Don Dokken – Up From The Ashes (1990)

0
515

Don Dokkenin ensimmäinen sooloalbumi ”Up From The Ashes” julkaistiin kaksi vuotta herran nimeä kantaneen Dokken-bändin hajoamisen jälkeen 21.10.1990. Alunperin levy oli tarkoitus julkaista Dokken-nimen alla, mutta tähän Don Dokken ei saanut lupaa, joten sooloteos oli lopputuloksena. Taustabändiksi albumille Don Dokken sai nimekkään kokoonpanon, sillä levyllä bassoa soittaa Peter Baltes (ex-Accept) ja rumpuja Mikkey Dee (ex-King Diamond ja tuleva Motörhead & Scorpions). Kitaroissa kuullaan John Norumia (Europe) sekä muita soittajia tuntemattomampaa Billy Whitea.

Levy käynnistyy Dokken-henkisellä ”Crash’N Burnilla”. Kappale voisi löytyä joltain Dokken-levyltä, tosin biisistä puuttuu Dokken-kitaristi George Lynchin tavaramerkki-riffittely.

”1000 Miles Away” suuntaa selkeille AOR-vesille. Biisi on lajissaan komea veto ja siitä löytyy todella hieno kitarasoolo. ”When Some Nights” pitää tunnelman AOR-Dokkenina, pääpainon ollessa Donin laulussa, taustabändin tukiessa solistiaan komeasti. ”Forever” käynnistyy slovarina, mutta kappale kasvaa keskitempoiseksi, komean melodiseksi hard rock-sävellykseksi.

”Living A Lie” on jälleen nopeampi rock-siivu, jota voisi kuvailla melodisen hard rockin ja AOR:n harmaaseen välimaastoon eksyneeksi keskinkertaiseksi biisiksi, jonka pelastavat hieno kertosäe ja mainio C-osa. ”When Love Finds A Fool” lupailee jo nimellään slovaria ja sellainen saadaan. Don Dokkenin yhdessä Glenn Hughesin (jota kuullaan kappaleen taustalauluissa) kanssa tekemä biisi on levyn yksi kohokohdista, loistavan kitarasoolon kruunatessa tämän unohdetun helmen.

Kuva: Enrico Barone

Mainion slovarin jälkeen nippa nappa keskinkertainen rokkiveto ”Give It Up” ei pahemmin saa aikaan hurraa-huutoja. Sametin pehmeä AOR-sovitus ”Mirror Mirror” palauttaa levyn tason takaisin raiteilleen. ”Stay” on lähes balladiksi laskettava lajissaan onnistunut biisi, joka kuitenkin unohtuu heti kappaleen loputtua. Levyn päättävä ”Down In Flames”/”The Hunger” -kaksikko palauttaa meiningin takaisin Dokkenin tunnelmiin. Erityisesti ”Down In Flames” on kuin suoraan Dokken-levyiltä napattu hard rock-raita, ”The Hungerin” ollessa tuplabasareineen albumin nopein rykäisy.

Kokonaisuutena ”Up From The Ashes” on tasokas levy, joka ei kestä vertailua edeltäneen Dokken-albumin ”Back For The Attackin” kanssa. Musiikillisesti 30 vuotta täyttävä LP on Dokkenia kevyempää, linjan ollessa jossain melodisen hard rockin ja AOR:n välimaastossa.

Kaupallisesti albumi oli Dokken-mittakaavassa pettymys, sillä vaikka se nousi niukasti USA:n top-50:n se myös putosi sieltä pois nopeasti julkaisun jälkeen. Kokonaismyynti jäi kauas parhaiten myyneiden Dokken-levyjen määristä, vaikka kaksi musiikkivideota ”Stay” sekä ”Mirror Mirror” saivat osakseen reipasta MTV-voimasoittoa. Toki tässä vaiheessa grungen nousu oli jo havaittavissa, joka saattoi myös vaikuttaa siihen, että Don Dokkenin ja maineikkaan yhtyeen ainoaksi tuotokseksi jäänyt ”Up From The Ashes” ei osoittautunut myyntimenestykseksi. Ketään ei yllättänyt Dokkenin paluu muutamaa vuotta myöhemmin grunge-vaikutteisella ”Dysfunctional”-albumilla.

7-/10

Ilkka Järvenpää

1.Crash’N Burn
2.1000 Miles Away
3.When Some Nights
4.Forever
5.Living A Lie
6.When Love Finds A Fool
7.Give It Up
8.Mirror Mirror
9.Stay
10.Down In Flames
11. The Hunger

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here