Esittelyssä Black March Events ja Maaliskuun Musta Messu: “Tehdään lahtelaiselle kulttuurille ja erityisesti metallikulttuurille hyvä teko.”

MAINOS:

Lahtelainen tapahtumajärjestäjä Black March Events ilmestyi kartalle vuoden 2022 alkupuoliskolla järjestäen mm. Machinae Supremacyn ensimmäisen Lahden keikan uudistuneessa Sammiosalissa.

Maaliskuun puolivälissä vuoronsa saa järjestyksessään viides Maaliskuun Musta Messu -tapahtuma.

Metalliluola tavoitti Teppo Ristolan keskustelemaan mistä on oikein kyse ja mitä on luvassa:

Hei, mitä kuuluu?

Moi, hyvää kuuluu, kiitos kysymästä! Elän tällä hetkellä hyvin kiireistä, mutta mielenkiintoista aikaa, maaliskuuta ja kesää odotellessa.

Haastattelun aiheina on tuore yhden ihmisen tapahtuma-alan firma Black March Events ja Maaliskuun Musta Messu -tapahtuma, mutta jos alkuun kertoisit itsestäsi? Kuka olet ja mitä teet?

Kuusankoskella syntynyt, mutta 2007 lahtelaistunut 35-vuotias nuorimies. Aloitin rumpujen soiton jo nuorena ja takana taitaa olla jo yli 20 vuotta soittoa, se on sitten toinen tarina, kuuluvatko nämä vuodet soitossani (haha).

Tällä hetkellä soitan rumpuja yhtyeissä: Where’s My Bible, Lost In Grey, Anima Hereticae & Paara. Musiikkikenttä on tullut myös tutuksi kierrettyä backlinerina ja rumputeknikkona mm. Ville Laihiala & Saattajat, S-tool & Profane Omen -yhtyeiden mukana.

Pitkän bändihistorian vuoksi ajauduin valokuvauksen ja musiikkivideoiden maailmaan. Pääasiassa kuvaan bändejä, potretteja ja koiria. Myös musiikkivideot ovat alkaneet työllistää koko ajan enemmän.

Viimeiset vuodet ovat olleet suhteellisen rankkoja, joten musiikki ja valokuvat toimivat tietynlaisena kanavana purkaa pahaa oloa. Kuvien ja musiikin kautta pääsee hetkeksi pois arkisesta maailmasta.

Teppo Ristola Photography

Mistä Black March Eventissa on kyse? Mitkä ovat vahvuutesi?

Vahvuuksinani ovat erilaisuus, monipuolisuus ja halu tehdä, sekä kehittää lahtelaista metallikulttuuria. Halusin kehittää omaa tapahtumatuotantoa, jonka ydin tarkoitus on pitää hyvää huolta artisteista, henkilökunnasta ja asiakkaista, sekä katsoa, että kaikki viihtyvät.

Black March Events on perustettu vuoden 2022 alkupuolella. Suomi oli tällöin vielä pandemian kourissa rajoitusten kera joten on pakko kysyä, miksi ryhtyä tapahtuma-alan toimijaksi tällaisena aikana? Oliko luotto, että asiat lähtevät kääntymään parempaan vai kenties mustaa magiaa taustalla?

Koronan tuomat ongelmat toki mietityttivät, mutta olin silti suhteellisen luottavainen, että rajoitukset poistetaan ja ihmiset haluavat päästä keikoille. Kenties luotto mustaan magiaan oli myös läsnä.

Vuosi 2022 käynnistyi keikkajärjestelyiden osalta vauhdikkaasti, kuten esimerkiksi aikaisemmin mainittu Machinae Supremacyn keikka. Minkälainen keikkamaailma oli koronarajoitusten helpotusten jälkeen ja mitkä olivat omat tunnelmasi?

2022 maaliskuussa tarkoitukseni oli järjestää viides Maaliskuun Musta Messu. Maailma oli sekaisin koronan vuoksi ja kukaan ei tiennyt miten rajoitukset tulevat vaikuttamaan tulevaan. Tämän vuoksi päätin lykätä Messua ja järjestin neljän yhtyeen illan, jossa pääesiintyjänä oli ruotsalainen Machinae Supremacy.

Oli mukava huomata että jokainen ihminen oli hymy kasvoilla ja vastaanotto tällaiselle illalle oli hieno. Kyllä se ihmisistä huokui, että tätä on kaivattu ja Netflix on koluttu loppuun!

Tässä illassa kiteytyi se miksi tätä teen ja haluan tehdä. Tapahtumat täytyy tietenkin olla taloudellisesti kannattavia, jotta tälle hommalle saadaan jatkuvuus, mutta kyllä suurempi mielihyvä tulee iloisista ihmisistä ja yhtenäisyydestä!

Tässä tuli samalla todettua Sammiosalin toimivuus myös isommissa tuotannoissa.

470 henkeä vetävä uniikki sali oli täydellinen tähän tarkoitukseen.

18.3.2023 on luvassa järjestyksessään viides Maaliskuun Musta Messu Lahden Sammiosalissa kuuden yhtyeen kera. Tapahtumat ovat aikaisempina vuosina järjestetty pienessä, mutta legendaarisessa Ravintola Torvessa, joten mistä lähti ajatus siirtyä isommalle tapahtuma-areenalle?

Maaliskuun Musta Messu tosiaan tapahtui neljä kertaa Ravintola Torvessa, jossa oli mukana myös ulkomaalaisia yhtyeitä. Haaveenani oli laajentaa tapahtuma kahden kerroksen ja kahden päivän festivaaliksi, mutta pandemia alkoi jyllätä. Kun kuulin, että Sammiosali avataan Malskille niin ei mennyt kauaa, kun olin jo yhteydessä omistajiin. 470 henkeä vetävä uniikki sali oli täydellinen tähän tarkoitukseen.

Tarkoituksenani oli järjestää viides Maaliskuun Musta Messu festivaali Sammiosalissa juuri tuona Machinae Supremacyn viikonloppuna. Koronan tuomat ongelmat ajoivat kuitenkin luopumaan tästä ja tein hieman erilaisen tapahtuman, joten Messu siirtyi jälleen.

Vihdoinkin 18.3.2023 päästään juhlimaan viidettä Maaliskuun Mustaa Messua.

Minkälaisia huomioita tämän mittakaavan tapahtuman järjestäminen on tuonut jos verrataan aikaisempiin Messuihin?

Suurempi kokonaisuus luonnollisesti kasvattaa työn määrää. Tapahtumia on tullut sen verta järjestettyä, että yhtyeiden buukkaamisen jälkeen se on lähinnä palapelin viimeistelyä.

Yhteistyökumppanikuviot muuttavat hieman dynamiikkaa ja tietenkin festivaalin saama huomio näkyy myös yhteydenotoissa yhtyeiltä sekä muilta tahoilta. Mikä on tietenkin mukava huomata, mutta lisää luonnollisesti työn määrää. Tällä kertaa olen myös kasannut henkilökuntaa tapahtuman ympärille, joten aivan kaikkea ei tarvitse itse tapahtumapäivänä hoitaa. Iso kiitos myös Sami Leppäaholle joka on Black March Events ja Maaliskuun Musta Messu grafiikoiden takana.

Toivottavasti homma alkaa pyöriä tulevaisuudessa omalla painollaan ja vastaisuudessa apua olisi mahdollista käyttää enemmän jo ennen itse tapahtumapäivää.

Jännitystä toki lisää se miten ihmiset uskaltavat ostaa ennakkolippuja. Tapanani tosin ei ole seurata ennakkolippujen myyntiä, vaan luotan kasaamaani artistikattaukseen ja uskon, että ihmiset löytävät paikalle. Se edellä mainittu musta magia (heh).

Lahti ja varsinkin Sammiosali ovat todella hyvien kulkuyhteyksien varrella, joten Maaliskuun Mustaan Messuun on hyvä syy tulla kauempaakin paikalle..

Artistikiinnityksiin on saatu mukava nippu tunnettuja suomalaisia yhtyeitä. Mistä valinnat muodostuivat?

Palapeli rakentuu yleensä yhden tai kahden yhtyeen ympärille ja tässä tapauksessa ne olivat …And Oceans sekä Kaunis Kuolematon. Kaikki valinnat perustuvat omiin mieltymyksiin ja useasti tapahtumissa soittaa myös yhtyeitä, joissa itse soitan. Osittain se helpottaa kokonaisuuksien rakentamista kun on omasta takaa yhtye tai pari (hehe).

Tämän kertaisessa messussa jokainen yhtye on jollain tapaa ajankohtainen. Ainakin viisi kuudesta julkaisee levyn tänä vuonna ja osa juuri ennen festivaalia.

Aikaisemmin Messu on painottunut black metalliin, mutta tällä kertaa ajattelin isompaa kokonaisuutta ja monipuolisuutta. Mielestäni kattauksessa löytyy tietynlainen draamankaari menettämättä sitä Mustan Messun alkuperäistä olemusta ja tarjoaa kuulijoille monipuolisen elämyksen. Sammiosalissa nähdään siis: …And Oceans, Kaunis Kuolematon, Where’s My Bible, Pressure Points, Red Moon Architect & Anima Hereticae.

Terveisiä ja mahdollisia musiikkisuosituksia lukijoille?

Tehdään lahtelaiselle kulttuurille ja erityisesti metallikulttuurille hyvä teko. Lahti ja Sammiosali ovat todella hyvien kulkuyhteyksien varrella, joten Maaliskuun Mustaan Messuun on hyvä syy tulla myös kauempaa paikalle.

Edellisenä vuonna tuli fiilisteltyä paljon uutta Kuolemanlaaksoa. Yhtye on aivan timanttinen ja ‘Kuusumu’ (2022) on mielestäni erittäin onnistunut albumi.
Yhtye julkaisi juuri kolmen kappaleen EP:n nimeltään ‘Kuolleiden Laulu’, joten tällä kertaa musiikkisuositus menee Laakson, Kotamäen ja kumppanien suuntaan!
Toivottavasti yhtye nähtäisiin myös Messussa tulevaisuudessa.

Nähdään Maaliskuun Mustassa Messussa, Sammiosalissa!

Maaliskuun Musta Messu V:

Ovet 17.00 / showtime 18.00

Ennakkoliput 28,50 + 1,50 tilausmaksu
Ovelta 35€
Lippuja saatavilla osoitteessa: https://www.lippu.fi/artist/maaliskuun-musta-messu/

Tapahtuma on K-18

Artistit:
…And Oceans
Kaunis Kuolematon
Where’s My Bible
Pressure Points
Red Moon Architect
Anima Hereticae

Lisätietoja:
bmefinland@gmail.com

Black March Events Facebook
Maaliskuun Musta Messu V Facebook
Teppo Ristola Portfolio

Haastattelu: Teppo Luoma
Kuva: Teppo Ristola
Juliste ja logo: Sami Leppäaho

+ artikkelit

Amatööriradiojournalisti, kahvin ja melodeathin suurkuluttaja.