Demons & Wizards – III (2020)

MAINOS:Blind Guardianin Hansi Kürschin sekä Iced Earthin Jon Schafferin vuonna 1997 perustama yhteisprojekti Demons & Wizards julkaisee odotetun kolmannen albuminsa. Herrojen pääbändien kiireiden vuoksi harvakseltaan aktivoituvana, on kaksikon edellisestä levystä (”Touched By The Crimson King”) ehtinyt vierähtää jo lähes 15 vuotta.

Kolmen vahvan singlebiisin perusteella vaikutti, että isännät ovat iskussa ja odottaa voisi jopa kovinta tuotosta, mitä nämä maestrot ovat yhdessä askarrelleet. Onko lyhyesti ja ytimekkäästi nimetty ”III” näin monen vuoden odotuksen arvoinen, onko se todella paras Demons & Wizards -levy?

Ensimmäisenä kuultava 8-minuuttinen ”Diabolic” niputtaa hienosti yhteen Demons & Wizardsin debyyttilevyn tunnelmaa ja Iced Earthin ”Framing Armageddonin” tunnelmallisemman materiaalin unenomaista sekä usvaista verhoa. Kürschin väkevä laulusuoritus luo biisiin sopivan sekä tarvittavan vaarallisuuden tunteen, joka täydentää vankan avauksen. Kakkosraita ”Invincible” heittää toimivaa avausriffiä ja tarttuvaa kertosäettä keitoksen sekaan ja samoin eväin vyöryy korvakäytävistä sisään myös viimeisin singlebiisi, ”Wolves In Winter”.

”III”:n ensimmäinen puolisko on vakuuttava, eikä kauneusvirheitä mahdu sekaan. ”Final Warning” on hieman tasaisempi sävellys, mutta myös se löytää levyltä paikkansa. Puoliväliä lähestyttäessä akustishenkinen ”Timeless Spirit” tunnelmoi kurssin takaisin oikeaan suuntaan ja 9 minuutin rajan puhkaiseva sävellys on yksi kokonaisuuden huippuhetkistä.

Albumin jälkimmäinen osio on pääosin myös tasokas, mutta myös pientä uupumusta tulee vastaan. Huippuhetkiin kuuluu rouhealla AC/DC-henkisellä riffillä ratsastava ”Midas Disease”, joka sisältää mukavasti tarttumapintaa. ”Split” ja ”Children Of Cain” jäävät puolestaan edustamaan levyn keskikastia. Erityisesti jälkimmäisestä tuntuu loppuvan menomehu kesken ja se on 10 minuutin mitassaan hieman liian pitkä.

Kokonaisuutena ”III” on hyvä albumi muutamasta tasapaksusta hetkestä huolimatta. Schaffer ja Kürsch ovat onnistuneet luomaan vahvoja kappaleita, joissa on juuri sellaista vääntöä, jota materiaalin toivoi sisältävän. Schafferin riffivarastossa on runsaasti ruutia jäljellä ja Kürschin ääni on hienossa kunnossa. Lopputulos on onnistunut ja ”III” täyttää sitä kohtaan asetetut odotukset todistaen veteraanien olevan edelleen voimissaan.

8/10

Miika Manninen

1.Diabolic
2.Invincible
3.Wolves In Winter
4.Final Warning
5.Timeless Spirit
6.Dark Side Of Her Majesty
7.Midas Disease
8.New Dawn
9.Universal Truth
10.Split
11.Children Of Cain

+ artikkelit

Lappeenrannasta kotoisin oleva, nykyinen siilinjärveläinen, joka on hengittänyt ja syönyt metallimusiikkia 20 vuoden ajan. Tutustuminen "alaan" tapahtui perinteisen heavy metalin myötä ja myöhemmin musiikkimaku onkin laajentunut runsaasti metallin saralla. Elämääni runsasta lisäväriä musiikin lisäksi tuovat perhe, sekä jonkinasteinen urheiluhulluus.