Paul Gilbert – Behold Electric Guitar (2019)

Mr. Bigistä, Racer-X:stä sekä jo toistakymmentä levyä kestäneestä soolourastaan tunnettu kitaravirtuoosi Paul Gilbert on julkaissut uuden albuminsa ”Behold Electric Guitar”.

Levyn taustatarina on erikoinen. Gilbert sanoitti jokaisen biisin, jonka jälkeen hän hylkäsi ajatuksen lauletusta levystä (pois lukien albumin loppupuolelta löytyvä funk-henkinen ”A Herd Of Turtles”, jossa Gilbert pääsee esittelemään runonlausuntaa) ja käytti näitä lyriikoita pohjana sille, mitä hän yrittää biiseissä kitarallaan sanoa. Gilbert kertoi myös kuunnelleensa paljon jazzia, joten heti tässä vaiheessa Racer X-henkistä hard rock/heavy metal -virtuositeettia kaipaavat voivat laittaa levyn takaisin hyllyyn, ”Behold Electric Guitar” tuskin tulee olemaan teidän kuppinne teetä. Sen sijaan mikäli Miles Davisin fuusiokausi, Jimi Hendrix ja erityisesti Jeff Beck iskevät, uskon että albumi uppoaa kuin kuuma veitsi voihin, sillä sen verran maukasta kitarointia levy tarjoaa.

Omat suosikkini tältä levyltä löytyvät sen alusta ja lopusta. Letkeästi svengaava ”Things Can Walk To You” on parasta Jeff Beckiä sitten kitaristin 1970-luvun kulta-ajan ja videobiisi ”Havin’ It” groovaa kuin se kuuluisa hirvi. Muita nappiin osuneita raitoja ovat Deep Purplen ja jazzin parittava ”Love Is The Saddest Thing” sekä ”Everywhere That Mary Went”, jossa progressiivisen alun jälkeen uppoudutaan syvälle nivustaipeesta lähtevän grooven vietäväksi. Yhtään hutia levylle ei ole varsinaisesti päätynyt, vaan jokainen kappale puolustaa paikkaansa tällä Gilbertin yhdessä John Cunibertin (mm. Joe Satriani) kanssa live-henkisesti tuottamalla albumilla.

Lopuksi on annettava erityismaininta Gilbertin huimalle slide-kitaroinnille, jota en ole tottunut mieheltä kuulemaan, sekä hurjalle rytmisektiolle (Roland Guerin bassossa, sekä rummuissa vaihtelevat Bill Ray, Brian Foxworth ja Reinhaldt Melz). ”Behold Electric Guitar” on mainio levy, joka tarjoaa jälleen uuden puolen tämän virtuoosimaisen kitaristin osaamisesta.

8+/10

Ilkka Järvenpää

2. I Own A Building
3. Everywhere That Mary Went
4. Love Is The Saddest Thing
5. Sir, You Need To Calm Down
6. Let The Battery Die
7. Blues For Rabbit
8. Every Snare Drum
9. A Snake Just Bit My Toe
10. I Love My Lawnmower
11. A Herd Of Turtles
12. Things Can Walk To You

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here