Whitesnake – 1987 (1987)

MAINOS:Vuoteen 1987 tultaessa Whitesnaken ura oli tasaisessa nousukiidossa. “1987”-albumia edeltäneet Come An´Get It” (1981), “Saints & Sinners” (1982) sekä “Slide It In” (1984) olivat loistavia hard rock -levyjä, joiden varaan oli hyvä lähteä rakentamaan seuraajaa. Edellisten albumien rouhea rock sai ajan hengen mukaisesti väistyä kaupallisemman ja siloitellumman soundimaailman vallatessa alaa.

Myös kokoonpano johtohahmo David Coverdalen toimesta laitettiin uusiksi ja vanhat konkarikitaristit Bernie Marsden sekä Micky Moody olivat saaneet jo aiemmin siirtyä komeampien siloposkien ja nopeampaa soittotaituruutta edustavien muusikkojen tieltä. Vuonna 1987 elettiin hair metallin kulta-aikaa ja MTV:n vaikutus levyjen myyntilukuihin oli suuri.  Menestystä varten tarvittiin videohitti tai useampi, jotta bändille saataisiin näkyvyyttä taivaskanavilla ja sitä myöten uusia faneja. Videoita “1987”- albumilta lohkottiin peräti neljä kappaletta. “Still Of The Nightista” muodostui jopa MTV:n historian toivotuin video.

Albumin avaava “Crying In The Rain” oli julkaistu aiemmin jo “Saints & Sinnersilla” kuten myös “Here I Go Again”, joka myös tehtiin amerikkalaiselle yleisölle uusiksi. Tämä veto todella kannatti, sillä “Here I Go Again” nousi USA:n singlelistan paalupaikalle ja siitä tehty video pyöri MTV:n videorotaatiossa yötä päivää. “Crying In The Rainia” kuunnellessa kuulee kuinka bändi rockaa hienosti ja soitto soi ilmavasti. Näin rouheaa rock-vetoa ei singleksi tohdittu laittaa, eikä vielä seuraavana tulevaa “Bad Boysia”. Kyseessä on rivakka raita, joka on jäänyt suotta albumin suurien hittien varjoon. Whitesnake on kaivellut biisiä aika ajoin settiinsä ja tämä on livenä takuuvarma tunnelman nostattaja.

”Still Of The Night” on yksi albumin kulmakivistä ja jo biisin ensitahdeista kuulee, että tämä kappale on suuri! Coverdalen laululle on jätetty paljon tilaa ja säkeistön rakenne tuo mieleen Led Zeppelinin “Black Dogin”, jossa instrumentit ja vokaaliosuudet vuorottelevat samalla tavalla. Coverdale ja kitaristi John Sykes ovat oivaltaneet tämän ja kenties myös Zeppelinin “Whole Lotta Loven” merkityksen, koska myös väliosassa on jotain perin tuttua. Lainaa tai ei, on tämä kappale albumin ehdoton valttikortti, joka ei ole 30 vuodessa menettänyt tehoaan piiruakaan.

A-puolen päättävä “Here I Go Again” ei esittelyjä kaipaa, sillä kappaleen ovat varmasti kuulleet kaikki hard rockista pitävät. Kyseessä on albumin suurin hitti ja monelle se tuttua tutumpi klassikko niin kotibileissä kuin kissanristiäisissä. “Give Me All Your Love” jatkaa takuuvarmaa putkea ollen jälleen loistava taidonnäyte tarttuvasta kertosäkeestä ja tasaisen tappavasta biisintekotaidosta. Tämä raita siis julkaistiin sekä singlenä, että videona. Coverdalen huokaillessa “Give me all your love tonite… I´ll do anything for you…” voi vain kuvitella naisten reaktioita niin konserteissa kuin kotioloissa.

Jotta kolmen hittisinglen suora ei suotta katkeaisi on seuraavaksi sijoitettu “Is This Love” jälleen yksi kultainen naula albumin arkkuun. Monelle myös se kirkkain sellainen. Ilmavasti rullaava rakkauslaulu, jossa on jotain taianomaisen kaunista, jota eivät lukemattomat kuuntelukerrat saa haalistumaan. Miljoonat silmäkulmat lienevät kostuneet tätä kuunnellessa ja tulevat näin tekemään jatkossa niin kauan kuin Whitesnake tätä palloa kiertää ja kappaletta konserteissaan esittää.

“Children Of The Night” ja “Straight For The Heart” jäävät auttamattomasti edeltäneen hittiputken jälkeen, mutta ne toimivat yksittäisinä raitoina mainiosti kun niitä ei kuule heti tuon suoran jälkeen. Kyseessä siis pari ripeämpää hard rock -palaa, joissa väläytellään soiton riemakkuutta sekä näppäriä ja tarttuvia kertosäkeitä riittävissä määrin.

kuvakaappaus

“Don´t Turn Away” päättää albumin vinyyliversion ja harmittavasti kyseessä on vain keskivertotasoa oleva biisi kun sitä vertaa albumin muuhun kappalemateriaaliin. Huono se ei missään tapauksessa ole, aavistuksen väärässä seurassa vain.

CD-painokselta löytyy pari raitaa lisää vielä päätteeksi. “Looking For Love” on hieno balladi, joka sisältää mainion kertosäkeen, komean kitarasoolon sekä tunnelmallisen säemelodian. “You´re Gonna Break My Heart Again” on puolestaan melko mitäänsanomaton sävellys, jonka säkeistö toimii jostain syystä kertosäettä selvästi paremmin. Kyllä tämä taustamusiikkina menee, mutta kiekon kaikki muut vedot ovat tätä parempia, joten “putoamisen” CD-bonukseksi ymmärtää.

“Slide It In” -levyn Amerikan versiossa soittanut kitaristi Sykes oli vielä mukana levyttävässä kokoonpanossa ollen myös toinen albumin pääsäveltäjistä, mutta kun raidat oli saatu purkkiin, laittoi David Coverdale paletin uusiksi ja antoi koko yhtyeelle kenkää. Timantinkovaa uutta julkaisua lähti tien päälle promoamaan täysin uusista voimista koostuva bändi, joista jo sessioissa  avustanut kitaristi Adrian Vandenberg nousi Coverdalen uudeksi aisapariksi seuraaviksi vuosiksi.

Yhdysvalloissa nimellä “Whitesnake” ja Euroopassa nimellä “1987” julkaistua albumia pidetään yhtenä Whitesnaken ja 1980-luvun hard rockin parhaista levyistä ja samaa mieltä on ollut ostava yleisö tehden siitä vuosien varrella bändin selvästi eniten myyneen pitkäsoiton.

9/10

Tomi Nousiainen-Gunnar

1.Crying In The Rain
2.Bad Boys
3.Still Of The Night
4.Here I Go Again
5.Give Me All Your Love
6.Is This Love
7.Children Of The Night
8.Straight For The Heart
9.Don’t Turn Away
10.Looking For Love
11.You’re Gonna Break My Heart Again

+ artikkelit

Raskaamman musiikin aktiivinen kuluttaja. Rumpujen soitto on seurannut mukana kesästä 1985 asti ja bänditouhuissa on vaikutettu mm. entisen AC/DC-vokalisti Dave Evansin Finnish Badasses-yhtyeessä. Vapaa-aikaan kuuluvat kalastus, koirat ja lukeminen.