Wacken Open Air 2019: Huikea kattaus maailman parasta metallimusiikkia.

Mainos:
Saarihelvetti

Wacken Open Air – tuo maailman metallifestivaalien suurin ja kaunein juhlittiin jälleen heinä-elokuun taitteessa Saksassa.

Tämän vuoden festivaali oli järjestyksessään jo kolmaskymmenes ja luonnollisesti loppuunmyyty. Kaikkina festivaalipäivinä alueella liikkui siis valtaisa 75 000 hengen yleisöjoukko.

Keskiviikko 31.7.2019

Keskiviikko on aina festarin lämmittelypäivä ja pienemmillä lavoilla nähdään usein mielenkiintoisia esiintyjiä, päälavojen ollessa vielä kiinni. Tämä vuonna festivaalimme avauksena katsoimme Wasteland Stagella thrash metallia Libanonista. Tyttöbändi Slave To Sirens oli oikein pätevä startti päivälle ja viihdyttävää seurattavaa.

Seuraavana Beer Garden Stagen valloitti The Quireboys. Spike joukkoineen oli hyvässä vedossa ja hard rock soi iloisesti lämpimässä illassa.

Tämän jälkeen illan odotetuimman keikan teltassa tarjosi brittikonkari UFO. Keikka tosin tyssäsi jo ennen kuin alkoi, sillä raju ukkonen lähestyi festivaalialuetta ja kaikki ohjelma katkaistiin. Turvallisuussyistä alue myös tyhjennettiin yleisöstä. Rajuin ukkonen onneksi kiersi alueen ohi ja ohjelma pääsi jatkumaan noin tunnin paussin jälkeen. UFO oli odotusten arvoinen ja tämä jo 50 vuotta toiminut veteraaniyhtye paiskasi ilmoille vakuuttavan kovan hittikimaran. Loistava keikka, joka nousi korkealle koko festivaalin top-listallani. Yhtye on lopettelemassa pitkää uraansa ja jos tämä oli viimeinen UFO-keikka minkä näin, niin parempaa päätöstä ei olisi voinut toivoa.

Torstai 1.8.2019

Ensimmäinen virallinen festivaalipäivä ja päälavat olivat heti täynnä mielenkiintoista ohjelmaa.

Skyline avasi pelin, kuten aina ennenkin. Tällä kerralla bändin lisäksi lavalla nähtiin vierailijoina Doro Pesch ja kitaristi Gus G.

Skylinen maukkaan coversetin jälkeen vuorossa oli melodista ja sinfonista metallia, jonka tarjoili saksalainen Beyond The Black. Upea esitys! Bändin vieraana lavalla nähtiin huippusellisti Tina Guo. Festarin top 5 keikka!

Sveitsiläinen Krokus on edellisiltana nähdyn UFO:n tavoin jättämässä jäähyväisiä keikkalavoille. Hard rock soi kuitenkin edelleen mukavasti.

Hammerfallin keikan alkuosa jäi hieman huonolle seurannalle, mutta hyvälle tämä ruotsalaisten meno kuulosti.

Australian ränttätänttäryhmä Airbourne rokkasi seuraavana. Olut virtasi ja kaikilla oli kivaa. Taattua viihdettä.

Vauhdikkaan torstain päätti Sabaton 20-vuotisjuhlashowllaan. Sotalauluja runtattiin menemään molemmilla päälavoilla kahden kokoonpanon voimin. Sabatonin nykyisen kokoonpanon rinnalla toisella lavalla soitti yhtyeen entisistä jäsenistä koottu bändi. Jo Beyond the Blackin keikalla vieraillut Tina Guo nähtiin soittamassa nyt myös Sabatonin kanssa. Lisäksi suuri taustakuoro täydensi esitystä omalta osaltaan. Enemmän on enemmän. Viihdyttävä päätös illalle.

Perjantai 2.8.2019

Wackenin perjantai tarjosi ohjelmaa aamusta iltaan. Jo klo 11 lauteille nousi Tuskassa vakuuttavan keikan heittänyt Jinjer. Tässä oli siis reipas avaus päivään ja ukrainalaiset olivat jälleen kovassa vedossa, vaikka koko keikkaa en ehtinyt seurata.

Samaan aikaan Jinjerin kanssa soittanut Equilibrium tuli tarkastettua vain nopeasti ja sen jälkeinen Queensrÿche tuli kuunneltua kauempana lavasta, joten näistä ei ole kuvia. Queensrÿchen nykykokoonpano tuntui toimivan hienosti ja vanhat klassikot yhdistyivät setissä saumattomasti uuden materiaalin kanssa.

Sitten folkmetallin pariin ja lauteille Eluveitie. Yhtye otti yleisönsä ja onhan tämä viihdyttävä ja monipuolinen ryhmä – genrensä kärkikastia. Ennen setin viimeistä kappaletta ukkonen puuttui taas peliin ja homma laitettiin seis. Uhkaavan säätilan vuoksi koko festivaalialue tyhjennettiin ja sään selkenemistä jouduttiin odottamaan noin tunnin verran. Taaskaan ukkosrintama ei kuitenkaan onneksi tapahtuma-alueelle iskenyt.

Saksassa suosittu Die Happy tarjoili mukavan ja hieman kevyemmän rockvälipalan telttalavalla, jonka jälkeen oli aika suunnata takaisin päälavoille katsomaan Anthraxia.

iltapäivän ukkosen takia aikataulu oli vähän myöhässä ja lavalla oli vielä Body Count feat. Ice-T. Kehuttu kokoonpano, mutta tämä metallin ja räppärin yhdistelmä ei itselleni oikein aukene. Anthrax sitä vastoin tykitti taas takuuvarman ja laadukkaan setin. Aikataulun venymisestä johtuen keikkaa jouduttiin lyhentämään vartilla, mutta tunti tätä parasta thrash metallia oli juuri passeli annos. Bändi on edelleen huimassa vireessä!

Within Temptation toi kontrastia raskaamman paahdon perään. Musiikillisesti ja visuaalisesti nähtiin upea keikka, joka omissa papereissani oli koko festivaalin kolmen parhaan joukossa!

Loistava meno jatkui heti perään, kun vuoronsa sai Blind Guardian -vokalisti Hansi Kürschin ja Iced Earth -kitaristi Jon Schafferin kipparoima Demons & Wizards. Tämä 2000-luvun alkupuolella kaksi albumia julkaissut ja nyt liki 15 vuoden jälkeen aktivoitunut bändi tarjosi upean elämyksen. Musiikki toimi mahtavasti ja valtaisat pyrot täydensivät paketin. Tässä oli itselleni koko festivaalin kovin keikka!

Vaikka makeaa oli tullut mahan täydeltä jatkuvalla syötöllä, niin eihän homma vielä tähän loppunut. Slayer murskasi Harder Stagen viimeisellä festarikeikallaan Euroopassa ja vaikka setti oli täysin identtinen Tuskassa nähdyn kanssa, niin kova tämä taas oli. Äänenvoimakkuutta ei nyt säästelty (kuten Helsingin kaupunkiolosuhteissa) ja bändin ura tuli nyt omalta osaltani päätettyä vakuuttavalla vedolla.

Illan lopuksi vielä D-A-D. Tässä kohtaa väsymys alkoi jo iskeä, eikä tähän jaksanut enää täysillä keskittyä. Lava oli näyttävä ja palavat rummut yms. showelementit olivat toki mukana. Huima perjantai oli paketissa.

Lauantai 3.8.2019

Tämän vuoden Wacken Open Airin päätöspäivä tarjosi nähtävää jälleen monella rintamalla.

Iltapäivästä huomio kiinnittyi ensimmäisenä päälavalle, jossa esiintymisvuoronsa sai tuttua tutumpi Battle Beast. Bändi otti ison lavan haltuun mallikkaasti ja keikka oli totutun viihdyttävä. Yleisöä oli paikalla jo valtavasti!

Battle Beastin jälkeen vuorossa oli siirtymä Beer Gardeniin ja siellä luvassa annos nostalgiaa. Kim McAuliffen johtama Girlschool tarjoili kattauksen vanhoja klassikoita ja pari tuoreimman ”Guilty As Sin” -albumin kappaletta. Keikan yleisilme jäi aavistuksen vaisuksi ja parempia vetoja on tullut yhtyeeltä nähtyä.

Uriah Heep jäi tällä kerralla aikataulusyistä väliinputoajaksi ja keikkaa tuli vain vilkaistua ohimennen. No, syksyllä bändi on saapumassa taas pitkälle kiertueelle Suomeen.

Kreikkalainen Septicflesh oli seuraava telttalavan mielenkiinnon kohde. Sinfoninen death metal soi vakuuttavasti, vaikka genre ei nyt ominta suosikkialuettani ole. Kappalemateriaalin sinfoniset elementit painuivat joka tapauksessa vahvasti mieleen.

Uriah Heepin tavoin loistava Powerwolf jäi nyt vähälle seurannalle. Setin kolme ensimmäistä kappaletta toimivat jälleen mallikkaasti ja pyroshow oli valoisuudesta huolimatta näyttävä. Sitten oli jo taas kiiruhdettava telttaan…

Delain valloitti viimeksi Tuskassa ja tätä herkkua oli saatava nyt lisää. Keikka oli tyylikäs täyttäen jälleen odotukset. Tästä bändistä tulee kyllä aina hyvälle mielelle!

Heti perään oli viereisellä lavalla vuorossa perinteistä brittiheviä. Diamond Head oli erittäin hyvä tarjoten teltan täyteiselle yleisölle klassikoiden ohella myös uuden ”The Coffin Train” -albumin kappaleita. Metallican tunnetuksi tekemät ”Am I Evil?” ja ”Helpless” olivat luonnollisesti mukana setissä.

Loppuilta, tai oikeammin yö menikin sitten taas päälavoilla. Parkway Drive oli juuri lopettelemassa omaa osuuttaan valtavien pyrojen loisteessa, mutta oma mielenkiinto oli jo seuraavassa esiintyjässä.

Saxonin tasan puolelta öin alkanut keikka tarjosi takuuvarman hittikimaran ja parhaimmillaan bändi on livenä genrensä ehdotonta eliittiä. Loppua kohden nousujohtoinen show tarjosi jälleen rautaisen kovan keikkaelämyksen. Vuoden 2014 keikan maagisuuteen ei nyt aivan ylletty, mutta kovassa vedossa veteraanit ovat!

Saxonin jälkeen suurimmalla osalla yleisöä alkoi festivaaliväsymys painaa ja juhlat päättäneen Ragen aikana ei tarvinnut enää tungoksesta kärsiä. Yhtye esiintyi yhdessä Lingua Mortis Orchestran kanssa ja settilista koostui upean ”XIII”-albumin kappaleista. ”XIII”:n lisäksi yön sekä festivaalin viimeisenä kappaleena kuultiin aina hieno ”Higher Than The Sky” ja sitä myöten tämä tyylikäs keikka oli paketissa.

Wacken 2019 tarjosi jälleen huikean kattauksen maailman parasta metallimusiikkia ja festivaali on laajuudessaan sekä palkitseva, mutta toisaalta myös fyysisesti varsin raskas rupeama. Viisi upeaa kertaa on nyt takana ja ehkä tänne Wackenin ”pyhän maan” maisemiin tulee vielä joskus palattua.

Teksti ja kuvat: Hannu Juutilainen/Smoke On The Water Blog

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

JÄTÄ VASTAUS

Kommenttisi
Pistä nimesi tähän