Deep Purple – Bananas (2003)

MAINOS:Legendaarinen Deep Purple julkaisi elokuussa 2003 urallaan järjestyksessään 17 studiolevynsä ”Bananas”. Tämä kolmas Purple-kiekko, jolla kitarassa vaikuttaa Steve Morse täyttää siis 20 vuotta, joten siitä syystä LP on syytä ottaa uudelleen käsittelyyn.

”Bananas” on tietyssä mielessä merkkipaalu Purplen uralla, sillä albumi on ensimmäinen, jolla kosketinsoitinvelho Jon Lord ei soita. Toki miehen nimi löytyy vielä parin biisin tekijöiden joukosta. Lordin tilalle Purpleen tuli monessa liemessä keitetty veteraani Don Airey, jonka CV on sen verran mittava, että sitä tuskin kannattaa tähän listata.

Vuonna 2003 oli jo selvää, että Purple oli muuttunut musiikillisesti Morsen liityttyä bändiin ja tämä kuuluu selvästi myös ”Bananasilla”. Levy on musiikillisesti vaihteleva. Albumilta löytyy niin rokkaavampaa kamaa, blueshenkisiä biisejä kuin pari onnistunutta balladia, jotka tasoittavat tunnelmaa.

House Of Pain”, ”Razzle Dazzle”, ”Picture Of Innocence”, ”Bananas” sekä ”I Got Your Number” ovat kappaleita, joiden uskoisi miellyttävän vanhoja Purple-faneja. Vastaavasti ”Sun Goes Down” ja ”Silver Tongue” ovat bluesimpaa sekä raskaampaa osastoa.

Yksi levyn kohokohdista on kaunis balladi ”Haunted”, jossa kuullaan taustalaulussa Beth Hartin hienoa ääntä. Toki mukaan on päätynyt pari yllättävää vetoa, kuten ”Doing It Tonight”, jonka reggae-sävyt voivat olla monelle Purple-fanaatikolle liikaa, sekä jopa The Byrds -henkiseksi laskettava ”Never A Word”.

”Bananas” oli aikanaan kohtuullinen menestys, nousten esimerkiksi Suomen virallisella listalla sijalle kuusi. Kokonaisuutena pidän tätä levyä viimeisenä vedenjakajana, jonka myötä Deep Purple hyppäsi lopullisesti Steve Morse -aikakauteen.

Albumi on onnistunut, vaikka ei tämä bändin kulta-ajan levyjen kanssa kestä vertailua. Mikäli sille antaa mahdollisuuden, voi kuulija yllättyä positiivisesti.

7/10

Ilkka Järvenpää

1. House Of Pain
2. Sun Goes Down
3. Haunted
4. Razzle Dazzle
5. Silver Tongue
6. Walk On
7. Picture Of Innocence
8. I Got Your Number
9. Never A Word
10. Bananas
11. Doing It tonight
12. Contact Lost

Ilkka Järvenpää

Vankasti kasarihevin, AOR:n ja ns. classic rockin suuntaan kumartava oululainen vanhempi herrasmies. Elämä pyörii pitkälti perheen, musahommien, siviilityön ja kuntoilun ympärillä. Harrastuksiin kuuluu elokuvat, englannin valioliiga, lukeminen, sekä hyvä ruoka ja juoma.