Perikato – Kuka Hyötyy? (2016)

MAINOS:Perikato on perinteinen HC-punkbändi, joka genrelle tyypilliseen tapaan sylkee sanomansa vasten kuulijan kasvoja sekunneissa, ei minuuteissa. Kertosäkeet, soolot sekä tarttuvat melodiat kuuluvat kastiin tuntematon käsite ja mieli saakin olla melko lailla yhdessä tilassa sanoman vastaanottaakseen. Koska bändi on täynnä vimmaa ja aggressiota, vaaditaan samaa myös kuulijalta. Tätä ei vain osaa käsitellä rauhallisella mielellä ollessaan eikä tämä genre nössöille liene tarkoitettukaan. Lähinnä tulee mieleen grillijono kello neljä aamuyöllä ja adrenaliinin määrä kun jonossa syntyy kärhämää. Taustamusiikista verilöylylle voisi aivan hyvin vastata Perikato tai sen ilmeinen esikuva Terveet Kädet ym. vuoden 1982 HC-bändit.

Kyseessä on bändin ensimmäinen täyspitkä ”Kuka Hyötyy?” joka on ilmestynyt Svart-levymerkin kautta. CD- muodossa julkaisu käsittää 38 biisiä ja murskaava kappalemäärä käsitellään muutamaa minuuttia vaille puolessa tunnissa. Itse albumi on “vain” 18 raidan mittainen vinyylillä, mutta CD-bonuksena kuulijoita on hemmoteltu kahdella aiemmin vain 7-tuumaisena julkaistuilla vinyli-EP:llä, joiden äänimaailma eroaa itse albumin kolkosta ja kitaroita sortavasta karuudesta edukseen. Bonuksia on siis enemmän kuin varsinaisen albumin biisejä!

Vaikka aika näyttää CD-soittimen taululla vähäiseltä, on koko tuotoksen kuunteleminen kertahommana vaikeaa. Tavaraa tulee vasten korvia siihen tahtiin ja sellaisella vimmalla, että tottuneempaa alkaa hirvittää. Myös albumin kehnolta kuulostava tuotanto on masentavaa kuunneltavaa nimenomaan kitaroiden osalta, jotka on painettu alas huudon ja rumpujen tieltä. Biisien sanoma liikkuu kyllä hyvillä laduilla ja pisteet täytyy antaa Svartille siitä, että ne on painettu myös CD-vihkoon bonuksia myöten.

Yhteiskunnan ongelmiin paneudutaan toden teolla näissä rykäisyissä, kuten jo biisien nimet antavat ymmärtää. ”Natokiima”, ”Tasa-arvon kupla”, ”Bileet Piilaaksossa” sekä ”Pienen miehen taistelu” toimivat esimerkkeinä bändin sanomasta. Se menköön yhtyeen keikalle ken uskaltaa sen sanomaa vastaanottaa. Siellä lienee otollisin maaperä vastaanottaa tälläinen turpasauna. Samalla muistaen kuitenkin olla koko ajan varpaillaan ja juosta tarvittaessa niin lujaa kuin jaloista lähtee, koska tälläinen aggressio luo aggressiota myös kuulijoihin.

7/10

Tomi Nousiainen-Gunnar

1 Kuka Hyötyy?
2 Edullista Huomista
3 Kastraatio
4 Suuri Jälleentuhoaminen
5 Natokiima
6 Maa
7 Tuhon Rihmasto
8 Neukkusimulaattori
9 Geneettinen Käsky
10 Uusliberaalin Unelma
11 Hyvinvoinnin Ongelma
12 Hyödytön
13 Tasa-arvon Kupla
14 Huono Tuote
15 Bileet Piilaaksossa
16 Viimeinen Salakaato
17 Pienen Miehen Taistelu
18 Korjausliike
19 Häviäjä Itsekin
20 Katastrofin Uhalla
21 Sotaa Vientituotteena
22 Sukupuuttojen Maa
23 Taantuma
24 Kovat Ajat
25 Heikompi Aines
26 Sotaa
27 Kadotuksen Ytimessä
28 Otan Vastan Kaaoksen
29 Jälkiteollinen Painajainen
30 Varman Tuhon Merkit
31 Oikeus Kuluttaa
32 Vääjäämätön Kuolema
33 Perikato
34 Äänestäjä
35 Aika Kärsiä
36 Sodan Kauhu
37 Mattopommitus
38 Orjakansa

+ artikkelit

Raskaamman musiikin aktiivinen kuluttaja. Rumpujen soitto on seurannut mukana kesästä 1985 asti ja bänditouhuissa on vaikutettu mm. entisen AC/DC-vokalisti Dave Evansin Finnish Badasses-yhtyeessä. Vapaa-aikaan kuuluvat kalastus, koirat ja lukeminen.