Pressure Points haastattelu

MAINOS:Progressiivista metallia taidokkaalla otteella soittava, Heinolassa vuonna 2004 perustettu Pressure Points on ehtinyt urallaan toiseen kokopitkään, elokuussa 2015 julkaistuun “False Lightsiin.” Metalliluolan arviossa kuusi kappaletta sisältävä ja lähes tunnin keston kellottava levy osoittautui varsin haastavaksi kokemukseksi. Bändin koskentinsoittaja Veli-Matti “Puli-Matti” Kyllönen tarttui omalta osaltaan haasteeseen ja vastasi kysymyksiin uuden albumin taustoista ja yhtyeen nykykuvioista.

Bändinne ensimmäinen levy “Remorses To Remember” julkaistiin vuonna 2010 kotimaisen Firebox Recordsin kautta, mutta tuoreen “False Lightsin” takaa löytyy saksalainen 7Hard Records. Miten tämä kuvio sai alkunsa?

Firebox lopetti valitettavasti toimintansa, joten uuden levy-yhtiön etsiminen tuntui äkkiä järkiperäiseltä ratkaisulta. Lähetimme 7Hardille sähköpostilla uusia biisejä, saksalaiset innostuivat niistä, mikä johti pienen neuvottelun päätteeksi sopimukseen. Tarina ei siis tihku seksiä. Pitäisi ehkä kehitellä raflaavampi juttu, jossa me esimerkiksi veimme niille demot kumiveneellä, taustalakana purjeena.

Debyyttilevyn ja “False Lightsin” julkaisun välillä on aikaa kulunut viisi vuotta. Tässä välissä bändi koki miehistönmuutoksia, mutta mistä tämä varsin pitkä väli levyjen välissä johtuu?

Uuden julkaisijan etsintäprosessiin toi tosiaan mukavaa lisäväriä kitaristimme Juho Suortin yllättävä ero ja siirtyminen Jeesus Kristuksen bändiin juuri “Remorses To Rememberiä” promonneen Pohjois-Euroopan kiertueen kynnyksellä. Uutta levyä, kitaristia ja lafkaa hakiessa viisi vuotta tuntui paikoitellen jopa helvetisti pidemmältä ajalta kuin se oikeasti oli. Vastoinkäymisiä keihäsrintamalla kun riitti useampia. Lopulta päästiin takaisin jaloillemme ja entistä kovemmalla miehellä, mm. Levelin 666 tohtorinakin tunnetulla Jaakko Lehtisellä varustettuna. Jaska ajettiin bändiin klassisella yksien treenien taktiikalla, joiden jälkeen totesimme J:n olevan valmis studioon. Kaveri sitten äänittikin samalla suuren osan kitaroita ja lauluja. Kova jätkä!

pressure points

Voisitteko kertoa miten “False Lights”-sessiot etenivät?

Aloittelimme vuoden 2013 alussa rumpujen väkivaltaisella murjonnalla, sekä hillityllä setin silittelyllä. Tästä käynnistyi yli vuoden mittainen aikatauluiltaan haastava ajanjakso, jossa levyä väännettiin kun ehdittiin. Rumpupornon tiimellyksessä äänitettiin myös bassoja, jotka tosin vedettiin toisella soundilla myöhemmin uudestaan. Kitarat äänitettiin Turussa Severi Peuran ja Jaakon toimesta. Koskettimet ja beissit 2.0 taas mäjäytettiin digitaaliseen muotoon Lahdessa, Juho Helpin hellässä, mutta väkevässä ja varmaotteisessa huomassa. Vokaalit karjuttiin sisään Kouvostoliiton kollin, Juho Räihän Soundspiralilla. Kyseinen velho vastaa myös lopullisesta, oivasta miksauksesta.

Millainen on ollut tähän mennessä palaute uudesta levystä?

Ihmiset tuntuvat päässeen todella hyvin levyn meininkiin sisälle, mikä on järkyttävän hienoa kaiken tämän kikkailun jäljiltä. Välillä mietti itse kukin, että tuleeko tästä saatanan saatana nyt mitään. “False Lightsista” tuli kuitenkin aikamoista progetykitystä, kuten pitikin ja vaikuttaa siltä, että askel eteenpäin bändinä on tosiasia!

“False Lightsin” kuunneltuani, nousi levystä esiin muutamia mieleyhtymiä muihin bändeihin. Saatekirjeessä bändi mainitsi vaikuttajikseen Porcupine Treen, Rushin, Dream Theaterinsekä Akercocken, ja itse löysin muitakin viittauksia. Ovatko nämä saatekirjeessä esiin nostetut neljä bändiä ne Pressure Pointsin suurimmat vaikutteet, vai haluaisitteko lisätä joukkoon jotain muita bändejä?

Mainitut bändit ovat kiistatta suuria vaikuttajia, mutta eivät välttämättä ylitse muiden. Kaikkia meidän säveltäjiä inspiroineita bändejä voisi listata loputtomiin, mutta monet niistä toki olisivat jo muinaisen 1970-luvun karvaisten ja irstaiden, virtuoosimaisten huumepesusienten progebändejä. Tai sitten 1980-90- lukujen karvaisten ja irstaiden, virtuoosimaisten huumepesusienten hevibändejä.

pressurepoints1

Miltä loppuvuoden keikkatilanne näyttää?

Pressure Points nousee seuraavaksi lavalle levynjulkkareiden tiimoilta 12.9. Helsingin Bar Bäkkärissä. Loppuvuodeksi luvassa lisää keikkoja ympäri maata, joten odotelkaa vuoroanne ja tiedotteita rauhaksiin ja opetelkaa vaikka biisien sanat kivasti ulkoa siinä vartoillessa!

Lopuksi terveisenne Metalliluolan lukijoille?

Käykäähän ihmiset kuuntelemassa uutta albumia ja keikoillekin saa tulla, jos tohtii siksi aikaa poistua Internetin kiehtovasta maailmasta!

Haastattelu: Ilkka Järvenpää

Kuvat: yhtyeen promokuvat

http://www.pressure-points.net/
Pressure Points Facebookissa

+ artikkelit

Vankasti kasarihevin, AOR:n ja ns. classic rockin suuntaan kumartava oululainen vanhempi herrasmies. Elämä pyörii pitkälti perheen, musahommien, siviilityön ja kuntoilun ympärillä. Harrastuksiin kuuluu elokuvat, englannin valioliiga, lukeminen, sekä hyvä ruoka ja juoma.