Queen – A Kind Of Magic (1986)

[three_fourth]Queenin studioalbumi numero 12, A Kind of magic julkaistiin vuonna 1986. Tässä vaiheessa bändi oli jo vakiinnuttanut asemansa yhtenä maailman suosituimmista bändeistä, joten voikin sanoa, että studiosessioihin kokoontui nippu rockmaailman huipulla olevia miljonäärejä. 70-luvun lopussa bändi oli hallinnut USA:n markkinoita, mutta bändin suosio amerikassa oli tässä vaiheessa jo romahtanut. Monien mielestä syynä oli edeltävän levyn The Worksin jenkkimakuun sopimattomat musavideot, ”I Want To Break Free” etunenässä. Bändillä oli siis jonkinlainen näytön paikka. Paluu USA:n markkinoille ei kuitenkaan onnistunut, sillä levy möi jenkeissä ”vain” kultaa, ollen kuitenkin muualla maailmassa valtava hitti.

Levyn taustakuvio on muutenkin erikoinen, sillä levy on ”epävirallinen” soundtrack klassiselle kasarileffalle Highlanderilla, mutta levyltä löytyy myös toisen kasarileffan, eli Iron eaglen tunnariviisu ”One vision”, sekä muutama ns. normaali albumiraita. Tämän lisäksi levyn 9:llä viisulla on 2 eri tuottajaa: 5:stä viisusta vastaa Queenin luottotuottaja Reinhold Mack yhdessä bändin kanssa ja 4:stä vastaa David Richards bändin kera. Tämän lisäksi kyseessä on viimeinen Queen-levy, jonka jälkeen bändi teki kiertueen. Bändi muutti myös A Kind of Magicin jälkeen tapaa kreditoida tekemänsä kappaleet, sillä seuraavilla levyillä The Miracle (1989) ja Innuendo (1991) kaikki kappaleet on merkattu bändin yhdessä tekemiksi.

Ensimmäinen digitaalisesti äänitetty Queen-levy, A Kind of magic lähtee käyntiin rokkaavasti, sillä mahtipontisen intron jälkeen käyntiin pärähtävän ”One Visionin” voi huoleti sanoa olevan yksi rankimmista Queen-viisuista koskaan. Kappale oli suunnattu selkeästi jenkkimarkkinoille, mutta kipale jäi siellä varsin vaatimattomalle listasijalle 61. Muualla maailmassa Queenilla oli käsissä jälleen kerran hitti. Mainion Brian May-riffin varassa kulkeva kipale osoitti maailmalle, että Queen pystyy yhä rokkaamaan, jos vaan haluaa. Kipale sisälsi bändille tuttuun tapaan useita osia ja heittääpä Tohtori May soolossa pätkän 80-luvun kitaristien suuresti rakastamaa täppingiä. Itse viisu loppuu Freddien klassiseen lauseeseen: Gimme, gimme, gimme fried chicken. One visionin jälkeen bändi jatkoi levyn nimikappaleella, joka löytyy aiemmin mainitusta Highlander-leffasta. John Deaconin rullaavan bassokuvion varassa kulkeva kipale on taattua Queenia, sisältäen useita bändin tavaramerkkejä. Kappale oli myös suuri hitti. Tätä viisua seurasi pari vähemmän tunnettua biisiä, eli toinen Highlander-biisi ”One Year Of Love”, joka on massiivinen balladi, häviten kuitenkin levyn ykkösballadille selkeästi. Lisää tästä kipaleesta myöhemmin. Seuraava kappale ”Pain Is So Close To Pleasure” onkin sitten Queen goes Motown, sillä kappale on suoraa 60-luvun soulia Mercuryn laulaessa falsetilla koko biisin ja stemmalaulun ollessa täyttä hunajaa. Ainoa irtiotto Motown-maailmaan on Brian Mayn lyhyt, tyylikäs kitarasoolo. Vinyyliajan A-puolen lopettaa jälleen hitti, eli ”Friends Will Be Friends”. Tämä Mayn hieman Mott the Hoople-klassikon All the young dudes-hengessä kulkevan kitaramelodian varassa kulkeva biisi on jälleen kerran massiivinen Queen-anthem, joka sai yleisöt laulamaan kertosäettä kurkut suorina.

Levyn B-puolen starttaa se aiemmin mainittu levyn ykkösballadi, eli ”Who Wants To Live Forever”. Jälleen kerran Highlander-leffassa käytetty biisi on mielestäni yksi bändin uran parhaista balladeista, jossa Brian May osoittaa kitarasoolossa, että joskus vähemmän on enemmän. Mies laulaa myös osia kipaleesta, Mercuryn hoitaessa kuitenkin suurimman osan vokaaleista. Kappaleen hienot orkestraatiot ovan edesmenneen elokuvasäveltäjä Michael Kamenin ja Mayn käsialaa. Aika lähellä täydellinen balladi. Tämän jälkeen bändi jatkaa Highlander-teemalla, sillä ”Gimme The Prize” starttaa Mayn kitara-ilotulituksella, ollen Queenia hevimmillään. Freddie osoittaa jälleen kerran kykynsä vokalistina, jos niitä koskaan tarvitsi pahemmin todistaa. Mies pystyi hyppäämään herkästä tulkitsijasta rokkikukoksi hämmentävän helposti. Kipaleeseen on sämplätty pätkiä Highlanderista, kuten leffan pääpahiksen Kurganin karjaisu: ”I have something to say. Its’s better to burn out, than fade away. There can be only one”. Selvä hatunnosto Neil Youngille. Mainion kipaleen kruunaa Mayn loistava kitarasoolo. Palkkion tavoittelusta siirrytään taas toiseen maailmaan, sillä ”Don’t Lose Your Head” on melkoisen syntikkavetoinen ralli, joka flirttailee kasarikonemusan kanssa. Biisissä on kyllä monia tuttuja Queen-elementtejä, mutta nyt on pakko tunnustaa: skippasin viisun pikkupoikana levyä kuunnellessa lähes aina. Nyt jaksoin kuunnella biisin ja eiköhän tällä kuuntelulla selvitä taas kymmenen vuotta eteenpäin. Kyseessä on mielestäni levyn heikoin lenkki. Kuriositeettinä on mainittava, että kappaleesta löytyy bändille harvinainen vierailija: naislaulaja. Kipaleella ääneen pääsee myös 80-luvulla pientä menestystä nauttinut laulaja-lauluntekijä Joan Armstrading. Levy loppuu tämän jälkeen komeasti: ”Princess Of tThe Universe” ja paluu jälleen Highlander-maailmaan. Bändi löi taas kerran mahtipontisen rokkivaihteen päälle, temmon ja tunnelman vaihdellessa biisin aikana melkoisesti. Biisi oli hitti ja musavideolta löytyy pieni erikoisuus: May on hylännyt klassisen Red special-kitaransa, tarttuen valkoiseen Flying V-Washburniin. Mainio lopetus levylle.

A Kind of magic oli allekirjoittaneelle se ensimmäinen Queen-levy, joten sen arvioiminen on hieman vaikeaa. Levy oli myös aiemmin Dion, AC/DC:n, Iron Maidenin ja Judas Priestin suuntaan kumartaneelle pojalle ensimmäinen ei-hevilevy, joten levy on siksi tärkeä osa ”musakasvatustani”. Näin jälkikäteen kuunneltuna on todettava, että levy ei ole missään nimessä paras Queen-levy, mutta laitan levyn huoleti bändin viiden parhaan, ehkä jopa kolmen parhaan joukkoon. Jos pidät Queenista, uskon että pidät myös tästä. Jos inhoat bändiä, inhoat sitä myös tämän levyn jälkeen.

8+/10

Ilkka Järvenpää

[/three_fourth]
[one_fourth_last]
queen
1. One Vision
2. A Kind Of Magic
3. One Year Of Love
4. Pain Is So Close To Pleasure
5. Friends Will Be Friends
6. Who Wants To Live Together
7. Gimme The Prize
8. Don’t Lose Your Head
9. Princes Of The Universe[/one_fourth_last]

JÄTÄ VASTAUS

Kommenttisi
Pistä nimesi tähän