The Nights: Seuraava suomalainen suuri nimi?

The Nights saattaa olla monelle vielä tässä vaiheessa outo tuttavuus, mutta tilanne voi olla ensi syksynä aivan toinen.

Italialaisen Frontiers Recordsin kanssa levytyssopimuksen solmineen bändin jäsenistä Metalliluolan piinapenkkiin asettui bändin toinen nokkahahmo, eli vokalisti ja biisintekijä Sami Hyde. Ennen The Nightsia Sami on vaikuttanut monessa eri yhtyeessä, kuten mm. TNT:stä tutun Tony Millsin omaa nimeä kantavassa yhtyeessä ja tehden biisejä mm. The Magnificentille. Haastattelupäivä osui monessa mielessä varsin tärkeään päivään The Nightsin historiassa, sillä samana iltana tämä Helsinki-Jyväskylä-askelilla operoiva bändi soitti ensimmäisen livekeikkansa Jyväskylän Lutakossa Brother Firetriben lämppärinä.

Ensimmäinen yö yhdessä

Terve Sami. Kuten monissa tarinoissa, jos lähdetään aivan alusta liikkeelle eli voisitko omin sanoin kertoa miten The Nights syntyi?

Tervehdys. Kyseessä on todellakin tuore tapaus, sillä orkesterina soitimme ensimmäiset treenit vasta tämän vuoden maaliskuussa. Itse yhtye lähti kuitenkin liikkeelle jo vuonna 2015 tapahtuneesta minun ja Ilkan välisestä puhelinkeskustelusta, jossa päätimme perustaa bändin ja sen jälkeen vasta mietimme millaista musiikkia lähdemme tekemään. Vastaus tähän kysymykseen oli varsin yksinkertainen: tehdään sitä, mistä olemme aina diganneet. Aloimme lähetellä toisillemme biisi-ideoita ja homma eteni siitä. Minä kannoin ehkä alkuun enemmän vastuuta sävellystyöstä Ilkan vastatessa tuotannosta, mutta täysin yhteistyössä materiaali periaatteessa syntyi. Itse levyn teimme käytännössä Ilkan kanssa kahdestaan ja sävellysvastuu jakautui loppupeleissä tasan meidän molempien kesken.

Tässä vaiheessa on hyvä esitellä The Nightsin voimakaksikon toinen puolisko Ilkka Wirtanen. Mies on tuttu monesta eri yhteydestä biisintekijänä ja tuottajana, mutta Metalliluolan lukijoille Wirtasen tuotannoista on ehkä parhaiten tuttu Reckless Love, jonka neljä levyä mies on tuottanut ja kirjoittanut myös niille biisejä.

Miten The Nights sai nimensä?

Kappaleet ovat teksteiltään melko romanttisia ja jossain vaiheessa esiin pomppasi The Nights, joka sopi mielestäni hyvin kuvaamaan musiikkiamme. Sanoituksista löytyy tähtitaivasta, kaupunginyössä loistavia valoja jne. Olen itse yö-ihminen ja ajatus mustan ja valkean liitosta sopi mielestäni mainiosti kuvaamaan meininkiämme.

Kerrotko The Nightsin vaikutteista?

Omat tärkeimmät vaikuttajani ovat olleet Kiss ja TNT. En tosin tiedä kuinka paljon niiden vaikutteet kuuluvat itse musiikissa, mutta sieltä olen lähtenyt liikkeelle. Ilkan yksi suurista suosikeista on ollut aina Yngwie Malmsteen, mutta jos valmista levyä arvioi, niin kyllä sieltä kuuluvat ainakin Bon Jovi ja isot stadionhenkiset kertosäkeet.

Itse olin hieman yllättynyt, että sinkkubiisissänne oli noin tymäkät kitarat. Frontiers Recordsin artisteista melkoinen nippu edustaa AOR-genreä, joten odotin jostain syystä automaattisesti The Nightsinkin edustavan kyseistä tyylisuuntaa.

Kyllä. Lähdimme liikkeelle villillä ajatuksella, että keveimmillään olemme kuin Michael Bolton ja raskaimmillaan kuin Morbid Angel. Tai ainakin otamme nämä vaikutteet, heitämme tehosekoittimeen ja katsomme sitten mitä syntyy. Itse mietin tekemiäni lyriikoita välillä hieman korvat punottaen, mutta kun nämä lyriikat sekä melodiani sekoittuvat raskaisiin riffeihin, lopputuloksena on mielestäni varsin tuore ja omaperäinen yhdistelmä. Oma ääneni on kuitenkin enemmän pop kuin heavy, joten tämäkin luo mielenkiintoisen kontrastin musiikkiin. Toki materiaalissa on paljon AOR-vaikutteita, mutta emme halua varsinaisesti lokeroida itseämme, sillä levyltä löytyy niin monenlaista kamaa.

Levytyssopimus ja debyyttialbumi

Frontiers Records. Miten sopimus syntyi?

Teimme 3-4 biisin demon, jota lähetimme muutamaan eri levy-yhtiöön. Meillä oli neuvotteluyhteys neljän yhtiön kanssa, joista yksi oli Saksasta, yksi Englannista ja yksi Jenkeistä. Frontiers tuli viimeisenä mukaan peliin ja he tarjosivat meille sopimusta, johon emme heti tarttuneet. Halusimme ensin puntaroida hieman tarjousta omien taustajoukkojemme kanssa.

Miten bändin levytyssessiot toteutuivat?

Levylle on päätynyt matskua aivan ensimmäisistä sessioista vuodelta 2015, mutta kamaa on jalostettu ja hiottu tässä ajan mittaan. Ensimmäiset sessiot olivat syksyllä 2015 ja viimeiset alkuvuodesta 2017, jolloin mukaan tuli rytmisektio, joka soitti osuutensa valmiiden pohjien päälle. Albumi tehtiin neljässä sessiossa ja jokaisessa sessiossa syntyi biisejä. Ilkka on ollut melkoisen työllistetty tuotantohommiensa vuoksi, joten tämä tapa toimia sopi tällä kertaa meille. Studioon mennessä kappaleet olivat valmiita, eikä siellä ryhdytty enää varsinaisesti säveltämään. Toki biisit käytiin läpi miksausvaiheessa ja tarkistettiin, että soundit jne. olivat samansuuntaiset.

Miten päädyitte juuri näihin loppuyhtyeen muodostaviin miehiin, eli Jan-Erik Iivari (rummut) ja Harri Kokkonen (basso)?

Ilkka on tuntenut Harrin pitkään ja he ovat soittaneet aiemmin jo samassa bändissä, eli hän oli luonteva valinta. Me kolme olimme viime kesänä yhdellä keikalla ja yhtyeessä oli Jan-Erik rummuissa. Pidimme kovasti miehen meiningistä ja koska Ilkka oli tuottanut hänen bändiään aiemmin, Ilkka kysyi olisiko mies kiinnostunut liittymään The Nightsiin. Materiaalin kuultuaan Jan-Erik innostui hommasta ja homma oli valmis.

Ensimmäinen singlenne ”Welcome To The Show” ilmestyi 20.4. Mikä on tarina sinkun takana?

Saimme itse valita biisin, tosin alun perin oli tarkoitus julkaista ensin toinen kappale. Tähän on myös video, mutta aikataulujen muututtua levy-yhtiö pyysi toista sinkkua ennen ensimmäistä keikkaa. Biisi syntyi neljännessä sessiossa. Ilkalla oli intro valmiina, johon hän pyysi minua tekemään kappaleen, joka toimisi keikkojen ja levyn avauksena. Myös levy-yhtiö piti siitä, ja se päätyi ensimmäiseksi singleksi.

Mainitsit jotain uudesta musiikkivideosta?

Kyllä. Video ja toinen sinkku ilmestyvät kesäkuussa, sekä tämän lisäksi 1-2 sinkkua vielä ennen levynjulkaisua, joka tapahtuu 4.8.2017. Tämä 3-4 sinkun taktiikka tuntuu olevan Frontiersin vakiokuvio.

The Nights keikoilla

Teillä on edessä ensimmäinen keikka, mikä on fiilis sen suhteen?

Jännittää pirusti, mutta se kuuluu mielestäni asiaan.

Miltä keikkarintamalla näyttää muuten?

Ainoa sovittu keikka on perjantaina 5.5. Tavastialla Brother Firetriben kanssa, mutta tilanne on sen jälkeen avoin. Jotain on ollut ilmassa, mutta siitä on vielä tässä vaiheessa turha puhua.

Lopuksi mitkä ovat sinun oman musiikkihistoriasi viisi tärkeintä albumia? Älä analysoi liikaa, vaan anna palaa ne viisi levyä, jotka ovat tehneet sinuun suurimman vaikutuksen.

Huh! Ensimmäisenä on pakko mainita oma kautta-aikojen suosikkilevyni, eli Don Johnsonin ”Heartbeat”. Tämä timanttinen kasarilevy löytyy hyllystäni niin vinyylinä, CD:nä kuin myös C-kasettina. Toisena mieleen tulee Kissin ”Hotter Than Hell”. Soundit kyseisellä levyllä eivät varsinaisesti häikäise, mutta biisit ovat uskottamattoman kovia. Kolmantena TNT:n ”Intuition”. Mahtava levy ja voisin kuunnella kyseistä albumia joka päivä. Neljäntenä mukaan metalliosastoa, eli Slayerin ”South Of Heaven”. Dave Lombardo ja tuplat: täydellistä. Viimeisenä Def Leppardin ”Hysteria”. Siitä ei 1980-luku parane: melodiat, stemmat, tuotanto. Loistava levy.

Nyt sana on vapaa, eli millaisia terveisiä haluaisit lähettää Metalliluolan kuulijoille?

Heti alkuun on todettava on kunnia, että pääsimme haasteltavaksi. Tämä on meidän ensimmäinen haastattelu The Nightsin pohjalta, eli Metalliluola vei haastis-neitsyyden. Tsekatkaa levy, siellä on monenlaista kamaa. Sinkkubiisistä saatte hieman suuntaa, mutta albumille on päätynyt tavaraa laidasta laitaan.

Keikalla The Nightsilta kuultiin yhdeksän tulevan levyn yhdestätoista biisistä ja tämän perusteella yhtyeellä on pullat hyvin uunissa, sillä materiaali on vankkaa ja siitä löytyy melkoisesti hittipotentiaalia. Myös livenä bändi vakuutti, joten The Nights kannattaa ehdottomasti ottaa seurantaan. Tulevaa levyä odotellaan täällä suunnassa mielenkiinnolla. Livenä yhtyeen voi tarkistaa seuraavan kerran 5.5.2017 Helsingin Tavastialla Brother Firetriben kanssa.

Haastattelu: Ilkka Järvenpää
Kuvat: Jaakko Manninen & Pietari Hatanpää

The Nights Facebookissa.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here