50 Years With ZZ Top @Hartwall Arena, Helsinki 4.6.2019

Texasin boogiejuna ZZ Top saapui Helsinkiin osana 50-vuotisjuhlakiertuettaan houkutellen Hartwall Arenan lehtereille mukavan noin 11 000 hengen yleisön.

Yhtyeellä on takanaan jo huikeat puoli vuosisataa ja matka jatkuu. Merkillepantavaa on myös se, että trion kokoonpano (Billy Gibbons, Dusty Hill sekä Frank Beard) säilyi muuttumattomana ensialbumista lähtien aina basisti Hillin kuolemaan 72-vuotiaana äskettäin.

ZZ Top on myös yhtye, joka on kerännyt ystäviä laajalla rintamalla niin blues- kuin rockpiireistä. Alkuaikojen levyt ovat täyttä timanttia bluesin ystäville ja hard rock -fanit puolestaan koukutettiin vuoden 1983 hittialbumi ”Eliminatorin” myötä. 1980-luvun puolivälin musiikkivideosukupolvi otettiin viimeistään haltuun ”Eliminatoria” seuranneen ja hieman popimpia säveliä sisältäneen ”Afterburnerin” myötä. Trion viimeisin studiolevy ”La Futura” julkaistiin vuonna 2012.

Arenan keikka polkaistiin käyntiin ”Eliminatorin” menopalalla ”Got Me Under Pressure” ja soundit olivat edessä permannolla mainiot heti alusta lähtien. Tästä jatkettiin 1970-luvun tuotannon parissa ja ”I Thank You”, ”Waitin’ For The Bus” sekä ”Jesus Just Left Chicago” soivat sielukkaina. Viidentenä kuultu ”Gimme All Your Lovin’” oli varmasti yksi illan odotetuimpia kappaleita ja hyvä tunnelman nostattaja tähän kohtaan.

Illan lavashow oli pelkistetyn seesteinen, joten pommien ja liekkien sijaan tunnelman loivat miehet ja musiikki. Tyylikkään lavan kiintopisteet olivat kaksi valaistua mikrofonitelinettä, taustakankaan tähtitaivas ja Beardin näyttävä rumpusetti. Gibbonsin ja Hillin vuosien varrella hiotut koreografiat pääsivät lavan edustalla konserttia seuranneille pääosaan ja tätä työskentelyä oli ilo katsella. Videoscreenejä ei hallissa ollut, joten kauempana lavasta olleiden täytyi nyt tyytyä seuraamaan yleisvaikutelmaa. Tämä tuskin haittasi, sillä niin vahvasti musiikki oli nyt pääosassa.

Keikka eteni tasaiseen tahtiin ja yhtenä poimintana esiin voisi nostaa ”Sixteen Tons” -kappaleen, joka jyräsi eteenpäin vahvasti kuin mummo lumihangessa. Loppuun oli säästetty ”Eliminatorin” hitit ”Sharp Dressed Man” sekä ”Legs”, joista jälkimmäisessä esiin pääsivät kappaleen musiikkivideolta tutut legendaariset karvakitarat.

Encoreosuudessa jatkettiin hieman vanhemmalla hittikimaralla, kun ”La Grange”, ”Tush” ja ”Jailhouse Rock” tanssittivat yleisöä. 85 minuutin pituinen keikka oli onnistuneesti päätöksessään.

That Little Ol’ Band From Texas oli edelleen voimissaan.

Teksti ja kuvat: Hannu Juutilainen

Illan settilista:

1.Got Me Under Pressure
2.I Thank You
3.Waitin’ For The Bus
4.Jesus Just Left Chicago
5.Gimme All Your Lovin´
6.Pearl Necklace
7.I´m Bad, I´m Nationwide
8.I Gotsta Get Paid
9.My Head´s In Mississippi
10.Sixteen Tons
11.Beer Drinkers & Hell Raisers
12.Just Got Paid
13.Sharp Dressed Man
14.Legs
15.La Grange
16.Tush
17.Jailhouse Rock

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here