Scenes From A Memory: Dream Theater @Club Teatria, Oulu 18.1.2020.

0
722

Progressiivisen metallin jättiläinen Dream Theater teki osana laajaa ”Distance Over Time” -kiertuettaan kaksi keikkaa Suomessa.

Ensimmäinen näistä oli Helsingin Jäähallissa, ja toinen keikka vei bändin kokonaan uuteen kaupunkiin eli Ouluun. Metalliluola oli paikalla molemmissa kaupungeissa. Itselleni osui kohdalle näistä keikoista Oulun Teatrian veto, jossa minulta paukahti myös DT-neitsyys, sillä en ollut aiemmin bändiä livenä nähnyt.

Setti 1

Ouluun rantautunut kiertue oli jaettu koko illan kestäväksi tapahtumaksi. Ensimmäinen setti oli rakennettu pitkälti yhtyeen viimeisimmän albumin ”Distance Over Time” (2019) ympärille, jolta soitettiin neljä kappaletta. Tämän lisäksi kuultiin kaksi muuta 2000-luvun Dream Theater -biisiä, eli ”Black Clouds & Silver Liningsilta” (2009) löytyvä ”A Nightmare To Remember” sekä ”Systematic Chaosin” (2007) ”In The Presence Of Enemies, Part I”. Hyväntuulinen bändi valtasi lavan tarkasti klo 20.30 ja oli yleisön kanssa hereillä heti alusta saakka.

Erityisesti kitaristi John Petrucci nautti silminnähden esiintymisestä Teatrian runsaalle yleisölle. Omaan makuuni ensimmäisestä setistä iskivät parhaiten uusimmalta levyltä löytyvät ”Fall Into The Light” ja ”Barstool Warrior”. On varmaan turhaa erikseen mainita yhtyeen huimaa soittotaitoa, mutta silti bändin virtuositeetti onnistui yllättämään myös varsin aktiivisen keikoilla kävijän. Soittotaito on yksinkertaisesti huikea. Toki on tunnustettava, kun kappaleiden kesto alkaa olla reilusti yli 10 minuuttia, niin keskittymiskyky alkaa väkisin herpaantua.

Setti 2

20 minuutin tauon jälkeen Dream Theater palasi lavalle ja keskittyi juhlistamaan vuonna 1999 ilmestynyttä ”Metropolis Pt. 2: Scenes From A Memorya”. Konseptilevyjen klassikoksi laskettava albumi osui julkaisuaikana oman Dream Theater -fanitukseni vedenjakajaan. Pidin kovasti ”Images & Wordsista” sekä ”Awakesta”, mutta tämän jälkeen bändi putosi omalta kartaltani pois yli kymmeneksi vuodeksi. Tunnustan, että kuuntelin kyseisen levyn läpi ensimmäisen kerran vasta viikkoa ennen Teatrian keikkaa, saadakseni jonkinlaista tuntumaa siihen mitä illalta oli odotettavissa.

Puoli-akustinen ”Regression” avasi pelin ja heti oli selvää, että Dream Theaterin toista settiä voisi kuvata siksi kuuluisaksi saarnaksi käännytetyille, tai levyä lainaten hypnotisoiduille. ”Overture 1928” -instrumentaalin jälkeen vuorossa oli oma suosikkibiisini, eli komea ”Strange Déjà Vu”, joka toimi kuin se kuuluisa junan vessa.

Levyllä ”Metropolis Pt. 2: Scenes From A Memory” on komeaa kuunneltavaa, mutta mikäli mahdollista, tämä eepos nousee aivan uusiin korkeuksiin livetilanteessa. Koukeroiset sävellykset seurasivat toisiaan, joista parhaiten toimivat kaunis balladi ”Through Her Eyes” ja bändin virtuositeetin toiseen potenssiin nostava ”The Dance Of Eternity”. Yhtye soitti odotetun upeasti ja konseptilevyn tarina heräsi henkiin myös lavan takana olleella massiivisella screenillä nähtyjen videopätkien myötä. ”Finally Freen” viimeisten tahtien jälkeen yhtye poistui lavalta, palaten esittämään vielä ”Distance Over Timelta” löytyvän ”At Wit’s Endin”. Paikalta poistuva Teatrian arviolta hieman alle 3000-päinen yleisö vaikutti vähintään tyytyväiseltä näkemäänsä ja erityisesti kuulemaansa. Samaa mieltä oli myös Metalliluolan toimittaja: mainio keikka.

Loppuun on todettava, että James LaBrien keskustelua herättäneet ääniongelmat loistivat Oulun keikalla täysin poissaolollaan, sillä mies lauloi hyvin. Jos jotain negatiivista illasta hakee, niin pieni miinus voidaan antaa soundeista. Erityisesti ensimmäisessä setissä bändin soundi oli välillä keskinkertainen tai jopa heikko, jota korkea volyymitaso ei ainakaan parantanut. Toiseen settiin soundit paranivat selkeästi, mutta yhtyeen miksaaja jäi selvästi omassa suorituksessaan jälkeen soittajien suoritustasosta.

Teksti: Ilkka Järvenpää
Kuvat: Mia-Maria Kerovaara-Järvenpää ©Metalliluola

Setti 1.

1. Untethered Angel
2. A Nightmare To Remember
3. Fall Into The Light
4. Barstool Warrior
5. In The Presence Of Enemies, Part I
6. Pale Blue Dot

Setti 2. (Metropolis, Part 2: Scenes From a Memory):

7. Regression
8. Overture 1928
9. Strange Déjà Vu
10. Through My Words
11. Fatal Tragedy
12. Beyond This Life
13. Through Her Eyes
14. Home
15. The Dance Of Eternity
16. One Last Time
17. The Spirit Carries On
18. Finally Free
Encore:
19. At Wit’s End

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here