Ethereal: Destination (2005 / 2017)

[three_fourth]Ethereal on Helsingistä kotoisin oleva progressiivinen rockbändi, jonka aktiiviset vuodet osuivat vuosiin 2001-2005. Bändin Destination-EP äänitettiin jo vuonna 2005, mutta kyseinen tuotos näki virallisesti päivänvalon vasta kesäkuussa 2017. Bändin EP päätyi Metalliluolan toimittajan käsiin, joten oli aika ottaa selville miltä tämä saatekirjeen mukaan mm. Pink Floydin, Marillionin ja Radioheadin mieleentuova orkesteri kuulostaa.

Viiden biisin EP käynnistyy eeppisellä introlla varustetulla nimikkobiisillä ”Destination: Unknown”. Yli 7 minuuttia pitkä biisi sisältää mielestäni monia hienoja ideoita, joista osan Ethereal onnistui toteuttamaan hyvin, osan ei-niin-hyvin. EP:n toinen biisi ”Distances”, on varsin herkissä tunnelmissa kulkeva Anathema-henkinen proge-viisu. Kolmas kipale ”Utopia” jatkoi kakkosbiisin jalanjäljissä melkoisesti Anatheman mieleentuovissa tunnelmissa. Biisin kohokohdaksi nousi mielestäni upea kitarasoolo. EP:n neljäs biisi ”The Light is the Key” on myös varsin tunnelmallinen kipale, mutta mielestäni Ethereal onnistuu mainiosti tässä biisissä tasapainoilemaan herkän proge-fiilistelyn ja tiukan runttauksen välillä. Biisi nousikin omaksi suosikikseni julkaisulla. EP:n päättää ”The City Sleeps”, joka on tunnelmasta toiseen poukkoilema proge-eepos.

Etherealissa on paljon positiivista, mutta mielestäni orkesterin suurin ongelma on se, että vokalisti-kitaristi Viktor Lindblom ei pysty nousemaan materiaalin vaatimalle tasolle. Jotenkin ainakin minulle jäi sellainen fiilis, että mies ei oikein uskalla heittäytyä lauluun ja tulkinta jää valitettavasi hiukan hengettömäksi. Taitoa bändistä löytyy, mutta tällainen musiikki vaatii hieman vankempaa suorittamista vokaaliosastolta, jotta bändi ottaisi loikan seuraavalle tasolle.

2+/5

Ilkka Järvenpää

[/three_fourth]
[one_fourth_last]

1. Destination:Unknown
2. Distances
3. Utopia
4. The Light Is The Key
5. The City Sleeps[/one_fourth_last]

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here