Kuopiossa alkuvuodesta 2020 perustettu Swansong on jo julkaissut EP:n verran materiaalia, mutta varsinainen esittely on jäänyt väliin. Kokoonpanosta löytyy mm. Verjnuarmun sekä Omniversumin jäseniä ja Metalliluola tavoitti vokalisti Jemiinan sekä kitaristi Topin avaamaan yhtyeen saloja:

Hei, mitä kuuluu? Miten on mennyt?

Topi: Hei! Kiitos hyvää kuuluu, kevättalvella julkaistiin Swansongin ensimmäinen julkaisu kolmen biisin EP:n muodossa ja se on saanut erittäin mukavan vastaanoton Suomessa ja ulkomailla. Sitä on ollut mahtava seurata. On ehditty päästä keikkailun makuun.

Jemiina: Bändi on siis perustettu korona-aikana, joten siinä mielessä ihan ok tilanne, että ollaan parit keikat päästy jo heittämään.

Kertokaa itsestänne? Keitä olette ja minkälainen tausta teillä on metallimusiikin suhteen?

Topi Pitkänen, toinen bändin perustajajäsenistä ja biisintekijöistä, kitaristi. Kitaransoittoa ja bändihommia on tullut tehtyä 25 vuotta. Isoin osa tästä on tullut vaikutettua Verjnuarmu-yhtyeessä.

Jemiina, myös perustajajäsen, toinen biisintekijöistä, päävokalisti. Metallimusiikkia eri genreissä on tullut luukutettua nuoresta saakka, nuorempana lauloin hetken punk-bändissä. Laulaminen ja musiikinteko on aina ollut intohimo, vaikka bändihommissa sitä on tullut tehtyä vähemmän ennen Swansongia.

Omin sanoin, minkälainen yhtye Swansong on?

Topi: Swansongin musiikki on raskasta, mutta rokkaavaa, brutaalia, mutta kaunista. Melodista, hieman teknistä.

Jemiina: Meidän näköinen ja kuuloinen sekoitus melodista death ja heavy metallia.

Mikä on se teidän juttunne millä erotutte muista? Miksi teitä kannattaa kuunnella?

Jemiina: Old school elementit, kitaravetoinen musiikki ja melodiat.

Topi: Teinivuosien vaikutteet ja inspiraatio kuuluvat sieltä rohkeammin läpi.
Tämä yhdistettynä Jemiinan naisnäkökulmaan, tarinoihin ja rouheaan naisääneen.

Jemiina: Lisänä puhtaat taustavokaalit miesäänellä. Näistä elementeistä syntyi se ei niin perinteinen paketti, jossa on kuitenkin jotain kaikille tuttua.

Topi: Tässä on tutut ja turvalliset ”metallipalikat” ajettu ikäänkuin blenderin läpi.


Kotisivuillanne on maininta, että voimakkaat melodianne ja riffinne pyrkivät tuomaan vivahteita 1980- ja 1990 -luvuilta. Mitä tällä tarkoitetaan? Minkälaiset yhtyeet ovat toimineet vaikuttajina?

Jemiina: Musiikissamme erityisesti riffien ja melodioiden osalta kuuluu vahvasti 1980-ja 1990-lukujen heavy ja melodeath metal yhtyeiden vaikutteet ja tuulahdus niiltä ajoilta, kun Topi oli teini-ikäinen ja yhtyeet kuten Iron Maiden sekä myöhemmin Children of Bodom ilmestyivät kaikkien levyhyllyihin. Meille molemmille Children of Bodom on ollut erittäin suuri teinivuosien vaikuttaja ja itselle varmasti se kaikista tärkein lukuisten muiden ohella.

Topi: Se musiikki mitä 1980- ja 1990-luvuilla tehtiin: ilman sitä musiikkia ei varmaan olisi tämän päivän metallibändejä. Tai jos olisi niin en yhtään tiedä millaista musiikkia se sitten olisi. Oma ikäluokka varttui kuunnellen noiden aikakausien isoimpia bändejä ja sen aikakauden musiikin ansiosta on halunnut itse soittaa ja tehdä musiikkia.

Paljon death ja trash metal -bändejä tekisi mieli tähän luetella, mutta itselle se kaikista merkittävin vaikuttaja, joka on tullut nähtyä 13 kertaa livenä, on tietenkin Iron Maiden, joka on myös esikuva seuraavan sukupolven raskaille bändeille. En usko että on kovin montaa metalliyhtyettä, jotka eivät tietoisesti tai tiedostamattaan imeneet Maidenista vaikutteita. Lähestulkoon kaikki Maidenin biisit tuli opeteltua soittamaan nuorempana.

Yhdistätte myös tähän old school -tyyliin moderneja elementtejä kuten Jemiinan ”growling”-vokaalit. Mistä lähti tällainen idea sekoittaa eri aikakausien elementtejä?

Jemiina: Se on on oikeastaan sattumaa. Topi on tuonut yhtyeeseen itselleen rakkaita elementtejä omalta mukavuusalueeltaan ja minä taas omiani. Death metal ja särölaulu ovat lähellä sydäntäni kuuntelijana, vaikka vokalistina särölaulu onkin minulle vielä uusi juttu. Se tuntuu voimaannuttavalta ja paremmalta vaihtoehdolta itselle kuin perinteinen puhdas laulu. Lauluääneni on enemmän bluesin ja jazzin suuntaan, joten särölaulu sopii musiikkiimme paremmin. Särölaulua kohtaan minulla on sellainen palo, mitä en ole kokenut aiemmin.

Topi: Juuri tuo, että puhtaasti omalla mukavuusalueella mennään miettimättä yhtään miltä pitäisi kuulostaa.

Promokuvissanne- ja musiikkivideoissanne Jemiinalla on kahdenlaista tyyliä: puolittainen pääkallo-maskeeraus ja Winter Maiden. Mikä näiden tarina on?

Jemiina: Haluan olla myös visuaalinen tarinankertoja ja tyyli voi muuttua riippuen biisistä. Se on osa kertomusta ja tuo mukaan mielenkiintoista elementtiä, koska mitä tahansa voi olla luvassa seuraavassa tarinassa. En halua tehdä ainoastaan yhdenlaista tyyliä. Pääkallomaskeerauksen eli Lovely Bonesin inspiraationa on pohjoismaalainen kuolleiden Jumalatar Hel, joka on puoliksi luuranko ja puoliksi nainen. Winter Maidenin inspiraatio tulee monista asioista: rakkaudesta luontoon ja talveen, visuaalinen vaikuttaja on norjalaisen mytologian Skadi, talven jumalatar

Oma suosikkisi Swansongin tuotannosta ja miksi?

Jemiina: Mielestäni parasta biisiämme ei ole vielä julkaistu. Tältä EP:ltä lempparini on ”Winter Maiden”, koska siinä on monenlaisia elementtejä ja tulkinnanvarainen tarina.

Topi: Jos puhutaan jo julkaistuista biiseistä, se vaihtelee viikoittain.


Mitä on seuraavaksi luvassa?

Topi: Ei ole vielä tässä yhteydessä paljastaa mitään yksityiskohtaisempaa, mutta sitä mitä millä tahansa muullakin yhtyeellä, joka ei ole pistämässä pillejä pussiin.

Jemiina: Lisää on siis luvassa.

Mistä teidät tavoittaa ja miten teitä voi tukea?

Meitä voi tukea hetkellä parhaiten tietysti kuuntelemalla meitä streamauspalveluista, ostamalla bändipaitoja nettisivujen kautta ja levittämällä sanaa, sekä tietysti seuraamalla meitä sosiaalisessa mediassa.

Terkkuja lukijoille ja olisiko musasuosituksia?

Jemiina: Kiitos älyttömästi kaikille tukijoille, olette ottaneet meidät todella hyvin vastaan. Se oli itselle suuri yllätys. Toivottavasti nähdään pian keikoilla! Tällä hetkellä omassa kuuntelussa on tauon jälkeen taas legendaarinen Stone ja Thy Art is Murder, pumpun vokalisti uppoaa tällä hetkellä vahvasti.

Topi: Mielettömän mukavaa kesää kaikille. Tärpin suhteen heitän villin kortin tuonne kasarin ytimeen: Savatage – ”Hard For Love”.

Kuva: Lucy Alienne Visuals

Swansong
Laulu: Jemiina
Kitara: Topi Pitkänen
Kitara: Tuomas Leskinen
Rummut: Markus Tikkanen
Basso & laulu (sessiojäsen): Tomas Ahlroos

Facebook
Kotisivut
Instagram
YouTube

Julkaisut:
Winter Maiden (EP, 2022)
Here I Stand (single, 2022)
Lovely Bones (single, 2022)

Haastattelu: Teppo Luoma
Kuvat: Kansikuva KarmaMedia.fi / Lovely Bones: Lucy Alienne Visuals 

+ artikkelit

Amatööriradiojournalisti, kahvin ja melodeathin suurkuluttaja.