Guns N’ Roses – Use Your Illusion I & II (1991)

Syyskuussa 1991 oli kulunut neljä vuotta siitä, kun Guns N’ Roses oli julkaissut edellisen ja samalla tässä vaiheessa ainoan studioalbuminsa, eli yhden kautta aikojen eniten myyneen debyytin ”Appetite For Destructionin”. Fanit sekä kriitikot ympäri maailmaa odottivat kuin kuuta nousevaa uutta GnR-materiaalia, ja bändi tarjosi yleisölle runsaan määrän uutta musiikkia 30 vuotta sitten, yhtyeen julkaistessa yhtä aikaa kaksi tupla-albumia, jotka saivat nimekseen ”Use Your Illusion I” ja ”Use Your Illusion II”.

Siinä missä ”Appetite For Destruction” oli täydellisen ilkeä hard rock -levy, edustivat uudet albumit tyylin laajentumista. Tuttu GnR-soundi sai ”Use Your Illusionilla” seurakseen niin countryn, bluesin kuin progressiivisen rockin elementtejä, säilyttäen samalla tutun hard rock -särmän, jonka voimin Guns N’ Roses saavutti valtavan suosion.

Albumit sisälsivät vanhempia biisejä, joita ei aiemmin käytetty. Molemmilta levyiltä löytyi tuttu cover-veto ja mukana on myös kappaleita, joiden päälaulun hoiti joku muu jäsen kuin vokalisti Axl Rose. Tämän lisäksi mukana vaikutti uusi rumpali entisen The Cult -soittaja Matt Sorumin myötä. Sorum korvasi pois potkitun Steven Adlerin. Adlerin soittoa kuullaan vielä ”Civil War” -biisillä. Tuotannosta vastasi sama mies kuin aiemmin, eli Mike Clink.

Use Your Illusion I

”Use Your Illusion I” avataan kappaleella, joka on suunnattu Rosen Hollywood-naapurille, joka haastoi miehen oikeuteen. ”Right Next Door To Hell” on myös ensimmäinen Hyvä Suomi -hetki, koska tekijöiden joukosta löytyy hetki sitten edesmenneen Timo Kaltion nimi. ”Dust ’n’ Bones” on loistava Rolling Stones -koulukunnan rokkari, jonka lead-laulusta vastaa komppikitaristi Izzy Stradlin.

Hitiksi noussut ”Live And Let Die”-cover olisi kannattanut jättää rauhaan, sillä biisi ei varsinaisesti pysty lisäämään mitään alkuperäiseen Paul McCartney & Wings -versioon. Tätä seuraa ”Use Your Illusionin” ensimmäinen ja suurelle yleisölle tutumpi versio ”Don’t Crysta”, joka on onnistunut voimaballadi.

”Perfect Crime” on pätevä punk-henkinen turpaan veto, jota seuraa yhtyeen kännissä levyttämä ”You Ain’t The First”. Letkeä country-henkinen kaljaballadi sisältää sanoitukset, jotka me too -aikakaudella kannattaa jättää vaille tarkempaa tarkastelua.

”Bad Obsession” alkaa Mike Monroen (Hyvä Suomi!) huuliharpulla, joka saa pian seurakseen Izzyn tulkitseman Keith Richards -riffin sekä Slashin ilkeän slide-kitaroinnin. Tuima blues-rock soi Gunnareiden käsittelyssä komeasti Rosen harvinaisen matalalta kulkevan laulun ollessa erityisen uhkaavan kuuloinen.

Ensimmäisen ”Use Your Illusionin” loppusuoralta löytyy vielä muutama mielenkiintoinen kappale, kuten punkvaikutteinen ja ärhäkkä ”Garden Of Eden” sekä ”Dead Horse”, joka alkaa apaattisesti akustisissa tunnelmissa, mutta syttyy myöhemmin ilmiliekkeihin.

Erityismaininta on annettava myös Alice Cooperin kanssa duetoidulle, hyvin Alice-henkiselle ”The Gardenille”, sekä Slashin tour de forcelle, eli levyn päättävälle yli 10 minuuttia kestävälle ”Comalle”, joka naittaa yhteen kipeällä tavalla Gunnarit, King Crimsonin sekä Black Sabbathin.

”Use Your Illusion I” -levyä ei voi olla arvioida antamatta erityishuomiota sen tunnetuimmalle biisille ”November Rainille”. Näin jälkikäteen katsottuna on hämmästyttävää, kuinka sävellyksen voi todeta ennakoivan erään aikakauden loppua. 1980-luvun hiusbändikausi veteli tässä vaiheessa viimeisiään, mutta tästä välittämättä GnR päätti tehdä kaiken suuremmin, kuin kukaan ennen heitä. Elton John -henkisesti käynnistyvä sovitus kasvaa massiiviseksi teokseksi, josta löytyy draaman kaarta vaikka muille jakaa, sekä yksi kautta aikojen hienoimmista Slashin kitaramelodioista. Tämä kaikki paketoitiin myös visuaaliseen muotoon ”vaatimattomat” 1,5 miljoonaa dollaria maksaneen musavideon myötä.

Olisiko tästä voinut enää mennä isommaksi? Ken tietää, koska grunge-vallankumous räjäytti 1980-luvun pirstaleiksi ja hitaasti, mutta varmasti myös massiiviset musiikkivideoprojektit päätyivät unholaan.

Use Your Illusion II

Jälkikäteen katsottuna on ollut melkoinen riski julkaista näin iso paketti musiikkia kerralla, sillä se, mikä on kuulijan korviin saattanut olla jännittävää sekä innovatiivista ensimmäisellä albumilla, voi väsyttää toisen levyn aikana kuuntelijan. Tämä seikka toteutuu myös ”Use Your Illusion II”:lla. Parivaljakon toinen osa ei yksinkertaisesti ole yhtä hyvä kuin sen kaksoisveli.

Alku on lupaava: ”Civil War” on mainio eeppinen avaus, ”14 Years” letkeä jälleen kerran Rolling Stonesia muistuttava veto, jonka kanssa samoissa tunnelmissa jatketaan ”Yesterdaysilla”. Myös loppupuolelta löytyy hetkensä. ”Estranged” on laadukas ”November Rainin” pikkuveli, ”Pretty Tied Up” toimiva rock-raita ja Duff McKaganin laulamassa ”So Finessa” on ruman kaunista viehätysvoimaa.

”Use Your Illusion II” myi USA:ssa julkaisuviikollaan hiukan enemmän, kuin ”Use Your Illusion I”, mikä selittyy single ”You Could Be Minella”. Mainio biisi oli suurelle yleisölle tuttu jo entuudestaan vuoden 1991 suurimman elokuvahitin Terminator 2 myötä, ja sävellys löytyy kyseisen leffan soundtrackilta.

Valitettavasti kakkoslevyn suuri ongelma on, että siellä on asiallista GnR-kamaa, kuten esimerkiksi mainio rokkari ”Locomotive”, mutta se häviää silti perusbiisiensä osalta kirkkaasti vertailussa ”Use Your Illusion I”:sen kanssa. ”Shotgun Bluesin” olisi voinut huoleti jättää pois, kuten turhan ”Don’t Cryn” kakkososan sekä erityisesti umpisurkean rap-vedon ”My World”. Bob Dylan -klassikko ”Knocking On Heaven’s Door” on kohtalainen cover-veto, mutta jälleen mennään metsään mitäänsanomattoman ”Get In The Ringin” myötä.

30 kappaletta ja yhteensä 2,5 tuntia Guns N’ Rosesia on suuri pala purtavaksi, mutta erityisesti ensimmäinen ”Use Your Illusion” on kestänyt ajan hammasta hyvin. Kaupallisesti levyt olivat jättimäisiä menestyksiä myyden yhteensä maailmanlaajuisesti yli 35 miljoonaa kappaletta ja viimeistään seuranneella maailmankiertueella bändi nousi maailman suosituimpien artistien joukkoon.

Kaikki ei ollut yhtyeen riveissä hyvin ja taustalla myrskysi melkoisesti, miehistön vaihdoksilta ei seuranneina vuosina vältytty. Samalla myös bändin julkaisutahti käytännössä pysähtyi. Cover-levyn ”The Spaghetti incident” (1993) jälkeen uutta bändin itse säveltämää GnR-levyä saatiin odottaa aina vuoteen 2007, jolloin ”Chinese Democracy” julkaistiin. Saa nähdä kauanko vielä kestää, että seuraava GnR-levy ilmestyy?

Use Your Illusion I 9-/10

Use Your Illusion II 7+/10

Ilkka Järvenpää

Use Your Illusion I

1. Right Next Door To Hell
2. Dust ’n’ Bones
3. Live And Let Die
4. Don’t Cry
5. Perfect Crime
6. You Ain’t The First
7. Bad Obsession
8. Back Off Bitch
9. Double Talkin’ Jive
10. November Rain
11. The Garden
12. Garden Of Eden
13. Don’t Damn Me
14. Bad Apples
15. Dead Horse
16. Coma

Use Your Illusion II

1. Civil War
2. 14 Years
3. Yesterdays
4. Knockin’ On Heaven’s Door
5. Get In The Ring
6. Shotgun Blues
7. Breakdown
8. Pretty Tied Up
9. Locomotive
10. So Fine
11. Estranged
12. You Could Be Mine
13. Don’t Cry (alternate lyrics)
14. My World

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here