Battleaxe – Power From The Universe (1984)

[three_fourth]New wave of british heavy metal. Termi lienee tuttu kaikille metallipäille ja ensimmäiseksi genrestä mieleen tulevatkin mm. bändit Iron Maiden, Saxon ja Diamond Head. 80-luvun alkupuoli oli siis antoisaa aikaa metallimusiikin saralla ja toiminnan keskipite sijaitsi Englannissa. Battleaxe lukeutuu yhdeksi monista bändeistä jotka onnistuivat saamaan levytyssopimuksen ja murtautumaan yleisön tietoisuuteen esikoisalbumillaan Burn this town (1983). Musiikille riitti kysyntää ja yhtye levyttikin seuraavan albuminsa jo vuoden sisällä ensimmäisen julkaisusta.

Tämä albumi olikin sitten selkeää jatkumoa debyytin soundimaailmalle. Kitarariffit ja kulkevat kertosäkeet tuovat ensimmäiseksi mieleen vanhat Saxonin julkaisut. Power from the Universe lataa tiskiin kahdeksan metallipalaa joista varsinkin a-puolen biisit todellakin toimivat kuin junan vessa. Laulaja Dave Kingin ääinala kulkee matalista säemelodioista kertosäkeiden korkeampiin linjoihin ja ne tuovat biisien luonteeseen tarvittavan lisävärin. Kitarakuviot, jylhät basso ja rumpukuviot ja tuhti soundimaailma sopivat albumin luonteeseen upeasti.

Avausraita “Chopper Attack” lyö heti kovat tiskiin! Biisi on eräänlainen bändin anthem, tunnussävelmä jonka kaikki orkesteriin tutustuneet tietävät. Lähestyvät helikopterit, lyhyt intro ja sen jälkeen päästetään helvetti irti! Silkkaa jytinää alusta loppuun! Bändi tietää itsekin biisin arvon, sillä se teki biisistä videon muutama vuosi sitten. Seuraavana tuleva “Movin´ Metal Rock” höllää vauhtia keskitempoiseksi juntaksi. Ujeltavat kitarat, hieno riffi ja komea kertosäe toimivat hienosti. Tämä biisi olisi sopinut mainiosti MTV:n Headbanger´s Balliin! Upea on seuraavana tuleva “Licence to Rock” rallikin. Keskitemmolla jatketaan, upeiden kitara/rumpubreikkien siivittämänä. Yksinkertaisista ainesosista kudotaan kasaan toimiva raita. A-puolen viimeinen raita “Fortune Lady” tuo mieleen Def Leppardin Pyromanialta löytyvän “Too Late For Loven”. Nätti kitaraintro josta kappale lähtee kasvamaan kohti upeaa kertosäettä. Kappale kuuluu albumin parhaimpiin vaihtuvien rakenteidensa ja upean kitarasoolon johdosta. Lähes seitsemän minuutin kestollaan raita on albumin pisin ja kuuntelua kestävin. Arvostelijan lempiraita!

B-puolelta ei löydy aivan a-puolen tasoista ässämateriaalia. Keskitemmolla louhimista jatketaan, mutta kertosäkeissä ei oikein löydy. Kitarasoolot ovat kyllä komeita, mutta kappaleiden tasapaksuus vaivaa. Alkuun sijoitettu “Shout it Out” toimii säemelodialla ja upealla soololla, toisena tuleva “Over the Top” soljuu sujuvasti yhdestä korvasta sisään ja toisesta ulos. Kolmantena tuleva nimikappale lisää panoksia ja vauhtia. Tämä on sitä 80-luvun heavymetallia kitarariffeineen ja tuplabassareineen. Silti tästäkin tuntuu puuttuvan se…jokin. Mieleen kappale ei tahdo jäädä edes pakkotoistolla. Eikä lunasta odotuksia viimeisenä tuleva “Make it in Americakaan”. Samaa keskitempoa alusta loppuun. Kappaletta eivät pelasta kertosäkeeseen kaivetut kuorot ja säkeessä kuultava lehmänkellokaan. Melodia ei vain kanna.

Power from the universe on varsin kaksipiippuinen julkaisu. Levyltä löytyy vallan mahtavaa metallia, mutta myös tusinatavaraa joka on jostain syystä sijoitettu b-puolelle. 70-luvulla syntyneille metallifaneille albumi saattaa olla tuttu ja kehotankin orkesteria tuntemattomien kuuntelemaan “Chopper Attackin” musiikkivideon.

8 / 10

Tomi Nousiainen-Gunnar[/three_fourth]
[one_fourth_last]
battleaxe
1.Chopper Attack 04:19
2. Metal Rock 04:13
3. Licence To Rock 04:23
4. Fortune Lady 06:49
5. Shout It Out 04:09
6. Over The Top 05:09
7. Power From The Universe 03:56
8. Make It In America 05:07[/one_fourth_last]

Website | + artikkelit

Levylautasella soi raskaamman musiikin osalta lähinnä black metal, Volbeat sekä Metallica. Läheinen suhde myös 90-luvun death metaliin. Levyhyllyjä täyttävät myös itärannikon hip hop - albumit. Työstä ja musiikista jäävä vapaa-aika kuluu kuntosalilla, lätkäkaukalossa, fudiskentän reunalla sekä customoidulla harrikalla kruisaillessa. Harrastuksiin lukeutuvat myös elokuvat, tv-sarjat, vinyylit ja lukeminen. - Fire Walk With Me-