Haastattelussa Jalometallin promoottori Marco ”Järkkä” Järvenpää

Oululainen Jalometalli-festivaali saa tänä kesänä täyteen 15 vuotta. Perinteisesti festari on järjestetty elokuun toisena viikonloppuna, mutta tänä kesänä ensimmäistä kertaa neljän lavan voimin päräyttävä Jalometalli on jo heinäkuun toisena viikonloppuna 8-9.7. Juhlavuoden kunniaksi Metalliluola päätti jututtaa festivaalin promoottoria Marco ”Järkkä” Järvenpäätä

Miten festarijärjestelyt ovat edenneet?

  • Ihan hyvin. Tämä vuosi on ollut hieman haastava, sillä mukana on ollut pari meistä riippumatonta muuttujaa. Tällä hetkellä tilanne on kuitenkin järjestelyiden suhteen hyvä ja hommat ovat alkaneet selkeytymään.

Miten hakuprosessi esiintyjien kanssa tänä vuonna sujui?

  • Bändien buukkaamisessa ei ole ollut suuria eroa aiempiin vuosiin. Menimme tapamme mukaan muutama bändi kerrallaan ja löimme lukkoon ne mitkä tärppäsivät. Tämän jälkeen jatkettiin eteenpäin muutaman potentiaalisen bändin erissä.

Mitkä ovat omat suosikkisi vahvan artistikattauksen joukossa?

  • Siellä on monta suosikkia. Jos pari pitää valita, niin Anthrax ja Thyrane ovat ne, joiden keikkoja henkilökohtaisesti odotan eniten.anthraxjalometalli

Tänä vuonna Jalometalli on kuukauden totuttua aiemmin. Miksi päädyitte tähän muutokseen?

  • Tähän on monta syytä. Muutokseen ei päädytty kiireellä, vaan asiaa mietittiin kauan. Toisaalta sopiva hetki ajankohdan muuttamiseen tuli nyt ja me toimimme. Sen haluan lisätä, että fiilis tämän muutoksen suhteen on hyvä.

Viime aikoina on ollut paljon keskustelua siitä, että ihmiset eivät enää käy entiseen tapaan klubikeikoilla. Onko tämä heikko klubikeikkojen tilanne näkynyt festarilippujen myynnissä?

  • Meillä tilanne on hyvä, sillä Jalometalli on aikataulua edellä lipunmyynnin suhteen. Tähän ei voi tuudittautua, vaan aina on mietittävä miten tätä hommaa voisi saada kehitettyä paremmaksi. Jos tuota keikkameininkiä miettii, niin livekeikat eivät ehkä enää iske samoin nuoremmille, kuin ne aikoinaan iskivät esimerkiksi meihin sen ikäisinä. Ihmisillä on helvetisti ajanviettomahdollisuuksia. Vapaa-ajasta kilpailee monet muutkin yrittäjät ja palvelut. Kyseessä on koko musa-alaa koskeva ilmiö. Kyseessä ei ole pelkästään keikat. Myös musan merkitys ihmisille ja millainen on heidän ns. ”musakäyttäytyminen” on muuttunut todella paljon. Toistaiseksi isot tapahtumat vetävät, koska ihmiset haluavat kokemuksia. Mistä johtuu, että klubikeikoilla ei porukkaa enää käy? Ehkä rankemmasta rokista/hevistä on tullut liian salonkikelpoista? Missä on nykyään rokin kapina? Toisaalta ihmisiä tuntuu nyt kiinnostavan hieman erilainen musa, kuin rankempi rock. Mutta suosio menee sykleissä. Nyt on tilanne tämä.

jalometalli

Kuinka tiukilla promoottori on festareiden aikana? Tuleeko mieleen hankalia tapauksia ja miten niistä selvittiin?

  • Vuodet eivät ole samanlaisia. Itse teen työni pitkälti ennen festareita. Festareiden aikana katselen asioita periaatteessa maksavan asiakkaan silmin. Tarkkailen mikä on meininki ja mietin voisiko jonkun jutun tehdä seuraavana vuonna paremmin. Nykyään ongelmien ratkaiseminen on keskitetty eri asioista vastaaville työntekijöille festareiden aikana. Mitään erityistä tapausta en halua tässä nostaa nyt esille. Aika jouhevasti on kaikki mennyt.

Jalometalli on tänä vuonna ensimmäistä kertaa K-18. Miksi?

  • Tämä on puhdasta matematiikkaa. Se osa lipuista, minkä alaikäiset ostavat on vuosien varrella romahtanut. Festivaalin pitäminen sellaisena, että sinne pääsee myös alaikäiset maksaa melkoisesti. Valitettavasti lippuja on myyty alaikäisille sen verran vähän, että olemme pystyneet kattamaan sillä myynnillä vain pienen osan edellä mainitsemistani kuluista.

Lopuksi, koska tiedän, että olet innokas urheilumies, niin on pakko kysyä kuka voittaa futiksen EM-kisat?  Samalla voit lähettää terveisiä haluaisit Metalliluolan lukijoille.

  • Metalliluolan lukijoille lähetän sellaiset terveiset, että tervetuloa juhlimaan 15 vuotta täyttäviä festareita. Meillä on tänä vuonna kokonaan uudistettu alue ja ensimmäistä kertaa 4 lavaa. Tavoitteena on järjestää toistaiseksi paras Jalometalli. Futiksesta totean sen, että sydän toivoo Englannin voittavan. Mutta ja tämä ärsyttää tunnustaa: järki sanoo kuitenkin, että voittaja on Saksa.

Metalliluola kiittää Marcoa haastattelusta ja toimittaja toteaa, että toivottavasti Marcon sydän on futiksen suhteen oikeassa.

15:ta Jalometalli Oulussa 8-9.7.2016

http://www.jalometalli.net/

Jalometalli 2016 facebookissa https://www.facebook.com/events/1527244027590895/

Toimittaja: Ilkka Järvenpää

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here