MAINOS:Järjestyksessään kuudes Maaliskuun Musta Messu järjestettiin ensimmäistä kertaa Lahden Finlandia-klubilla. Esiintyjäkattaus oli hyvin vaihtelevaa mm. Azaghalin black metalista, Lahti Burlesquen visuaalisesti näyttävään tanssiin, Bob Mälmströmin porvaricoreen, Kallomäen pakanametalliin ja The Gallow Dancen semi-akustiseen folk metaliin.

Poikkeuksena aikaisempiin vuosiin tapahtuma oli ikärajaton ja keikat olivat jaettuna kahdelle lavalle. Ikärajattomuus sai positiivista huomiota ja keräsi kiitoksia paikalla olijoilta. Esimerkiksi black metal -keikoille pääseminen on tulevaisuuden toivoille harvinaista herkkua. Nuorin bongaamani osallistuja oli alle 10-vuotias ja eleistä päätellen näytti nauttivan illasta.

Tapahtuma-aluetta jakoi aita joka erotti anniskelualueen muusta tilasta. Alue oli verrattain järkevästi suunniteltu jättäen molemmille puolille hyvin tilaa nähdä esiintyjät. Päälava eli KlubiStage oli kaikenikäisille sallitulla alueella pienemmän lavan KeskusmusiikkiStagen ollessa anniskelualueen puolella.

Se mitä jäin miettimään illan aikana, niin bändikilpailun voittajien esiintyminen tapahtui KeskusmusiikkiStagen puolella ja yleisömäärän perusteella anniskelualueen ulkopuolelta ei ollut mahdollisuuksia nähdä kyseisiä yhtyeitä. Toivottavasti tämä ei rajannut alaikäisiä faneja pois. Toisaalta Finlandia-klubin tila on rajallinen ja joitain kompromisseja on varmasti jouduttu tekemään.

Positiivisesti yllätti tilan akustiikan ja miksauksen onnistuminen. Esimerkiksi viime vuoden Sammiosalissa järjestettyyn Maaliskuun Mustaan Messuun verrattuna Finlandia-klubin akustiikka oli huomattavasti parempaa. Sammiosalissa raskaammat soundit ja etenkin bassot tuntuivat helposti puuroutuvan jos et seisonut lähellä miksauspöytää.

Suurin osa yhtyeistä selvisi myös ilman teknisiä ongelmia tai haasteita, mitä nyt bändikilpailun voittajan Anyalan ensimmäisessä biisissä vokaalit jäivät turhan hiljaisiksi.

Kommenteista päätellen esiintyjäkattauksen valinta oli hyvinkin onnistunutta. Ilta oli myös aikataulutukseltaan hyvin nopeatempoinen: esiintyjien välillä ei ollut kovinkaan montaa minuuttia vaihtoaikaa, mutta toisaalta se piti tapahtuman luonteen riittävän energisenä sekä mahdollisti suhteellisen järkevän lopettamisajan. Toisaalta, viimeisen yhtyeen eli Wolfheartin aikoihin yleisöä oli jo poistunut suurehko määrä. Oliko puolenyön jälkeen alkanut keikka siltikin liian myöhäinen veto?

Jonkin verran hämmennystä tuntui olevan ruokapaikkojen sijainneista. Sibeliustalossa oleva Ravintola Lastu oli auki koko illan, mutta olisin ehkä kaivannut selkeämpiä opasteita paikan päälle.

Kaiken kaikkiaan tämä Maaliskuun Musta Messu oli näistä kokemistani ehdottomasti paras. Ehkä pieniä kehityskohteita kaipaisi aikataulujen hiomiseen ja selkeyteen ruokapaikoista.

Maaliskuun Musta Messu 2024 esiintyjät:

KLUBISTAGE
Azaghal
Bob Malmström
Warmoon Lord
Where’s My Bible
Torture Killer
Wolfheart

KESKUSMUSIIKKISTAGE
The Gallows Dance
Sargassus
Anyala
Kallomäki
Lahti Burlesque

Raportti: Teppo Krogerus
Kuvat: Teppo ja Raisa Krogerus

+ artikkelit

Amatööriradiojournalisti, kahvin ja melodeathin suurkuluttaja.

+ artikkelit

Möröistä blues rockiin ja punkkiin seikkaileva nörtähtävä kameranainen. Jos en ole keikalla, niin olen todennäköisesti puuhaamassa hevosen kanssa, pelaamassa tai lukemassa Terry Pratchettia tai Jane Austenia muutama kissa sylissä.