Aria – Guest From The Shadow Kingdom (2019)

MAINOS:Vuonna 1985 perustetun Arian matkamittarissa on kilometrejä jo kunnioitettava määrä. Pitkästä urasta, 17 albumista ja lukemattomista esiintymisistä huolimatta yhtye on jäänyt yllättävän pienten piirien tietoon. Suurena syynä varmasti on se, että moskovalaiset ovat kirjoittaneet biisinsä äidinkielellään, eivätkä ovet ole tästä syystä läntiseen maailmaan auenneet.

Viime vuoden syyskuussa Arian keikka televisioitiin Venäjällä. Tämä kyseinen, viime vuoden huhtikuussa purkitettu esiintyminen julkaistiin myös DVD -sekä CD-muodossa “Guest From The Shadow Kingdom” -nimellä. Kyseessä on laadukkaasti toteutettu ja todella hieno kaksituntinen läpileikkaus ”Venäjän Iron Maidenina” tunnetun bändin 34 vuotta kestäneeltä matkalta.

Heti ensi hetkistä lähtien on selvää, että kyseessä on A-luokan livejulkaisu. Komeat sekä biisien mukaan elävät lavarakennelmat, vaihtuvat esiintymisasut, hieno kameratyö sekä kirkas ja selkeä äänenlaatu luovat esiintymisestä upean kokemuksen. Myös runsaslukuinen yleisö elää mukana alusta loppuun, puhumattakaan bändin loistovireestä. Äijien pitkä kokemus näkyy ja erityisesti vokalisti Mikhail Zhitnyakov erottuu edukseen. Vuodesta 2011 mukana ollut 41-vuotias laulaja omaa voimakkaan äänen ja miehen karisma on mainitsemisen arvoinen. Monien mielestä mikrofonin varressa vuosina 1985-2002 viihtynyt Valery Kipelov on ainoa oikea Aria-vokalisti, mutta Zhitnyakov vetää sellaisella energialla niin vanhat klassikot kuin uudemmat kappaleet, ettei Kipelovia tule ikävä.

Setti on pätevä läpileikkaus Arian tuotannosta ja kohokohtia on runsaasti. Mm. keikan käynnistävä ”Race For Glory” saa livetilanteeseen hienosti sopivana kappaleena yleisön välittömästi mukaansa. Bändin oman ”The Rime Of The Ancient Marinerin” eli ”The Curse Of The Seasin” aikana merirosvolaivaksi muuttuneet lavarakennelmat tykkeineen, ruoreineen ja mastoineen pääsevät kunnolla oikeuksiinsa. ”Colosseumin” ja ”Baptism By Firen” yleisön huudatukset puolestaan nostavat kylmät väreet pintaan.

Erityismaininnan ansaitsevat myös viimeisiksi säästetty kaksikko ”Torero”/”Street Of Roses” sekä bändin mahdollisesti tunnetuin kappale, keikan alkupuolella kuultava ”Hero Of Asphalt”. Vuonna 1987 ilmestyneen albumin nimikkobiisi ei ole menettänyt piiruakaan tehokkuudestaan vuosikymmenten saatossa.

”Guest From The Shadow Kingdom” on huikea ja visuaalisesti näyttävä spektaakkeli, joka ei taatusti jätä kylmäksi. Bändi on mielettömässä iskussa, vuorovaikutus yleisön kanssa toimii ja äijien lavakarisma sekä energia hakevat vertaistaan. Edes se, että esityskieli on venäjä, ei vie mitään pois Arian esiintymisen viihdearvosta. Tästä julkaisusta on vaikea löytää huomautettavaa, sillä yksityiskohdat on hiottu viimeisen päälle. Jos Aria ei ole tuttu entuudestaan, on tässä mitä parhain mahdollisuus ottaa yhtyeestä koppi. Kyseessä on laadukas julkaisu, johon kannattaa ehdottomasti tutustua. Tähän ei nimittäin pety, ei sitten millään.

9/10

Miika Manninen

1.Race For Glory
2.Kill The Dragon
3.Hero Of Asphalt
4.Era Of Lucifer
5.The Curse Of The Seas
6.Colosseum
7.Baptism By Fire
8.Varyag
9.Point Of No Return
10.Let It Be
11.The Calm
12.Executioner
13.Antichrist
14.Deception
15.The Sky Will Find You
16.Night Shorter Than Day
17.Torero
18.Street Of Roses

+ artikkelit

Lappeenrannasta kotoisin oleva, nykyinen siilinjärveläinen, joka on hengittänyt ja syönyt metallimusiikkia 20 vuoden ajan. Tutustuminen "alaan" tapahtui perinteisen heavy metalin myötä ja myöhemmin musiikkimaku onkin laajentunut runsaasti metallin saralla. Elämääni runsasta lisäväriä musiikin lisäksi tuovat perhe, sekä jonkinasteinen urheiluhulluus.