Viime vuonna esittelyhaastattelussa ollut Anyala julkaisi keväällä debyytti-EP:n ”Conviction”.

Metalliluola tavoitti yhtyeen sähköpostin välityksellä käyden läpi EP:n sisältöä ja luomistyötä. Mukana myös kommentit Ravintola Torven keikasta kuvagallerian kera.

Hei! Mitä kuuluu?

Morjes! Meille kuuluu hyvää, kiitos kysymästä! Valmistaudumme parhaillaan ensimmäiseen kotikyläkeikkaamme Lahden Torvessa. Fiilis on korkealla!

Ensimmäisestä haastattelusta on kulunut yli vuosi eli mitä on muuttunut?

Noista ajoista on tapahtunut suurta kehitystä ja bändin toiminta on tehostunut huimasti. Tällä hetkellä keikkailemme aktiivisesti ja työstämme uutta musiikkia. Pian julkaistaan myös bändin virallinen nettisivu.

Teiltä tuli keväällä ”Conviction”-EP ulos, joten käydään sitä läpi. Minkälainen teos on kyseessä?

Kyseinen EP on meidän ensimmäinen konseptialbumimme, joka pyörii erilaisten rikosten ja henkisten kamppailujen keskellä. Idea konseptille lähti ”Southbound”-singlestä, joka määritti rikosaiheisen teeman. Tästä ideasta jalostui biisi ”North To Wilderness”. Lisäksi halusimme kokeilla kuinka erilaisia tunnelmia pystymme omalla soundillamme tuomaan esille. Esimerkkinä ”Silencen” lähes balladimainen fiilis, joka äkkiä vaihtuu ”Dead Endin” synkkiin ja raskaisiin tunnelmiin. Loppuun halusimme energisen pläjäyksen, jonka nimikappale ”Conviction” toimittaa.

Minkälainen oli luomistyö ja roolijako?

Tämän projektin osalta biisien aihiot ovat pitkälti kitaristimme Eetun käsialaa. Ensimmäiset biisit syntyivät kun valitsimme siihen mennessä tehdyistä aihioista suosikkimme, ja aloimme työstää niitä porukalla. Robbe alkoi soittaa niiden päälle koskettimia ja kirjoittaa sanoituksia sekä laulumelodioita. Eemeli teki biiseihin tarttuvat bassolinjat ja hänellä oli tarkka tuotannollinen visio alusta loppuun. Lari sovitti biiseihin energiset rummut ja hakkasi ne täysillä sisään.

Kun olimme saaneet demot valmiiksi, menimme Henri Nordmanin (Merta) rumpustudiolle, jossa Lari laittoi kaikkensa peliin, kuten aina.

Rumpujen äänittämisen jälkeen oli aika suunnata Keravalle, jossa meillä oli ilo työskennellä Rami Nykäsen kanssa, kun äänitimme kaikki EP:n vokaalit. Ramilla oli myös hyviä tuotannollisia visioita biisien loppuviimeistelyjä varten. Kun kuulimme lopullista tuotantoa, olimme yhtä hymyä ja erittäin tyytyväisiä lopputulokseen.

Entä EP:n teemat ja lyriikat? 

Ensimmäinen kappale ”North To Wilderness” on äänimaailmaltaan yllättävän positiivinen, ja potkaisee EP:n mukavasti käyntiin. Kappale kertoo henkilöstä, joka yrittää löytää itsensä vaeltamalla erämaahan. Lopulta hänet kuitenkin murhataan raa-asti metsään.

Toinen kappale ”Southbound” kertoo pankkiryöstöstä, joka menee vituiksi. Tässä on haettu rouheata jenkkisoundia. Introssa voisi hyvin olla V8:n tulille päräyttämis-äänet, Eetu tuumaa.

”Silence” kertoo henkilöstä, joka joutuu ihailemansa henkilön manipuloimaksi. Hänet vedetään mukaan osaksi sanoinkuvailematonta tekoa ja leimataan syntipukiksi. Hän jää yksin ajatustensa kanssa täyteen hiljaisuuteen, joka syö hänet sisältä.

”Dead End” kertoo addiktiosta sekä sen läheisille aiheuttamasta tuskasta. Biisissä käydään läpi ihmisen tunneskaala ekstaasin huuruisista reiveistä aivan pohjalla olemiseen ja itseinhoon. Lopussa biisi ottaa surullisemman käänteen, kun ollaan liian pitkällä ja ihmistä ei voi enää auttaa.

”Conviction” on nimensä mukaisesti tuomio. Kaikella on hintansa ja rikoksella rangaistus. Halusimme välittää fiiliksen, kun pääsi on vadilla ja tiedät jo menettäneesi vapautesi.

Inspiraation lähteinä sanoituksiin voisin mainita erilaiset TV-sarjat, videopelit ja Maanantaimysteeri -podcastin

EP:n sanoituksissa on hyvin vahva rikosaiheinen teema. Aihe jota harvemmin modernin metallin puolella näkee käsiteltävän, joten miksi kyseinen teema? Onko jotain tiettyjä medioita, jotka ovat toimineet vahvoina inspiraation lähteinä?

Koimme Southboundin jälkeen, että rikos-teemalla jatkaminen tuntuu luonnolliselta ja teema itsessään on kiehtova. Halusin sanoitusten osalta jättää tulkinnan varaa kuuntelijalle, joten siellä on jonkin verran erilaisia vertauskuvia. Kappaleiden sanoituksissa pyrin tuomaan ilmi tilanteita, johon moni pystyy samaistumaan jollain asteella.

Inspiraation lähteinä sanoituksiin voisin mainita erilaiset TV-sarjat, videopelit ja Maanantaimysteeri -podcastin. Esimerkiksi ”Southboundin” sanoitukseen sain ideoita Rahapaja TV-sarjasta kun taas ”Dead End” on ottanut pieniä vaikutteita Breaking Badista. Joskus tuon sinne myös omasta elämästä tiettyjä tilanteita ja väritän niitä rankasti.

Southbound-kappaleella vieraili Machinae Supremacyn Tomi Luoma. Mistä lähti idea tavoitella hänet mukaan?

Tomppa on rumpalimme Larin serkku ja meidän hyvä ystävämme. Olimme viime kesänä veneilemässä viikonlopun verran Päijänteellä ja siellä heräsi ajatus että meidän täytyy tehdä jollakin biisillä yhteistyötä. Sovitimme ”Southboundiin” soolospotin, jossa Eetu ja Tomppa pystyivät tekemään “kopittelukohdan”.

Oma suosikki EP:ltä ja miksi?

Eetu: ”Silence”. Ensimmäinen fiilis kun kuuli tämän lopullisen miksauksen, oli niin tajunnanräjäyttävä, että Eetu muistaa sen hetken ikuisesti.

Robert: ”Dead End”. Tykkään kun biisissä yhdistyvät hienosti raskaat riffit ja melankolisuus. Koko biisi tuntuu olevan tunteiden vuoristorata.

Eemeli: ”Conviction”. Tämä ei paljon selittelyjä kaipaa. Rehellistä tykitystä alusta loppuun ja kappaleessa on hieno EP:n viimeiselle biisille sopiva tunnelma.

Lari: ”Dead End”. Sen lisäksi että kappale kokonaisuutena kuulostaa hyvältä, biisissä on siisteimmät rumpukuviot ja sitä on hauska soittaa.

Mitä on seuraavaksi luvassa?

Aloitimme tosiaan keikkailun ja työstämme uutta materiaalia. Tavoitteenamme on välittää musiikkiamme entistäkin suuremmalle yleisölle. Tulkaa katsomaan livekeikkojamme niin tiedätte mistä puhutaan!

Kelataanpa haastattelun alussa hehkutetun Torven keikan jälkeisiin tunnelmiin. Miten ilta oikein meni? 

Torven keikka oli menestys. Emme osanneet kuvitella, että näin paljon ihmisiä tulisi katsomaan keikkaamme ja hienoa nähdä, että yleisö lauloi mukana ja pittasi. Yleisö selvästi tuntee biisit!

Ja kiitos joka ikiselle henkilölle, jotka olette kuunnelleet musiikkiamme ja tulleet katsomaan keikkojamme. Tarinamme on vasta alussa, ja haluamme tulevaisuudessa tarjota teille entistä suurempia tarinoita ja kokemuksia. 

Anyala
Vokaalit/syntikka: Robert Leksis
Kitarat: Eetu Kupias
Bassot: Eemeli Liedes
Rummut: Lari Nieminen

Facebook
Instagram
YouTube
YouTube Music
Apple Music
Deezer
Unomas

Julkaisut:
Conviction (EP, 2022)
Southbound (single, 2022)
Isolation (single, 2021)
Without Shelter (single, 2021)

Haastattelu: Teppo Luoma
Promokuvat: Janne Pasasen / JPasanen photography / @jpasanenphotography
Ravintola Torvi -kuvat: Santtu Alarik Syvänen / @santsography

+ artikkelit

Amatööriradiojournalisti, kahvin ja melodeathin suurkuluttaja.