. Kyseessä on ehdottomasti tsekkaamisen arvoinen tuotos ja näitä biisejä voi huoletta suositella raskaan musiikin kuluttajille yli metallin genrerajojen.

4-/5

Miika Manninen

1.Astral Death
2.Astral Birth

+ artikkelit

Lappeenrannasta kotoisin oleva, nykyinen siilinjärveläinen, joka on hengittänyt ja syönyt metallimusiikkia 20 vuoden ajan. Tutustuminen "alaan" tapahtui perinteisen heavy metalin myötä ja myöhemmin musiikkimaku onkin laajentunut runsaasti metallin saralla. Elämääni runsasta lisäväriä musiikin lisäksi tuovat perhe, sekä jonkinasteinen urheiluhulluus.