AC/DC – The Razor´s Edge (1990)

Boogiekone AC/DC sai vuonna 1980 ”Back In Black” -albumin julkaistuaan sellaisen boostin uralleen, ettei sen jälkeen bändillä ollut rahallisesti hätäpäivää. Yhtyeen suosio nousi kovaan nousuun ja se jatkui vielä seuranneen levyn ”For Those About To Rock” (1981) julkaisun jälkeen hurjana.

Asioilla on tapana muuttua, hittialbumin suosiota, kun tuntuu olevan mahdotonta toistaa, saati ylittää. Suosio alkoi hiipua ja pari vaatimattomampaa albumijulkaisua (”Flick Of The Switch” 1983 ja ”Fly On The Wall” 1985) antoivat viitteitä siitä, että jatkuva levy-kiertue-levy -rutiini alkoivat kuluttaa voimavaroja, eikä kyseisiltä pitkäsoitoilta löytynyt sellaista hittiä, mikä olisi nostanut bändin jälleen uuteen nousuun. Alkuvuodesta 1988 ilmestynyt ”Blow Up Your Video” sisälsi kuitenkin kappaleen, joka herätti ostavan yleisön mielenkiinnon. Vaikka itse albumi oli luvalla sanoen heikko, löytyi siltä hittibiisi ”Heatseeker”, jonka suosion siivittämänä AC/DC kiersi palloa kuin hamsteri juoksupyörää. Bändin kulisseissa kutenkin tapahtui muutoksia, kun seuraajaa ”Blow Up Your Videolle” alettiin rakentaa kasaan.

Malcolm Young oli saanut tarpeekseen ryyppäämisestä ja häntä ”Blow Up Your Video” -kiertueella paikannut Stevie Young oli kutsuttu hätiin tuuraamaan alkoholismista toipuvaa kitaristia. Toipuminen sujui onnistuneesta ja Malcolm pääsi kuiville, ruudin ollessa jälleen kuivaa sekä riffikynän osoittaessa terävöitymisen merkkejä. Seuraava muutos koski rumpujakkaralla istuvaa kaveria. Vuonna 1983 Phil Ruddin korvannut Simon Wright lähti Dioon ja vapautti velvoitteet Chris Sladelle, joka hoiti homman bändissä viiden vuoden ajan. Viimeinen tärkeä muuttuja oli tulevan albumin tuottaja. Mutt Langen menestysresepti kolmen kovan levyn tuottajana haluttiin toistaa kovassa nosteessa olevan Bruce Fairbairnin kanssa. Fairbairnin meriitteihin lukeutuivat mm. menestysalbumit Bon Jovin ja Aerosmithin kanssa. Näillä muutoksilla AC/DC oli valmis laittamaan maailman polvilleen.

”The Razor´s Edgelle” valikoitui peräti kaksitoista raitaa, mikä teki siitä bändin pisimmän pitkäsoiton siihen mennessä. CD-aika oli koittanut ja kuluttajat alkoivat tajuta musiikkia löytyvän albumeilta totuttua kymmentä raitaa enemmän. Tämä taas johti vääjäämättä siihen, että esiin tuotiin myös täytemateriaalia kokonaisuuden kärsiessä. Ikävä kyllä myös ”The Razor´s Edge” kärsii tästä. Kovan luokan fanit tietysti ottavat vastaan kaiken rakkauslasit silmillään, mutta kyllä raidat ”Mistress For Christmas” ja ”Good Riddance To Bad Luck” olisivat joutaneet sinkun B-puoliksi. Onneksi loput kymmenen kappaletta ovat silkkaa AC/DC:tä eli asian ytimessä ollaan!

Kärkisinkku ”Thunderstruck” käynnistää albumin ollaan pyhän asian äärellä ja AC/DC toimittaa loistavalla tavalla. Edelleen bändin parhaisiin biiseihin lukeutuva tanakka boogieveto kuullaan edelleen jokaisella yhtyeen keikalla. Kertosäe ja maaninen mullikuoro ovat todella hyvälle mielelle tuova yhdistelmä.

Kuva: Terry O´Neill/Getty Images

”Fire Your Guns” on todella rivakka veto ja esitettiin myös takuuvarmasti albumin kiertueella suurimmalla osalla keikoista, kuten tehtiin myös sinkkuna julkaistun kaupallisemman ”Moneytalksin” osalta. Sen aikana keikoilla katosta satoi mukavia matkamuistoja, eli Angus Youngin pärställä koristeltuja Amerikan dollareita. Muistan niitä Helsingin keikalta maaliskuussa 1991 Jäähallin lattialta myös itse noukkineeni.
Albumin nimibiisi on loistava, mutta tunnelmaltaan synkempi ja uhkaavampi värssy, joka myös livesettiin nostettiin. Kappale kuuluu albumin parhaisiin tunnelman ja raskaan poljennon vuoksi. Raita tuo myös mukavaa vaihtelua iloisten raikulisovitusten joukkoon.

Joululaulun mieleentuova ”Mistress For Christmas” taas on aivan toista maata. Introon kaivetut kulkuset eivät vaan sovi tämän yhtyeen soitinvalikoimaan, vaikka kuinka pinkit sydänlasit silmillä sitä kuuntelisi. Todella tylsä ja kehno biisi siis joka ei tunnu lähtevän lentoon niin millään. ”Blow Up Your Videon” materiaalin joukossa se olisi ollut kuin kotonaan, koska siltä albumilta ei tähtihetkiä liikaa löytynyt.

Onneksi tahti kääntyy taas todella rivakkaan suuntaan ”Rock Your Heart Outin” tärähtäessä kauttimista. Kappaleen alku on mielenkiintoista kuultavaa, sillä Chris Slade pääsee väläyttämään taitojaan siitä, kuinka bassariniskuja lyödään mitä hulluimpiin paikkoihin. Myös basisti Cliff Williams on päästetty irti ja hän soittaa omaa riffikuviotaan taustalla. Raita on onneksi tarttuva, vaikka erittäin epä-AC/DCmäinen.

”Are You Ready” on jälleen sinkkulohkaisu ja mainio sellainen. Kyseessä on sävellys, joka on takuuvarmaa boogieta alusta loppuun ja materiaalia, joka kelpasi nostaa myös kiertueen keikkasettiin. Oikeastaan koko albumin B-puoli on hienoa kuultavaa ”Good Riddance To Bad Luckia” lukuun ottamatta. Kyseinen kappale kalpenee tässä kovassa seurassa, johon se on joutunut.

Pakko on antaa vielä erityismaininta ja kukkamerkki ”Got You By The Ballsille”, joka on levyn unohdettu helmi. Raskaampi sovitus, jossa manataan bisnesmiehet alimpaan helvettiin ja puristetaan miestä oikeasta paikasta naisen toimesta, tuo aina hymyn huulille. Vaikka biisi on hyvin yksinkertainen, se toimii todella hienosti.

On myönnettävä, että tällä levyllä oikeat asiat loksahtivat oikeille paikoilleen. Biisimateriaali oli jälleen todella vahvaa, soittopuoli toimi julmetulla tavalla rumpalinvaihdoksesta huolimatta ja Fairbairnin tuotanto on tarkkaa sekä instrumentit hienosti esille tuovaa.

Albumin listasijoitukset olivat maarittelevia ympäri maailman, singlejulkaisut priimaa ja kiertue oli valtaisa menestys, jolta kelpasi julkaista hieno livetupla vuonna 1992. ”The Razor´s Edge” on siis ansaitun klassikkostatuksen omaava albumi AC/DC:n pitkässä katalogissa nousten hätyyttelemään jopa kärkisijoja; vähintään vokalisti Brian Johnsonin kauden osalta. 30 vuotta sitten julkaistun ”The Razor´s Edgen” parissa viihtyy edelleen mainiosti, mikä on merkki siitä, ettei aika tähän pure. Tämä on aina hienon albumin tunnusmerkki.

9/10

Tomi Nousiainen-Gunnar

1.Thunderstruck
2.Fire Your Guns
3.Moneytalks
4.The Razors Edge
5.Mistress For Christmas
6.Rock Your Heart Out
7.Are You Ready
8.Got You By The Balls
9.Shot Of Love
10.Let’s Make It
11.Goodbye And Good Riddance To Bad Luck
12.If You Dare

1 KOMMENTTI

  1. Tuo oli joskus taloudessamme cd:nä. Samaa levyä kuunneltiin joskus peruskoulussakin. Aloin pitää suosikkinani biisiä Fire your guns.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here