Anneke Van Giersbergen – The Darkest Skies Are The Brightest (2021)

Parisuhdekriisi ja Euroopassa jo vuoden jatkunut koronapandemia ei kuulosta hyvälle yhtälölle muusikon elämässä, mutta niin vain hollantilainen Anneke Van Giersbergen on onnistunut kääntämään ikävät asiat voitokseen ja purkanut tunteitaan tuoreelle sooloalbumilleen.

Van Giersbergenin musiikkiura alkoi The Gatheringin vokalistina ja yhtyeessä vietettyjä vuosia kertyi kaikkiaan 13. Vuonna 2007 oli soolouran vuoro. Vuosien varrella on syntynyt lukuisia ja luovia albumikokonaisuuksia, ensin Agua de Annique -nimellä ja vuodesta 2012 lähtien omaa nimeä käyttäen. Anneke on ollut työllistetty myös erilaisten projektien parissa ja laulajattaren heleää ääntä on kuultu muun muassa useilla Devin Townsendin julkaisuilla. Vuonna 2015 päivänvalon näki The Gentle Storm -yhteisprojekti Ayreon-pomo Arjen Lucassenin kanssa ja tuloksena oli mainio ”The Diary” -albumi. 2017 laitettiin raskaampi vaihde silmään, kun progressiivisen metallin saralla operoiva VUUR julkaisi debyyttilevynsä. Suomalaisille erityisen merkittävä laulusuoritus kuultiin vuoden 2018 Amorphis-albumilla ”Queen Of Time”, jossa Anneke duetoi Tomi Joutsenen kanssa kappaleen ”Amongst Stars”.

Nyt julkaisuvuorossa oleva ”The Darkest Skies Are The Brightest” on levyn esittelytekstin mukaan Anneken uran 23. albumi (älkää kysykö laskutapaa).

Koronan varjossa äänitetty levy tarjoaa odotetun vahvaa tulkintaa ja se sai alkunsa vain akustisella kitaralla sekä perustallennusvälineillä tehdyissä äänityksissä pienessä talossa lähellä metsää aivan Anneken kotikaupungin ulkopuolella. Lopulta sävellyksistä kasvoi jotain paljon suurempaa ja mukaan saatiin perinteisten bändisoitinten lisäksi myös runsaasti jousisoittimia korostamaan levyn herkkää tunnelmaa.

”Agape” avaa levykokonaisuuden tyylillä ja pysäyttää kuuntelemaan. Kaunis melodia ja Anneken kuulas ääni toimivat vastustamattomasti.

”Agape” refers to the highest form of unconditional love, the type of love we all yearn for. Unconditional love involves a commitment to respecting the other person’s freedom, but at the same time, it’s important to feel united.

Vahva ”Hurricane” jatkaa hyvällä tasolla monivivahteisena sävellyksenä.

For the new album I wrote a lot of songs filled with messages of love and heartache, but I also went on a more propulsive journey, with darker storytelling. The percussive opening groove is maintained until a slightly ominous middle section. The track closes with heavy drums and a glorious trumpet solo.

Kolmantena kuultava, albumin ensimmäisenä singlenä julkaistu ”My Promise” nousee yhdeksi koko levyn kohokohdista.

I wrote ‘My Promise’ when I imagined what life after divorce would really entail. The lyrics deal with a determination to fight for love.

Kuva: Hannu Juutilainen

Rytmikäs ”I Saw A Car” on mukavan yksinkertainen sävellys ja tuo keveyttä kokonaisuuteen. ”The Soul Knows” on raikkaan melodinen ja mukaansatempaava. Tämä valloittava kappale on kuuntelukertojen myötä noussut ”My Promisen” ohella suosikikseni.

Herkkä ja tunteikas ”The End” jatkaa kaunista kokonaisuutta pysäyttävästi. Jousisoittimet nousevat kappaleessa erityisen hienosti esiin.

I Loved you
forever
this is the end

Hieman itämaisia sävyjä sisältävä ”Keep It Simple” sekä rytmikkäästi etenevä ”Lo And Behold” jatkavat tasaisen varmaa linjaa, mutta eivät yllä albumin parhaimmistoon.
Herkkä ”Losing You” on tunnetta täynnä ja toimii tyylikkäänä sanomana kaipauksesta. Reippaampi ”Survive” menee hieman ohi, ajatusten ollessa vielä kiinni edellisen kappaleen kaihoisissa tunnelmissa. Äärettömän kaunis ”Love You Like I Love You” on herkkyydessään ja hienoilla jousiosuuksilla sävytettynä täydellinen päätös tälle albumille.

It’s easy to get lost in a sea of self-doubt when you’re writing and recording highly personal songs, but once the album was done, I was able to put my mind at ease

”The Darkest Skies Are The Brightest” on jälleen osoitus siitä, ettei Anneke Van Giersbergen tarvitse ympärilleen suurta bändiä, vaan tunnelman luomiseen riittää vähemmän. Omasta elämästä napatut tarinat ja kauniit sävellykset siivittävät levyn muutamasta suvantokohdasta huolimatta tyylikkääseen lentoon ja pysäyttävät kuulijan hetkeksi pois omien murheiden sekä arkisen aherruksen keskeltä.

8½/10

Hannu Juutilainen

1. Agape
2. Hurricane
3. My Promise
4. I Saw A Car
5. The Soul Knows
6. The End
7. Keep It Simple
8. Lo And Behold
9. Losing You
10. Survive
11. Love You Like I Love You

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here