Kesäkiertueiden päätös: Kotiteollisuus ja Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus @ Tuuloksen Kapakanmäki 21.8.2021.

MAINOS:Kotiteollisuuden ja Trio Niskalaukauksen kesän keikat saatiin toteutettua voimassa olevista tapahtumarajoituksista huolimatta lähes suunnitellusti ja yhtyeiden kiertueet päättyivät yhteisesiintymiseen Tuuloksen Kapakanmäen tanssilavalle.

Metalliluola oli paikalla ja illan aikana nähtiin paljon iloisia ilmeitä, mutta myös tietynlaista haikeutta. Yhtyeiden jatkosuunnitelmat keikkojen osalta ovat taas hämärän peitossa, kun mitään varmuutta maailmaa piinaavan viheliäisen pandemian laantumisesta ei ole.

Pitkän linjan yhtyeiden esiintymisiä oli paikalle saapunut seuraamaan kohtalainen joukko raskaan musiikin ystäviä, mutta nykytilanne on vaikea kaikille alan toimijoille. Lippuja ei uskalleta ostaa ennakkoon, koska riski peruuntumisille on suuri ja lisäksi osa jättää tulematta paikalle tartuntojen pelossa. Kapakanmäellä ja myös muissa käymissäni tapahtumissa on tästä huolimatta ollut riittävän väljää, joten turvavälien pitäminen on ollut hyvin mahdollista, eli tästä kiitos järjestäjille.

Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus aloitti illan ja vanhojen klassikoiden lisäksi settilistalla runsaasti tilaa annettiin myös tuoreimpien ”Mahdoton Yhtälö” (2020) ja ”Lauluja Suomesta” (2017) -albumien kappaleille. Kokonaisuus oli tasapainoinen ja toimiva, näyttävien valojen tehostaessa tummanpuhuvaa show’ta. Keikan lopuksi yhtye nappasi lavalle yhteiskuvaan paikalla olleen ja asiaan kuuluvasti Niskalaukaus-paitaan sonnustautuneen kuusivuotiaan pikkutytön, joten Niskalaukauksen musiikki elää ja voi hyvin jo useassa sukupolvessa.

Kotiteollisuus tarjosi omassa osiossaan myös vahvaa tekemistä. Jouni Hynysen ja kumppaneiden otteita oli ilo seurata ja täytyy sanoa, että olin yhtyeen esiintymisestä positiivisesti yllättynyt. Monta heikompaa keikkaa olen heiltä nähnyt, mutta nyt homma oli vahvalla mallilla.

Esityksen aikana koettiin myös suuria ja haikeita tunteita, kun bändin pitkäaikainen teknikko Illi Broman kutsuttiin lavalle kiitoksia varten, vetäytyen keikan jälkeen eläkkeelle Kotiteollisuuden roudausrumbasta. Metalliluola toivottaa Illille hyviä eläkepäiviä!

Haikeus ja suuri suru ovat kohdanneet Kotiteollisuutta lähiaikoina muutenkin ja juuri Kapakanmäen keikkapäivän tienoilla tuli kuluneeksi vuosi yhtyeen bussikuski Hese Tolosen traagisesta kuolemasta liikenneonnettomuudessa.

Kotiteollisuuden ”Jumalattomat”-albumi sai julkaisunsa toukokuussa 2021 ja kyseessä on mittavan uran tehneen yhtyeen jo 17. pitkäsoitto. Tuoretta levyä esiteltiin keikkatilanteessa neljän kappaleen verran, mutta oman osansa ja yleisöltä parhaan vastaanoton saivat tutut vanhat klassikot.

Kokonaisuutena Kapakanmäen illassa koettiin laadukkaat esitykset näiltä maamme raskaan rockin veteraaneilta. Oheisen kuvagallerian myötä voi hypätä tämän perinteikkäällä tanssilavalla rokatun tapahtuman tunnelmiin.

Teksti ja kuvat: Hannu Juutilainen ©Metalliluola

+ artikkelit

Perinteisen raskaan rockin ja melodisen metallin ystävä. Livekeikkojen ja (vinyyli)levymusiikin suurkuluttaja. Musiikin ohella vapaa-aikaan kuuluvat viskiharrastus ja frisbeegolf. Kamera on mukana keikalla kuin keikalla.